Καραθανασόπουλος: Ο λαός πληρώνει ακριβά την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στις τραγικές επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Καραθανασόπουλος: Ο λαός πληρώνει ακριβά την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς πόλους, από την μία πλευρά βρίσκονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και από την άλλη η Ρωσία για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Ο ανταγωνισμός αυτός, σημείωσε, διευρύνει τον κίνδυνο γενικευμένων συγκρούσεων, ενώ «εύφλεκτο υλικό» έχει συσσωρευτεί και στη γειτονιά μας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας, η οποία επιθυμεί να βάλει στο χέρι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, οξύνοντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό της με την αστική τάξη της Τουρκίας, στην οποία δίνει άλλοθι να κλιμακώνει την επιθετικότητά της με την ανοχή των συμμάχων της χώρας μας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω των βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο, από τις οποίες αναχώρησαν αμερικανοΝΑΤΟικά ελικόπτερα για την Πολωνία, αλλά και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Έτσι, η χώρα μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και σε μαγνήτη προσέλκυσης αντιποίνων.

Γι’ αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά την εμπλοκή, μέσω της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την πράσινη μετάβαση , την απολιγνιτοποίηση, και τώρα τον πόλεμο οι τιμές εκτινάχθηκαν. Αλλά και με την ακρίβεια στα τρόφιμα, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που επιβάλλει τι θα παραχθεί, με τις επιλογές για συγκέντρωση γης που συρρίκνωσε την παραγωγική δραστηριότητα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που επιβάλει τάχα «πλαφόν στην αισχροκέρδεια» ως «ασπιρίνη», καθώς βάζει πλαφόν στην κερδοσκοπία και όχι στην ακρίβεια η οποία θα συνεχίσει να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αναφέρθηκε σε μέτρα και στόχους πάλης που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν ουσιαστικά, όπως το να να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ενεργειακά καύσιμα και οι μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro