Πόλεμος για 19η ημέρα, οι εξελίξεις

Ο Ρωσικός στρατός βομβάρδισε σήμερα έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην πόλη Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία. Από αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές.

Πόλεμος για 19η ημέρα, οι εξελίξεις

Συγκεκριμένα οι τοπικές αρχές της πόλης δήλωσαν τα εξής:

«Στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), μπορούμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουν 9 νεκροί και 9 τραυματίες», είπε σε δημοσιογράφους ο Βιτάλι Κόμπαλ, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, διευκρινίζοντας πως «δύο πύραυλοι» έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε και ένα διοικητικό κτίριο, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα.

«Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν έως ότου απομακρυνθούν εντελώς τα συντρίμμια των κτιρίων», συμπλήρωσε.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν πως ο βομβαρδισμός σημειώθηκε γύρω στις 05.25 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον Κόμπαλ, η πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο αποκαταστάθηκε το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ρίβνε μέσω του καλωδιακού δικτύου.

Συνομιλία Πούτιν – Μπένετ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ΝαφτάλΒλάντιμιρι Μπένετ, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Σε ένα απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Μπένετ είπε στον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με ηγέτες πολλών χωρών για το θέμα και ότι και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

Ο Μπένετ έχει πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Την ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετέδωσε το Reuters, χρησιμοποιώντας τον όρο “πόλεμο” αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΟΗΕ: “Ανατριχιαστική εξέλιξη” η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σήμανε συναγερμό σήμερα, με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» αυτήν την εξέλιξη. Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας, πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

Λόγω του μπλοκαρίσματος των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο πόλεμος θα πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες και «θα σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-8», εξήγησε. Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών. Μεταξύ αυτών είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, τόνισε ο Γκουτέρες, ζητώντας για άλλη μια φορά να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εχθροπραξίες.

Ο ΟΗΕ μιλάει για περίπου 2,8 εκατομμύρια Πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσίευσε ο διεθνής Οργανισμός 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα αυτή, με κατεύθυνση είτε γειτονικές χώρες ή ασφαλέστερες πόλεις μέσα στην Ουκρανία.

Περίπου 127.000 από αυτούς τους πρόσφυγες είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η Ευρώπη είχε να δει ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν φύγει τώρα από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Unicef η οποία δήλωσε: “Έχουν ανάγκη την ειρήνη ΤΩΡΑ”.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε πληθυσμό τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων κατοίκων στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο. Ο πληθυσμός αυτός δε συμπεριλαμβάνει την προσαρτημένη από την Κριμαία Ρωσία, ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί τους μισούς και πλέον πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δηλαδή περίπου 6 στους 10 πρόσφυγες.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.720.227 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, σύμφωνα με τη HCR.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν επίσης τα σύνορα στην αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται κυρίως για άνδρες που εργάζονται στην Πολωνία αλλά επιστρέφουν για να καταταχθούν.

Πριν από την κρίση αυτή, η Πολωνία είχε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που είχαν έρθει, στην πλειονότητά τους, για να εργαστούν στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR που σταματούν στις 13 Μαρτίου, φιλοξενεί 255.291 ανθρώπους.

Η χώρα έχει πέντε συνοριακά φυλάκια με την Ουκρανία και πολλές συνοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, που δημόσια κτίρια έχουν μετατραπεί σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες έρχονται να προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Η Σλοβακία καταμετρά 204.862 ανθρώπους που έχουν φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR που σταματούν στις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, 8.882 άνθρωποι εισήλθαν χθες στη Σλοβακία από την Ουκρανία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 131.365 στις 13 Μαρτίου, δηλαδή 25.000 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Η HCR σημειώνει επίσης πως, από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου, 96.000 άνθρωποι πέρασαν από τις αυτονομιστικές φιλορωσικές περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία

Μετά την άφιξη των προσφύγων στη Μολδαβία ο πιο συνηθισμένος προορισμός είναι χώρες όπως η Ρουμανία ή η Ουγγαρία, όπου συχνά οι Ουκρανοί πρόσφυγες επανενώνονται με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, 297.728 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία από την Ουκρανία, και 198.513 έχουν αναχωρήσει.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της HCR, 106.994 πρόσφυγες από την Ουκρανία ήταν καταχωρισμένοι στη χώρα στις 13 Μαρτίου.

Η HCR δεν έχει επικαιροποιήσει τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη Ρουμανία. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταμετρούσε, όμως, σχεδόν 85.000 πρόσφυγες στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, 14.475 Ουκρανοί εισήλθαν (-13%) χθες, εκ των οποίων 6.612 απευθείας από την Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, οι αρχές έχουν καταγράψει την είσοδο 412.017 ανθρώπων. Δε δίνονται όμως πλέον στοιχεία για τους Ουκρανούς που έφυγαν από τη Ρουμανία.

Η HCR διευκρίνισε επίσης πως περισσότεροι από 304.000 άνθρωποι συνέχισαν την πορεία τους, αφού διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που σταματούν στις 11 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε βοήθεια από τη Βουλγαρία

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ έκανε λόγο σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, για συνομιλία μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, κατά τα λεγόμενά του, ο τελευταίος ζήτησε οποιουδήποτε είδους βοήθεια.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζελένσκι του ζήτησε να βοηθήσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Ουκρανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που έχει παράσχει μέχρι στιγμής η βουλγαρική κυβέρνηση από κοινού με τον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό, δηλαδή για τα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Ζελένσκι επίσης ευχαρίστησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει σε μητέρες και παιδιά που φτάνουν από την Ουκρανία, καθώς και για το γεγονός ότι δημιούργησε έναν μηχανισμό για να συνεχίσει την παροχή αυτή, ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Ο Πέτκοφ επιπλέον αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κιέβου και έκανε έκκληση για περισσότερη βοήθεια, οποιουδήποτε είδους.

Εντωμεταξύ το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τον χάρτη των πολεμικών επιχειρήσεων, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πλήττει στόχους και στο Δυτικό κομμάτι της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας «παραμένει αμφισβητούμενος», ενώ τονίζεται ότι «ο εναέριος χώρος αμφισβητείται. Οι Ρώσοι δεν έχουν επιτύχει αεροπορική υπεροχή έναντι ολόκληρης της Ουκρανίας».

Οι ΗΠΑ επίσης ανακοίνωσαν ότι έχουν πρώιμες συζητήσεις γύρω από ένα ταξίδι του Μπάιντεν στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Ρωσία δια μέσω του εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πέσκοφ, ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν.

Σύμφωνα τόσο με τις Ρωσικές όσο και τις Ουκρανικές αρχές, έχει ξεκινήσει προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.

Λίγο νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη.

Οι άμαχοι έχουν αποκλειστεί σε αυτήν την πόλη, εδώ και δύο εβδομάδες, και τα εφόδια τους εξαντλούνται καθώς έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, η δημοτική αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή εφαρμόζεται και ένα κομβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια. Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια.

«Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει», πρόσθεσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ο δήμος.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε όμως ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.

Η Βέρεστσουκ είπε ότι ένα κομβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες, δεν τα κατάφερε.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς ανάφερε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός όμως δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν επιδιώκει πλήγματα εναντίον αμάχων.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading