Στενεύει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο και την Μαριούπολη

Στενεύει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο και την Μαριούπολη

Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει το στένεμα του κλοιού γύρω από την Μαριούπολη, που είναι στρατηγικής σημασίας πόλη για την Ρωσική επίθεση, ενώ ο κλοιός γύρω από το Κίεβο στενεύει, με χάρτη του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που θα τον δείτε πιο κάτω, να δείχνει ότι η Ρωσία κατευθύνεται πλέον και δυτικά της Ουκρανίας.

Επίσης από τι φαίνεται το Ιρπίν έγινε στόχος των βομβαρδισμών της Ρωσίας. Το Ιρπίν βρίσκεται Δυτικά του Κιέβου, ενώ από τι φαίνεται στρατεύματα κατευθύνονται και στο Ζιτομίρ. Η Ελλάδα προσπάθησε να απομακρύνει Έλληνες Ομογενείς από την Μαριούπολη, σε μια δεύτερη επίχείρηση, που όμως κατέστη αδύνατον να επιτευχθεί. Επίσης δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έγινε επίθεση με σφαίρες στο Ελληνικό προξενείο της Μαριούπολης, που είναι από τα λίγα που παραμένουν ανοιχτά στην περιοχή, με σκοπό να βοηθήσουν την απομάκρυνση των Ελλήνων.

Αυτό σημειώνεται πάντως, είναι ότι πέρα από τις υλικές ζημιές, δεν υπήρχαν τραυματισμοί και δεν υπήρχαν, ενώ ο Πρόξενος της χώρας μας, εκείνη την ώρα, βρισκόταν σε καταφύγιο. Το χτύπημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Ουκρανική κυβέρνηση εγγυήσεις και άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου διαφυγής τόσο του Προξένου, όσο και των Ελλήνων της πόλης.

Ο Χάρτης του πολέμου από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Λίγες ώρες νωρίτερα με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη.

Απαντώντας στο αίτημα Ζελένσκι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

Οκτώ ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Vinnytsia, νοτιονατολικά του Κιέβου, δήλωσε Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το αεροδρόμιο έχει πλέον καταστραφεί» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επίσης ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να κάνουν μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς».

«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος καλούσε τους πολίτες της χώρας του να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους. «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», τόνισε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον λαό της χώρας του και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πίστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω», τόνισε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκρότησε την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες του ουκρανικού λαού προς τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στη χώρα. «Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε!» είπε και πρόσθεσε: «Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».\

Πάντως εντύπωση μας κάνει και σημειώθηκε και από κάποιους χρήστες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι στο παραπάνω βίντεο ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με μια μπλούζα που έχει ναζιστικό σύμβολο. Πρόκειται για τον Σταυρό των Ιπποτών, το υψηλότερο παράσημο της Ναζιστικής Γερμανίας, που απενέμετο για να αναγνωρίσει εξαιρετική γενναιότητα στο πεδίο της μάχης ή επιτυχημένη στρατιωτική ηγεσία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Πληροφορίες από το wikipedia).

Βέβαια δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει ως εθνικό ήρωα τον Στεπάν Μπαντέρα, που υπήρξε τοποτηρητής των Ναζί στην Ουκρανία, ενώ είναι γνωστό και το τάγμα του Αζόφ, όπου έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα έναντι Ρώσων στην Ουκρανία. Το δεύτερο γεγονός είναι άλλωστε και η βασική δικαιολογία της εισβολής των Ρώσων στην χώρα.

Ο Πούτιν είπε ότι ο πόλεμος θα λάβει τέλος μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να μάχονται

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως “η στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

«ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επεσήμανε ότι «συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές».

Σημειώνεται ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, γερουσιαστές των ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Πληροφορίες από Αυγή, Πρώτο θέμα και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading