Προτεινόμενα προληπτικά μέτρα για ορειβάτες-πεζοπόρους από την Π.Υ. Σάμου

Προτεινόμενα προληπτικά μέτρα για ορειβάτες-πεζοπόρους από την Π.Υ. Σάμου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η πυροσβεστική υπηρεσία Σάμου το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί κατ’ επανάληψη αιτήματα για παροχή βοήθειας σε ορειβάτες-πεζοπόρους οι οποίοι αποπροσανατολίζονται στους ορεινούς δασικούς δρόμους της Σάμου. Ένα τέτοιο γεγονός ενεργοποιεί επίγειες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αφαιρώντας σημαντικούς πόρους από δυνάμεις που κανονικά προορίζονται για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας της Σάμου συνήθως οι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτόν τον αποπροσανατολισμό, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, τουρίστες, με μικρή ως μηδενική εμπειρία πάνω στις δραστηριότητες ορειβασίας, ενώ πολλές φορές δεν φέρουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό και αδυνατούν να προσδιορίσουν την περιοχή στην οποία κατά προσέγγιση κινούνται. H πορεία όμως στα βουνά σε κάθε περίπτωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η υπηρεσία λοιπόν ζητά από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τέτοιες δραστηριότητες να ζητάνε ενημέρωση από αυτήν.

Επίσης αντιλαμβανόμενη το γενικότερο πρόβλημα παραθέτει τις παρακάτω συστάσεις:

  1. Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων κατ’ ελάχιστο.
  2. Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (τουριστικό κατάλυμα, συγγενείς κ.α.) για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο κτλ), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής.
  3. Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.
  4. Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως Χάρτες, Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα, νερό 1,5 λίτρα τουλάχιστον και ξηρά τροφή, πυξίδα-σφυρίχτρα, καπέλο και γυαλιά ηλίου, αντηλιακό προσώπου και χειλιών, κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία(power bank),Κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό σε περίπτωση που απαιτείται, Ηλεκτρονικές συσκευές γεωεντοπισμού (GPS), σακούλα για απορρίμματα
  5. Να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Υπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης. Σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών.
  6. Να αποφεύγουν την πορεία κατά τις νυχτερινές ώρες.
  7. Να αποφεύγονται απομονωμένες, δυσπρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές (όπως πεδία βολής, ναρκοπέδια κ.α.) από μη πεπειραμένα άτομα και χωρίς οδηγούς βουνού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τις κυνηγετικές περιόδους σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται κυνηγοί.
  8. Τέλος, να μην αφήνουν σκουπίδια συντηρώντας τη φυσική μορφή των βουνών και να προσέχουνιδιαίτερα στην πρόκληση πυρκαγιών στο δάσος. Επισημαίνεται ότι από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
  9. Η ορθολογική και ώριμη επιλογή στόχου, χρόνου και δράσης μέσα στις δυνατότητές μας, συμβάλει στο να απολαύσουμε τις ομορφιές του έντονου ανάγλυφου των Ελληνικών βουνών με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και να προκαλέσουν την ανησυχία φιλικών και συγγενικών μας προσώπων.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.