Παρουσίαση βιβλίου της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδου

Στο θεατράκι της πηγής την Πέμπτη 11 Αυγούστου και ώρα 20:00

Παρουσίαση βιβλίου της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδου

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα βιβλίο της Καίτης  Φράγκου – Ζηκίδου γεμάτο μνήμες.

Βιβλίο γραμμένο για γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 80 χρόνια , κι  όμως ακούγονται τόσο κοντινά και επίκαιρα. Απλά αν αλλάξεις ονόματα και διαδρομές θα συναντήσεις τα ίδια πράγματα , θα βρεθείς στa ίδια μέρη, θα νιώσεις τον ίδιο πόνο. Θα δεις ανθρώπους ξεριζωμένους από τους τόπους τους, θα συναντήσεις παιδιά που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν. Βάσανα και  ταλαιπωρίες που δεν μπορεί να περιγραφούν  κι ούτε μπορεί να τις συλλάβει ανθρώπου νους.

Διαβάζεις τις αναμνήσεις της γιαγιάς Καίτης και νομίζεις ότι διαβάζεις ένα ρεπορτάζ της εποχής μας.

Οι εικόνες που φτιάχνονται στο μυαλό σου συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ του παρελθόντος με πρόσωπα υπαρκτά, που έχουν ονοματεπώνυμο, που κινήθηκαν σε μέρη και σε χρόνο επίσης πραγματικό. Ταυτόχρονα όμως περιγράφεται  και η ζωή  ανθρώπων του παρόντος, που στα κορμιά τους και τα ψυχές τους επαναλαμβάνεται η ιστορία σαν φάρσα και κατάρα μαζί .

Αυτά είναι τα ασήμαντα, τα φιλολογικά. Το σημαντικό  είναι πώς ένα παιδί 12-13 χρονών τότε, έζησε και κουβαλά τις πληγές του μέχρι σήμερα που είναι 90 χρονών.

Αναμνήσεις και βιώματα μα πάνω απ’ όλα πληγές , από ένα ταξίδι προσφυγιάς τρεισήμισι χρόνων μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 1942-1945. Ένα ταξίδι όπου ελπίδα και θάνατος βαδίζανε παρέα.

Αυτές τις πληγές ξαναθυμήθηκε η κ. Καίτη Φράγκου Ζηκίδου, βλέποντας  μια νέα προσφυγιά στον τόπο της, να ζει το δράμα που έζησε κι  εκείνη πριν 80χρόνια.

Γι αυτό και  γράφει τις αναμνήσεις–μαρτυρίες της. Για να μη χαθούν οι μνήμες, να μη ξεχαστούν οι άνθρωποι που έφυγαν, να μη ξεχαστούν τα βάσανα, οι αγώνες τους, αλλά και οι πόθοι τους, τα όνειρά τους. Για να μην ξεχάσουμε την ανθρωπιά μας. Για να κρατήσουμε το παιδικό μας όνειρο ακόμη ζωντανό. Για να μάθουμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται, να θυμούνται και να μοιράζονται.

«Τότε η προσφυγιά είχε πορεία από τα νησιά μας, Ικαρία, Σάμο, Χίο, προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Κι όλοι οι πρόσφυγες κρατούσαν βαθιά στην ψυχή τους την ελπίδα να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στα σπίτια τους, στην πατρίδα τους. Σήμερα η πορεία προσφυγιάς ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο, από την Τουρκία προς τα νησιά μας. Και ελπίδα επιστροφής δεν υπάρχει.»

Η πολυπόθητη ειρήνη,  όνειρο ανεκπλήρωτο, και τότε και τώρα.

Το βιβλίο θα προλογίσουν οι Β. Μαρίνης φιλόλογος, Ν. Μπράτσος δημοσιογράφος-συγγραφέας και Λ. Κουτούφαρης, πρόεδρος της Πανικαριακής αδελφότητας.

One thought on “Παρουσίαση βιβλίου της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδου

  1. Περιμένουμε την παρουσίαση με μεγάλη χαρά

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock