Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Γράφει ο Γιάννης Μπουρνούς για το Documento

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Στους 30 μήνες που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη Βουλή τους πολίτες της Λέσβου, της Λήμνου και του Αϊ-Στράτη ζω σε καθημερινή βάση την εγκατάλειψη της νησιωτικής παραμεθορίου, τη διαρκή αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία, αλλά και την αποθέωση του ρουσφετιού και τα δυσθεώρητα επίπεδα των «δουλειών» της κυβέρνησης με επιχειρηματίες-χορηγούς της. Μια εικόνα παρακμής και δυσωδίας μιας κυβέρνησης που συνεχίζει να κατασπαράζει δημόσιο πλούτο, την ώρα που ευθύνεται για εκατόμβες νεκρών και για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο περισσότερος δημοκρατικός κόσμος εκφράζει πλέον ανοιχτά τη δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία του για την καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποζητά την πολιτική αλλαγή, δείχνοντας, όμως, μουδιασμένος στη συζήτηση περί εναλλακτικής λύσης. Για να γίνει αυτή η ανάγκη κινητήρια δύναμη νίκης πρέπει μιλώντας σε αυτό τον κόσμο να τον πείσουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε και μάθαμε από τα λάθη μας.

Χρειαζόμαστε ένα εύληπτο, πειστικό σχέδιο για την «επόμενη μέρα», που θα συνδυάζει κεντρικούς θετικούς στόχους για τη χώρα και τον λαό μας με ένα αυτοκριτικό πνεύμα για τα λάθη και τις ολιγωρίες της «πρώτης φοράς»: ένα αριστερό και προοδευτικό κόμμα πρέπει να δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού (που έκανε πράξη το 2019) για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση και αγοραστική δύναμη οι εργαζόμενοι, αλλά και ταυτόχρονα να δεσμευτεί έναντι των επαγγελματιών ότι θα βρει τρόπο να ρυθμίσει τα χρέη της πανδημίας και ότι, όταν ξανακυβερνήσει, δεν πρόκειται να ξαναθεσπίσει 100% προκαταβολή φόρου.

Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα παλέψουμε να αλλάξουμε πτυχές του Ταμείου Ανάκαμψης, βάζοντας στο παιχνίδι τους τοπικούς φορείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε. Οτι θα δώσουμε μάχη για να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από το καταστροφικό σχέδιο της ΝΔ να κατασπαράξουν και αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο οι «δέκα κολλητοί» των μεγάλων τραπεζικών, επενδυτικών, κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων.

Πρέπει να μιλήσουμε ξανά στους νέους ανθρώπους, αυτούς που σε κάθε δημοσκόπηση κρατάνε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο στις προτιμήσεις τους, ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργή και μαζική στήριξή τους. Αλλά για να γίνουμε περισσότερο ελκυστικοί στους millennials πρέπει να πάψουμε να εκπέμπουμε την εικόνα ενός κόμματος-boomer.

Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2022 να συζητάμε στα σοβαρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλει ή δεν θέλει να ενσωματώσει πλήρως την ψηφιακή διάσταση σε όλες του τις διαδικασίες, του συνεδρίου συμπεριλαμβανομένου.

Δεν είναι δυνατόν να οδεύουμε προς ένα πολιτικά κρίσιμο συνέδριο χωρίς να αναλύουμε σε βάθος την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, που αλλάζει συθέμελα τις ζωές των ανθρώπων με καταλύτη την πανδημία κι ετοιμάζεται ταυτόχρονα να αφήσει οριστικά εκτός αγοράς εργασίας εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η παγκόσμια μάχη για έναν δικαιότερο κόσμο κρίνεται στην εποχή μας από την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διαμόρφωση ενός πλαισίου καθολικής προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των πολιτών, αλλά και τη διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι Big Five (Google, Amazon, Meta/Facebook, Apple και Microsoft) έγιναν ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 οι πέντε επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα ολιγοπώλιο που αποκτά τον έλεγχο του ίντερνετ και συγκεντρώνει δυσθεώρητα κεφάλαια μέσα από τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα.

Δίπλα σε αυτά τα νέα δεδομένα ήρθε πρόσφατα μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το Ελ Σαλβαδόρ, να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υιοθετεί ως δεύτερο εθνικό νόμισμα το bitcoin. Ο καπιταλισμός εξελίσσεται με άλματα.

Τι έχει να πει η διεθνής Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις για αυτές τις τεκτονικές αλλαγές και εξελίξεις; Η δική μας πάντως ξοδεύει χρόνο συζητώντας ακόμη αν θεωρείται «πλήρης» η ψηφιακή εγγραφή και συμμετοχή ενός νέου μέλους. Μόνο που δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading