Διαμαρτυρίες σε Χίο και Λέσβο για τις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών

Από τη Σύνταξη

Εχθές γράψαμε για την κινοτοποίηση των κατοίκων στην περιοχή Θολός της Χίου, όπου σχεδιάζεται η νέα δομή μεταναστών από την κυβέρνηση. Μετά όμως από τη Χίο, ακολούθησε και η Λέσβος. Τα νησιά αυτά, οπως και η Σάμος βέβαια, δεν μπορεί να είναι το χωνευτήρι της ΕΕ. Κάποιοι και από την κυβέρνηση αλλά και από τους λύκους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαμαρτυρίες σε Χίο και Λέσβο για τις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών

Η ευθύνη δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση και της Τουρκίας για να μπορεί να κρατάει εκεί τους μετανάστες, αλλά η αλλαγή και η επένδυση στις χώρες που προέρχονται οι μετανάστες. Κανείς δε θέλει να φύγει από την πατρίδα του, ωστόσο όταν επικρατεί ο πόνος, ο πόλεμος και η δυστυχία που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τότε οι άνθρωποι αναζητούν την τύχη τους στην ΕΕ. Περνάνε αναγκαστικά και από την Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν τα σύνορα, αυτοί τον προκάλεσαν τον πόνο μαζί με την φίλια ΗΠΑ. Μια το Αφγανιστάν, μια το Ιράκ, μια η Συρία, μια η Λιβύη και μια η τρομοκρατία στην Παλαιστίνη. Αυτά είνα η αιτία της προσφυγιάς. Ας πάμε όμως στα γεγονότα.

Οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου ξεσηκώθηκαν μπροστά στα σχέδια του χωνευτηρίου-Γκουαντάναμο. Από τι αναφέρει το ρεπορτάζ σήμερα στη Λέσβο, κάτοικοι του νησιού, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, Εργατικού Κέντρου, φορέων και κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ -ΚΚΕ- Οικολόγοι Πράσινοι) δεν επέτρεψαν στο πλοίο “Πελαγίτης”, που μετέφερε χωματουργικά μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής στην περιοχή “Θόλος”, να εκφορτώσει τα μηχανήματα για τη νέα δομή στη Χίο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε σύσσωμο το Δ.Σ Δυτικής Λέσβου, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Οι συγκεντρωμένοι άφησαν βέβαια το πλοίο να δέσει υπό την προϋπόθεση μετά και από συνεννόηση με τον καπετάνιο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας να μην επιτρέψουν να προχωρήσει η εκφόρτωση των μηχανημάτων που προορίζονται για τη Χίο.

Το πλοίο αναμένεται λοιπόν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δρομολογίου να αναχωρήσει από το Λιμάνι της Μυτιλήνης για Θεσσαλονίκη στις 5 το απόγευμα.

Νωρίτερα, με συγκέντρωση στο σημείο πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι της Χίου εκατοντάδες κάτοικοι απέτρεψαν το πρωί την πρόσδεση του πλοίου.

Ύστερα από δύο περίπου ώρες παραμονής μέσα στο λιμάνι της Χίου και με τους κατοίκους να μη μετακινούνται από τις θέσεις τους, το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για τη Μυτιλήνη χωρίς τελικά να ξεφορτώσει κανένα φορτηγό στο νησί.

Είχε προηγηθεί το μπλόκο τα ξημερώματα στον Λιμένα Μεστών.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Ελευθέριο Ντουρουντού, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Γιώργο Κεβόπουλο, έγινε αποδεκτή η πρόσδεση του πλοίου για να κατεβάσει μόνο τυχόν άλλα φορτηγά με προορισμό τη Χίο.

Πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά καθώς και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Χίου, παρευρέθηκαν κατά την πρόσδεση του «Πελαγίτης», για τον έλεγχο των συμφωνημένων. Από το πλοίο κατέβηκαν οι 3 νταλίκες που μετέφεραν τα χωματουργικά μηχανήματα, έγιναν ορισμένοι ελιγμοί οχημάτων εντός του πλοίου, και χωρίς να κατέβει κανένα φορτηγό με προορισμό τη Χίο, οι 3 νταλίκες ξαναμπήκαν στο πλοίο.

Ενώ όμως στο Λιμάνι των Μεστών υπήρξε αυτή η συνεργασία με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, δεν έγινε το ίδιο και στη Χίο. Γεγονός που έκανε τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π. Βρουλή αλλά και τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη που προσκλήθηκαν για συζήτηση να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι χωρίς αιτιολογία αυτή ακυρώθηκε.

Να σημειώσουμε ότι τόσο στον Λιμένα Μεστών όσο και στο λιμάνι της Χίου δε δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο.

Ειδικά στα Μεστά όταν ζητήθηκε από τον κόσμο να απομακρυνθούν από την είσοδο του λιμανιού και να περάσει μόνο η Επιτροπή των αιρετών, αυτό έγινε παρόλο που υπήρχαν κάτοικοι που εξέφραζαν τους φόβους τους κατά πόσο θα γινόταν σεβαστή η συμφωνία.

Αντίθετα στη Χίο δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στην κατάληψη της προβλήτας από τους διαδηλωτές.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή έγινε κάλεσμα στους κατοίκους να είναι έτοιμοι για νέα κινητοποίηση εφόσον χρειαστεί και με τις “βάρδιες περιφρούρησης” να συνεχίζονται στην περιοχή του Θόλους.

Από τις ξεχωριστές στιγμές της κινητοποίησης στο Λιμάνι της Χίου, στη δυτική προβλήτα να γίνεται ο Καθαγιασμός των Υδάτων με ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, στη βόρεια προβλήτα να βρίσκονται οι διαδηλωτές, και στη μέση του λιμανιού το πλοίο «Πελαγίτης» να χαιρετίζει με την κόρνα του τη μέρα της φώτισης για τη Χριστιανοσύνη.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading