ΜέΡΑ25: Να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Γράφει ο Νάσος Μπράτσος για την ΕΡΤ

ΜέΡΑ25: Να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρεται στο θέμα της προσφυγής της ΣΤΑΣΥ εναντίον εργαζομένων που πήραν μέρος σε στάση εργασίας στις 10/5/2022.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Δεν αρκούσε η καθημερινή κατασυκοφάντηση και στοχοποίηση των απεργών από την Μητσοτάκης Α.Ε. και τα “Πετσομένα” παπαγαλάκια της. Δεν αρκεί που κάθε μέρα κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές στο σύνολο τους οι απεργίες των εργαζομένων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Έρχονται τώρα να τρομοκρατήσουν ακόμα περισσότερο τους απεργούς, με ποινές και πρόστιμα, εφαρμόζοντας τον επαίσχυντο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Την αρχή φαίνεται πως κάνει η ΣΤΑΣΥ ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία συνδικαλιστών οκτώ σωματείων της, με την προσφυγή για την εκ των υστέρων κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της χθεσινής 3ωρης στάσης εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά για σκληρές συνδικαλιστικές διώξεις, απειλώντας ακόμα και με απόλυση των απεργών.

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση μαζί με τα εργοδοτικά τσιράκια της, έχει κηρύξει έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο έναντι των εργαζομένων και των απεργών. Οι προσπάθειες όμως εκφοβισμού όσων διεκδικούν τα απολύτως αυτονόητα δεν θα περάσει ούτε από την ΣΤΑΣΥ ούτε από τον κ. Χατζηδάκη».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα «Μη συμμόρφωση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. στις δικαστικές αποφάσεις, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Μετά από προσφυγή της ένωσης προσώπων, χωρίς νομική προσωπικότητα, με την επωνυμία «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ» στις 17.1.2022, εκδόθηκε η αρ. 81/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων σύμφωνα με την οποία η ΟΛΠ Α.Ε. υποχρεούται στην απομάκρυνση του κυψελωτού κιβωτίου (κεσόν) το οποίο διερράγη μετά την κακοκαιρία της 28ης Νοεμβρίου του 2020 και αποτελεί μέχρι σήμερα εστία ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Πειραϊκής.

Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει την εταιρεία να απομακρύνει οριστικά το κεσόν με ταυτόχρονη σύνταξη αναλυτικού χάρτη βυθού, τη διενέργεια σε εβδομαδιαία βάση τεχνικών εκθέσεων αξιολόγησης της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων σε τέσσερα ορισμένα και διαφορετικά σημεία του έργου με σφραγισμένα δείγματα και επιπλέον μετρήσεις σε στοιχεία όπως αιωρούμενα στερεά (mg/l), χρωματισμός (PtCo), θρεπτικά άλατα, τοξικά βαρέα μέταλλα στην υδάτινη στήλη, οργανικές και οργανοκασσιτερικές ενώσεις, με ταυτόχρονη καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών κατά τον χρόνο δειγματοληψίας, τις οποίες υποχρεώνεται να κοινοποιεί.

Επιπλέον με την υπ’ αρ. 547/2022 εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ, η εταιρεία διετάχθη να σταματήσει τις εργασίες που αφορούν στην κατασκευή των υποχρεωτικών επενδύσεων μέχρι την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παρότι όμως παρήλθε εύλογο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων, η εταιρεία αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις, συνέχισε το μπάζωμα του βυθού της Πειραϊκής μέχρι τα μέσα Μαρτίου, επιδεικνύοντας αποικιοκρατική συμπεριφορά με τη μη συμμόρφωσή της στην εθνική και ενωσιακή έννομη τάξη. Εντωμεταξύ, το θαλάσσιο περιβάλλον της Πειραϊκής επλήγη ανεπανόρθωτα από βυθοκορήσεις, επιχωματώσεις με υλικά άγνωστης προέλευσης και διασπορά τοξικών βυθοκορημάτων.

Οι παράνομες εργασίες έχουν κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί με αυτοψίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον ενώ μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε από το «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» σε δύο διαδοχικές ημερομηνίες (31.10.21 και 7.11.21), κατόπιν αδειοδοτήσεως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και της λήψης δεδομένων με ηχοβολιστικό πολλαπλής δέσμης για την αποτύπωση του βυθού στο συγκεκριμένο σημείο, προέκυψε η ύπαρξη τμημάτων του διαρραγέντος κεσόν στον βυθό. Η τήρηση της νομοθεσίας εκ μέρους των επενδυτών αποτελεί όρο της χρηματοδότησης, από την Περιφέρεια Αττικής (μέσω ΕΣΠΑ) ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.

Επειδή η εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας είναι ουσιώδες συστατικό μιας χώρας που θέλει να είναι ευρωπαϊκή, η δε προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και της υγείας των κατοίκων που επιβαρύνεται από την παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί τα υπολείμματα του διαρραγέντος κυψελωτού κιβωτίου και δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από την απόφαση του δικαστηρίου ενέργειες για τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης από την ΟΛΠ Α.Ε.;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να σταματήσετε την απαξίωση των θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας που προκύπτει από τη μη συμμόρφωση της εταιρείας με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading