Γ. Μπουρνούς: Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» και για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» και την παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Γ. Μπουρνούς: Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» και για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του προς τον κ. Σκρέκα, ο Γιάννης Μπουρνούς στηρίζει τα εύλογα και αρκούντως τεκμηριωμένα αιτήματα των μηχανικών του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του χρονικού διαστήματος για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ» με παράλληλη παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Στα ήδη πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί στο σύνολο της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, προστίθενται και οι αναγκαίοι περιορισμοί της δραστηριότητας τους, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19. Ειδικά στην περίπτωση μηχανικών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ο αναγκαίος περιορισμός στη δυνατότητα φυσικής παρουσίας για την άρτια εκπόνηση των μελετών και της διεκπεραίωσης του έργου τους, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την κατάσταση και συνηγορεί στην αναγκαιότητα της αιτούμενης παράτασης.

Ο Βουλευτής Λέσβου σημειώνει ότι πρέπει να παραταθεί και η λειτουργία της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά προκειμένου να έχει την δυνατότητα ο ωφελούμενος να προβεί στις διορθώσεις που απαιτούνται για τη υποβολή της αίτησής του και να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο κ. Μπουρνούς καλεί τον κ. Σκρέκα να αποδεχθεί τα αιτήματα του ΤΕΕ και να προχωρήσει άμεσα στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» αλλά και της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» με παράλληλη παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά με την επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία ζητείται η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με παράλληλη παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Στον οδηγό εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», προσδιορίζεται  ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα η 13η Δεκεμβρίου 2021 ενώ το χρονικό διάστημα υποβολής ορίζεται στις 50 ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης του ως άνω χρονικού διαστήματος, ήτοι παράτασης, «εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».

Περαιτέρω, από την 30η Δεκεμβρίου 2021 και έως την 24η Ιανουαρίου είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του Covid-19, τα οποία περιλαμβάνουν στο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου την παροχή τηλεργασίας ή την παροχή εργασίας σε χώρο όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός μηχανικών, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση μελετών για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα, ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και η παρούσα έκτακτη κατάσταση δυσχεραίνει το έργο τους, εφόσον συχνά απαιτείται η φυσική τους παρουσία για την άρτια εκπόνηση και διεκπεραίωση του έργου τους.

Καλείται ο Υπουργός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021», κατά ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό της ισχύος των ως άνω έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Covid-19, ήτοι τουλάχιστον έως την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Καλείται, επίσης, ο Υπουργός να ενεργήσει προκειμένου, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να είναι ανοικτή η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε να μπορεί ο ωφελούμενος να προβεί στις διορθώσεις που απαιτούνται για τη υποβολή της πρότασης παρέμβασης του και να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading