Επιστολή Γ. Μπουρνού σε Πλακιωτάκη για τα προβλήματα εφοδιασμού Λέσβου-Λήμνου

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, απέστειλε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στον εφοδιασμό της Λέσβου και της Λήμνου με εμπορεύματα και ζωοτροφές, οι συχνές αναβολές των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης.

Επιστολή Γ. Μπουρνού σε Πλακιωτάκη για τα προβλήματα εφοδιασμού Λέσβου-Λήμνου

O Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει, στην αρχή της έγγραφης παρέμβασής του, τη δυσλειτουργία που προκαλεί τον τελευταίο καιρό η απροειδοποίητη τροποποίηση του προγράμματος δρομολογίων του Ro/Ro «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ», που έχει ως αποτέλεσμα πολλά φορτηγά με εμπορεύματα και ζωοτροφές, αναγκαίες για την κτηνοτροφία της Λέσβου, να παραμένουν επί μακρόν εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η απουσία, πλέον, συγκεκριμένου προγράμματος δρομολογίων, τονίζει ο κ. Μπουρνούς στην επιστολή του, αποδιοργανώνει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας με το λειτουργικό πρόβλημα που τους προκαλεί, εν μέσω, μάλιστα, τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, συνεχίζει ο Βουλευτής, εντονότατη ανησυχία προκαλεί σε όσους προμηθεύονται ζωοτροφές, πρώτες ύλες και εμπορεύματα από την Βόρειο Ελλάδα, η δυσοίωνη προοπτική χειροτέρευσης της κατάστασης τον Αύγουστο, καθώς η έλλειψη πλοίων για την μεταφορά των φορτηγών αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη.

Στη συνεχεία, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει ότι, δυστυχώς,  δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εγκαταλείπονται στη βούληση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ελλείψει πρωτοβουλιών και δράσεων της κυβέρνησης. Επιπλέον, υπενθυμίζει  στον κ. Πλακιωτάκη ότι και πέρυσι χρειάστηκε να παρέμβει με επιστολή του ο Βουλευτής, στις 12.08.2021, για να εξομαλυνθεί το πρόβλημα εφοδιασμού της Λέσβου και της Λήμνου με εμπορεύματα και ζωοτροφές λόγω βλαβών ή/και αλλαγών δρομολογίων των πλοίων που εξυπηρετούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κλείνοντας, ο κ. Μπουρνούς καλεί τον Υπουργό να του κοινοποιήσει τις έως τώρα ενέργειές του για την τήρησή των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, που της ανατέθηκε από το Υπουργείο η εκτέλεση των αναγκαίων αυτών δρομολογίων, να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός και απρόσκοπτος εφοδιασμός των εμπόρων του Νομού και να αποτραπεί η υποβάθμιση των τοπικών οικονομιών, που αναμένουν σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Μυτιλήνη, 21 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στην μεταφορά εμπορευμάτων και ζωοτροφών από τη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας των συχνών αναβολών των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης.

Κύριε Υπουργέ,

Τον τελευταίο μήνα, το Ro/Ro «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» της «ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ Ν.Ε» έχει τροποποιήσει το αρχικό του πρόγραμμα δρομολογίων – σταματώντας στην ουσία τα τακτικά δρομολόγια που συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη Λέσβο – με αποτέλεσμα πολλά φορτηγά με εμπορεύματα να παραμένουν επί μακρόν στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, πολλές δεκάδες φορτηγά με ζωοτροφές, αναγκαίες για την κτηνοτροφία της Λέσβου, είναι εγκλωβισμένα επί εβδομάδες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι τα δρομολόγια – μέχρι και πριν από ένα μήνα – πραγματοποιούνταν μία φορά την εβδομάδα ενώ από τις 20 Ιουνίου δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εσχάτως διαμορφωθείσα κατάσταση αποδιοργανώνει τον προγραμματισμό των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας με το λειτουργικό πρόβλημα που τους προκαλεί, εν μέσω, μάλιστα, τουριστικής περιόδου. Επιπρόσθετα, εντονότατη ανησυχία προκαλεί σε όσους προμηθεύονται ζωοτροφές, πρώτες ύλες και εμπορεύματα από την Βόρειο Ελλάδα, η δυσοίωνη προοπτική χειροτέρευσης της κατάστασης τον Αύγουστο καθώς η έλλειψη πλοίων για την μεταφορά των φορτηγών αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα νησιά μας εγκαταλείπονται στη βούληση των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ελλείψει πρωτοβουλιών και δράσεων της Κυβέρνησης. Σας υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι – και συγκεκριμένα στις 12.08.2021 –  σας είχαμε γνωστοποιήσει με επιστολή σχετικό πρόβλημα εφοδιασμού της Λέσβου και της Λήμνου με εμπορεύματα και ζωοτροφές λόγω βλαβών ή/και αλλαγών δρομολογίων των πλοίων που εξυπηρετούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Με την παρούσα σας ενημερώνω ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα, όπως και η ανεξέλεγκτη αύξηση των ναύλων, τέθηκαν από εκπροσώπους φορέων της Λέσβου στον κ. Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς να πάρουν, όμως, κάποια συγκεκριμένη απάντηση για την επίλυση των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει.

Περαιτέρω, θεωρούμε απαραίτητο να μας κοινοποιήσετε τις συμβατικές υποχρεώσεις της Εταιρείας, που της ανατέθηκε από το Υπουργείο η εκτέλεση των αναγκαίων αυτών δρομολογίων καθώς και τις έως τώρα ενέργειές σας για την τήρησή τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και ζημιώνονται οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λήμνου.

Σας καλώ, επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός και απρόσκοπτος εφοδιασμός των εμπόρων του Νομού και να αποτραπεί η υποβάθμιση των τοπικών οικονομιών, που αναμένουν σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό.

Ιωάννης Μπουρνούς

Βουλευτής Ν. Λέσβου

  ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading