Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και όχι μόνο

Το Λβιβ στη δυτική Ουκρανία βρέθηκε σήμερα 26 Μαρτίου στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών. Οι βομβαρδισμοί αυτοί έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων και προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και όχι μόνο

«Σήμερα, δύο στρατηγικής σημασίας υποδομές επλήγησαν», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, την οποία διέκοψαν οι σειρήνες συναγερμού.

«Η μία εξ αυτών ήταν μια αποθήκη καυσίμων μέσα στην πόλη της Λβιβ, σε μια κατοικημένη περιοχή και η δεύτερη είναι ένας στρατιωτικός χώρος, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται επίσης σε κατοικημένη περιοχή», εξήγησε, αναφέροντας πως αυτοί οι χώροι επλήγησαν από δύο βομβαρδισμούς ο καθένας.

«Πέντε άνθρωποι στο πρώτο σημείο χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός κι ότι μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δεύτερο σημείο σβήνεται.

«Με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν «καλημέρα» στον πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίγι Σαντόβι.

Ο δήμαρχος του Λβιβ δημοσίευσε νωρίτερα ένα βίντεο στο Telegram, στο οποίο διακρίνεται σε ένα σχολείο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον δεύτερο χώρο που επλήγη. «Τα παράθυρα έχουν σπάσει, όμως όλοι είναι ζωντανοί και αυτό είναι το σημαντικότερο», είπε.

«Τα πλήγματα των ρωσικών πυραύλων στην πόλη του Λβιβ είναι μια απόπειρα εκφοβισμού των Ουκρανών, των διπλωματών των δημοκρατικών χωρών που βρίσκονται στην πόλη», εκτιμά ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας Αντρίγι Ιέρμακ στο Telegram.

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις. Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.

«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε το πρωί από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου.

Μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη. Διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν αύριο.

«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει το πρωί στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία και κατευθύνθηκαν προς το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, που δημοσίευσαν φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την ουκρανική σημαία και να φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον του πλήθους.

Αργότερα το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.

«Έχουμε νεκρούς, είναι αλήθεια. Τρεις επιβεβαιωμένους θανάτους προς το παρόν», δήλωσε. «Δεν τους έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν «άμαχοι μεταξύ τους».

«Υπερασπιστήκαμε σθεναρά την πόλη μας», όμως οι «δυνάμεις μας ήταν απολύτως άνισες», σημείωσε.

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ένα τουίτ που ανήρτησε σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», λέει η ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Εντωμεταξύ το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα τον χάρτη, όπου φαίνεται ότι όλη περιοχή γύρω από την Μαριούπολη έχει καταληφθεί. Επίσης, Βόρεια-ανατολικά και Δυτικά του Κιέβου υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που έχει καταληφθεί, ενώ φαίνεται πως ο Ρωσικός στρατός κατευθύνεται προς την Οδησσό.

5.208 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Συνολικά 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Συγκέντρωση Ουκρανών κατά του πολέμου στην πλατεία Αριστοτέλους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, πραγματοποίησαν στην πλατεία Αριστοτέλους, Ουκρανοί πολίτες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 40 άτομα κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Ρωσικό Προξενείο.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου, «Stop war in Ukraine», οι Ουκρανοί πολίτες έφτασαν μέχρι το σημείο όπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια αποχώρησαν ειρηνικά.

Άλλοι 278 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους 74 παιδιά

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 278 πρόσφυγες από την Oυκρανία, από τους οποίους 74 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 162

Από Ευζώνους: 9

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 64.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους οι 4.580 είναι ανήλικοι.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από εκτόξευση πυραύλων Kalibr στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι πύραυλοι που έπληξαν την ΛΒΙΒ εκτοξεύθηκαν από την Μάυρη Θάλασσα, και η Ρωσία έδωσε πλάνα από την εκτόξευση αυτών των πυραύλων.

H Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Μεταξύ της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την τριμερή συμφωνία των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, εισερχόμενες στη ζώνη που τελεί υπό την ευθύνη της ρωσικής μονάδας διατήρησης της ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησαν ένα παρατηρητήριο και πραγματοποίησαν «τέσσερις επιδρομές με drone τύπου Bayraktar» στις δυνάμεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κοντά στην περιοχή Φαρούκ.

«Η ρωσική διοίκηση της μονάδας διατήρησης της ειρήνης λαμβάνει μέτρα με στόχο τη διευθέτηση της κατάστασης (…), μια έκκληση για απόσυρση των στρατευμάτων εστάλη στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading