Βουλγαρία: Πέντε περιστατικά παραβιάσεων για τη χορήγηση της βουλγαρικής υπηκοότητας σε όσους κάνουν επενδύσεις στη χώρα

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Ναντέζντα Γιορντάνοβα δήλωσε σε σημερινή της τηλεοπτική συνέντευξη ότι, έπειτα από ενημέρωση του υπουργείου της, η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (SANS) έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής πέντε περιστατικά σοβαρής παραβίασης των διαδικασιών για την χορήγησης της βουλγάρικης υπηκοότητας σε όσους κάνουν επενδύσεις στη χώρα, γνωστά και ως «χρυσά διαβατήρια».

Βουλγαρία: Πέντε περιστατικά παραβιάσεων για τη χορήγηση της βουλγαρικής υπηκοότητας σε όσους κάνουν επενδύσεις στη χώρα

Η ίδια πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Γιορντάνοβα ερωτήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε χθες Παρασκευή το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF), σύμφωνα με την οποία το κόμμα ζήτησε από τη SANS να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για τις διαδικασίες απόκτησης της βουλγαρικής υπηκοότητα για όσους κάνουν επενδύσεις στη χώρα από το 2013 -οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό– έως και σήμερα.

Το ζήτημα των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων» προέκυψε και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και η οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανέφεραν το θέμα στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν με την ΕΕ σχετικά με την επίτευξη της πλήρους αμοιβαιότητας των θεωρήσεων για τους πολίτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Η Βουλγάρα υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το MRF «καθυστέρησε να αντιδράσει στο θέμα», καθώς ήδη από το καλοκαίρι ο τότε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Γιανάκι Στοΐλοφ είχε αποστείλει επιστολή στη SANS στην οποία αναφερόταν σε 47 περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι είχε παραβιαστεί η διαδικασία για την απόκτηση υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις. Η Γιορντάνοβα πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερες από τις μισές διαδικασίες που έχουν καταλήξει στην έκδοση χρυσών διαβατηρίων από το 2013.

Η υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ενδεικτικά της παραβίασης των διαδικασιών, όπως δεσμεύσεις για επενδύσεις σε μετοχές οι οποίες στη συνέχεια αλλάζουν γρήγορα ιδιοκτήτη, ή ένα διεφθαρμένο σύστημα για τη μεταφορά οικονομικών πόρων.

Εξάλλου η Γιορντάνοβα υπενθύμθισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταρτίσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του συστήματος αυτού, το οποίο χαρακτήρισε «υπηκοότητα επενδύσεων». Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro