Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το «Μικροβίωμα» (2021) του Στ. Πετρόπουλου

Στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το «Μικροβίωμα» (2021) του Στ. Πετρόπουλου

Το ντοκιμαντέρ «Μικροβίωμα» (2021), γυρίστηκε στην Ικαρία και στην Αστυπάλαια και παρουσιάζει το επιστημονικό πρόγραμμα «Μπλε Μικροβίωμα», το οποίο στοχεύει στο να αποκτήσει εικόνα για τη συμβολή του μικροβιώματος στη μακροζωία σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες» και θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 10 Μαρτίου 2022 και διεθνή πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CPH:DOX της Κοπεγχάγης στις 24 Μαρτίου 2022.

Το επιστημονικό πρόγραμμα «Μπλε Μικροβίωμα» του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (www.cleoresearch.org) στοχεύει στο να αποκτήσει εικόνα για τη συμβολή του μικροβιώματος στη μακροζωία σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες». Μπλε Ζώνες έχουν ονομαστεί οι γεωγραφικές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλή μακροζωία σε σύγκριση με εκείνη των γειτονικών περιοχών τους, και έως τώρα υπάρχουν στον πλανήτη μόνο 5, μια εκ των οποίων είναι το νησί της Ικαρίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και εξετάστηκαν τα μικροβιώματα του εντέρου των κατοίκων της Ικαρίας, μία από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου, και της Αστυπάλαιας. Η μελέτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων κοπράνων από την ερευνητική ομάδα του CLEO και από τον Ιούνιο του 2021 το CHOP και το UPenn έλαβαν και αναλύουν τα δείγματα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 2022.

Επιστημονικός συντονισμός μελέτης: Καθ. Θεοκλής Ζαούτης

Επιστημονική ομάδα: Δρ. Γιάννης Κοψιδάς, Κα Μαρκέλα Κονιόρδου, Κα Αρετή Κυριακούση, Δρ. Χρήστος Γεωργίου.

ΕΡΤ

 2 total views,  1 views today

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock