Ανακοίνωση του ΚΚΕ του νομού Σάμου για τα προβλήματα υγείας των νησιών μας

Κοινή ανακοίνωση των τομεακών επιτροπών Σάμου Ικαρίας-Φουρνων

Ανακοίνωση του ΚΚΕ του νομού Σάμου για τα προβλήματα υγείας των νησιών μας

Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι σε ομίλους και για ΝΑΤΟικά σφαγεία!

Μαζικές προσλήψεις και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους

Η πολιτική που έχει την υγεία εμπόρευμα είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη για το λαό των νησιών μας!

Οργή γεμίζει το λαό των νησιών μας το νέο μπάλωμα που ανακυκλώνει τα κενά στα νοσοκομεία των νησιών της Σάμου και της Ικαρίας. Τελευταίο επεισόδιο είναι η μετακίνηση με «εντέλλεσθε» για μια εβδομάδα μιας αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο της Σάμου στο νοσοκομείο της Ικαρίας.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει για μια εβδομάδα ένας αναισθησιολόγος στη Σάμο για 24 ώρες το 24ωρο και ομοίως ένας αναισθησιολόγος στην Ικαρία. Έτσι η κατάσταση για τους ασθενείς στη Σάμο επιδεινώνεται, ενώ στην Ικαρία πρακτικά δε λύνεται κανένα πρόβλημα.

Θυμίζουμε ότι η Ικαρία αντιμετωπίζει για πολύ μεγάλο διάστημα πρόβλημα με τη θέση του αναισθησιολόγου με ό, τι σημαίνει αυτό για ένα νοσοκομείο!

Ταυτόχρονα είναι μια εικόνα από τα προσεχώς στην υγεία, αφού με το «νέο ΕΣΥ» προβλέπονται πιο αποφασιστικά τέτοιες μετακινήσεις για να καλύπτονται κενά.

Τα κενά και στα δυο νοσοκομεία είναι τεράστια. Οι νησιώτες για μια σειρά ειδικότητες και ιατρικές πράξεις ή πρέπει να πάνε σε ιδιώτη (αν υπάρχει) ή να πάνε στην Αθήνα, κάτι που με τις σημερινές τιμές είναι για πολλούς απλησίαστο. Την ίδια ώρα η ΠΦΥ είναι για το μεγαλύτερο αριθμό των χωριών ανύπαρκτη, πχ πρακτικά σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Ικαρίας είναι χωρίς παιδίατρο.

Ταυτόχρονα η υποστελέχωση των νοσοκομείων σε Σάμο και Ικαρία οδηγεί τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δουλεύουν πέρα από τα όρια τους, με πάρα πολλές εφημερίες (που είναι και χρωστούμενες), με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των υγειονομικών και την ασφάλεια των ασθενών.

Σε αυτές τις συνθήκες και με την πανδημία να είναι παρούσα, η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο «ντορό» όλων των κυβερνήσεων: η υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους με τις λαϊκές ανάγκες να εξοβελίζονται. Σε αυτή τη γραμμή τα προβλήματα «αντιμετωπίζονται» με τέτοιες πρακτικές όπως το «εντέλλεσθε» στην αναισθησιολόγο στη Σάμο.

Κριτήριο για το λαό πρέπει να είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, υψηλού επιπέδου, δωρεάν για όλους. Εμπόδιο για να ικανοποιηθούν είναι η πολιτική που τα μετρά όλα με τη μεζούρα των αναγκών της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι’ αυτό τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που έχουν ως κριτήριο για τις όποιες κοινωνικές παροχές τις περίφημες «αντοχές της οικονομίας» είναι πολιτική που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει.

Κριτήριο είναι ο λαός και τα παιδιά του να έχουν πρόσβαση στις επιστημονικές δυνατότητες που σώζουν ζωές, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Και όχι να θεωρείται υπερβολή η απαίτηση να έχουμε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων όπως απάντησε σε ερώτηση του ΚΚΕ η υφυπουργός Υγείας. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε να είμαστε ευχαριστημένοι και με τον ένα αναισθησιολόγο και ότι πάλι καλά που η αναισθησία δε γίνεται όπως τον καιρό των πειρατών με ένα μπουκάλι ρούμι!

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση

Διεκδικούμε σήμερα

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η πολιτική των μπαλωμάτων. Να γυρίσουν πίσω όσοι υγειονομικοί είναι σε αναστολή ακόμη. Είναι ψέμα ότι οι γιατροί δεν έρχονται στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί αποφεύγουν τα νησιά αν δεν είναι μόνιμος ο διορισμός, αν είναι να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες όπως σήμερα, αν οι μισθοί είναι χαμηλοί και το εισόδημα το ροκανίζει η ακρίβεια. Για τις ελλείψεις φταίει η πολιτική τους.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που σήμερα είναι ανύπαρκτη.

ΥΓ. Μετά από 7 μέρες έχουν αποφασίσει πως οι Ικαριώτες δε θα χρειάζονται αναισθησιολόγο; Να τους πούμε ότι δεν είναι έτσι. Οι μόνοι που δε χρήζουν αναισθησιολόγου είναι τα κόμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που η αναισθησία τους για τα λαϊκά προβλήματα δεν έχει ταβάνι.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading