To κύπελλο του 1964, που η ΑΕΚ το κατακτά στα χαρτιά

Ήταν Τετάρτη 17 Ιουνίου 1964, ένα τυπικό καλοκαιριάτικο απομεσήμερο στην Αθήνα με αποπνικτική ζέστη, όταν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό τέθηκαν αντιμέτωποι στον ένα ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Εικόνα από τα επεισόδια του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το μακρινό 1964

Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με στόχο το νταμπλ, αφού εκείνη την χρονιά είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητος. Το γήπεδο ήταν γεμάτο οπαδούς και από τις δύο ομάδες, ενώ ο διαιτητής ήταν από την Ολλανδία, εν ονόματει Ματέις.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα επιζητούσε τη νίκη για να σώσει τη χρονιά με τη διεκδίκηση του Κυπέλλου, ενώ ο νικητής της συνάντησης θα αντιμετώπιζε στον μεγάλο τελικό την ΑΕΚ, η οποία νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Πιερικό με 3-1.

Όλα κύλούσαν ομαλά στην κανονική διάρκεια του αγώνα, που έληξε με ισοπαλία (1-1). Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο 16ο λεπτό με τον Νεοφώτιστο και ο Παναθηναϊκός θα ισοφάριζε στο 36ο με τον Δομάζο. Το παιχνίδι ήταν δυνατό, σκληρό και συναρπαστικό, όπως αρμόζει σ’ ένα ντέρμπι.

Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι έτσι θα οδηγούνταν σε ημίωρη παράταση. Η ζέστη όμως είχε επιδράσει αρνητικά στους 22 ποδοσφαιριστές, που παρέπαιαν μέσα στο γήπεδο. Οι ευκαιρίες που χάθηκαν από τους Δομάζο και Παπάζογλου ήταν παιδαριώδεις.

Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων θεώρησαν «σικέ» τον αγώνα, για να επαναληφθεί προς όφελος των ταμείων της ΕΠΟ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και άρχισαν να φωνάζουν: «Πουλημένοι», «Θα μπούμε μέσα», «Θα γίνει Περού». (Λίγες μέρες πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού – Αργεντινής είχαν ξεσπάσει επεισόδια, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 318 φίλαθλοι). Όντως λοιπόν έγινε κάπως έτσι.

Το σύνθημα «Θα μπούμε μέσα» ξανακούστηκε πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της παράτασης και αυτή τη φορά δεν ήταν σχήμα λόγου. Το πλήθος όρμησε στον αγωνιστικό χώρο και τα έκανε «Γης Μαδιάμ». Κατέστρεφε και πυρπολούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Οι διαφημιστικές πινακίδες, τα γκολπόστ, τα δίχτυα, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, οι θέσεις των επισήμων, το ιατρείο του γηπέδου και τα αποδυτήρια έγιναν ο στόχος τους.

Παίκτες, διαιτητές και παράγοντες εξαφανίσθηκαν και ο αγώνας διακόπηκε

Απόκομμα από εφημερίδα της εποχής όπου ο διαιτητής γελάει με το θέαμα της σκασμένης μπάλας

Η Αστυνομία, μπροστά στην οργή του λαού, τήρησε ψύχραιμη έως παθητική στάση κι έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Συνέβαλε βέβαια και το γεγονός ότι οι εισβολείς ήταν οπαδοί και των δύο ομάδων και είχαν τον νου τους στους βανδαλισμούς και δεν συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

Οι 1500 αστυφύλακες που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης άρχισαν να χειροκροτούν το οργισμένο πλήθος, με διαταγή του αστυνομικού διευθυντή Γεωργίου Κανελλάκη, προκειμένου να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Λεωφόρο ξεπέρασαν τις 1.000.000 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναθηναϊκού συνεδρίασε εκτάκτως μετά τα θλιβερά γεγονότα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι: 

Ο Παναθηναϊκός αποκρούει με αγανάκτησιν τη µοµφή ότι το ματς ήτο προσυνεννοηµένο. Διαμαρτύρεται για τους βανδαλισµούς και ζητά την παραδειγµατικήν τιµωρίαν των ενόχων. 

Και η αντίστοιχη ανακοίνωση του Ολυμπιακού επίσης ήταν η εξής: 

Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατασπιλώνει την ιστορία του Ολυμπιακού, τους αθλητάς του και τη διοίκησή του. Αποδοκιμάζουμε τους βανδαλισμούς και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς τον Παναθηναϊκόv.

Η ΕΠΟ, που επελήφθη βέβαια της υποθέσεως μηδένισε και τους δύο αντιπάλους και δεν όρισε επαναληπτικό ημιτελικό. Δεν ανακήρυξε, όμως, κυπελλούχο την ΑΕΚ, που είχε προκριθεί στον τελικό, όπως ζητούσαν οι εφημερίδες και η φίλαθλη γνώμη. Απλώς τη δήλωσε ως εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της προσεχούς περιόδου.

Αργότερα, η ΕΠΟ θα αναγνώριζε την ΑΕΚ ως Κυπελλούχο Ελλάδας για το 1964 σε μια διοργάνωση που έγινε ανευ αγώνος. Το κύπελλο του 1964 και του 1966 είναι οι μοναδικές διοργανώσεις του συγκεκριμένου θεσμού, που δόθηκαν σε μια ομάδα χωρίς αγώνα, και  τα δύο αυτά κύπελλα κατέληξαν στην ΑΕΚ ενώ το κύπελλο του 1969 δόθηκε στον ΠΑΟ δια του στριψίματος του νομίσματος, όπως θα γράψουμε σε άλλο άρθρο 

Αυτά ήταν τα παράξενα κύπελλα, που βέβαια οι κανονισμοί το δώσαν στις ομάδες και βέβαια δεν φταίνε οι ίδιες οι ομάδε, θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο μεταξύ ΠΑΟ και ΑΕΚ και να το έπαιρνε ο Ολυμπιακός στα χαρτιά. Η ιστορία όμως γράφει και μάλλον απαντάει στο εαν υπήρξε βία στα γήπεδα και τις παλαιές εποχές, επειδή κάποιοι αναπολούν χωρίς να θυμούνται.

Η ταυτότητα του αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέΟι συνθέσεις των ομάδων 

Παναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Δοµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ.

Ολυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.

Σκόρερς: 16′ Νεοφώτιστος, 36′ Δοµάζος.

Διαιτητής: Μάτενς (Ολλανδία).

Θεατές: 25.000

Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Loading

2 thoughts on “To κύπελλο του 1964, που η ΑΕΚ το κατακτά στα χαρτιά

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading