Ο βίος και η ζωή του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΓΓ ΚΚΕ)

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα για τους ΓΓ του ΚΚΕ, παρουσιάζουμε κομμάτια της ζωής του νυν ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το ΚΚΕ στα 100 χρόνια άλλαξε 13 γραμματείς. άλλοι αποδείχθηκαν ήρωες και άλλοι βρέθηκαν ακόμα και στο αντίθετο στρατόπεδο. Το ΚΚΕ με όλα του τα ελαττώματα παραμένει το αρχαιότερο κόμμα της Ελληνικής βουλής. Γεννήθηκε το 1918 ως ΣΕΚΕ και μετονομάστηκε σε ΚΚΕ το 1924. Ως ΣΕΚΕ είχε 4 ΓΓ, που ανεβάζουν τον αριθμό σε 17. Με αυτά τα λόγια πάμε στο νυν γραμματέα του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο βίος του

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία το 1955 και είναι γιος του Αποστόλη Κουτσούμπα, ο οποίος είχε εξοριστεί για την πολιτική του δράση. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) από τα φοιτητικά του χρόνια και συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Μετά τις σπουδές του στη νομική άσκησε αποκλειστικά κομματικά καθήκοντα.

Υπήρξε αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα επόμενα συνέδρια, και το 1996, στο 15ο Συνέδριο, όπου εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ριζοσπάστη, θέση στην οποία παρέμεινε για μία δεκαετία. Στο 18ο Συνέδριο ανέλαβε επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της κομματικής του σταδιοδρομίας διατέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Το όνομά του ακουγόταν αρκετά χρόνια ως το επικρατέστερο για να διαδεχθεί την Αλέκα Παπαρήγα.

Στο 19ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2013 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.


To άρθρο αυτό αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση των ΓΓ του ΚΚΕ και φόρο τιμής στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Διαβάστε επίσης τη ζωή των υπολοίπων ΓΓ:

Loading

9 thoughts on “Ο βίος και η ζωή του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΓΓ ΚΚΕ)

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading