Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Άρχισαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορωσικές δυνάμεις, εν μέσω διεθνών επικρίσεων, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα έχουν χαρακτηριστεί ως «ψευδοδημοψηφίσματα» από την Ουκρανική κυβέρνηση και τις περισσότερες Δυτικές χώρες.

Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Σε ότι αφορά την διαδικασία αυτών από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη, οι επαρχίες αυτές (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% του ουκρανικού εδάφους, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Η διαδικασία, ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου και η ψηφοφορία θα γίνει πόρτα-πόρτα μέχρι την τελευταία ημέρα (27 Σεπτεμβρίου), που οι κάλπες θα πάνε σε εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή γίνεται σύμφωνα με τους Ρώσους αυτονομιστές για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση των δημοψηφισμάτων έγινε από την Ρωσική κυβέρνηση στις 22-9 και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις θα γίνουν κανονικά όπως ανακοίνωσαν. Πάντως πέρα από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, στα δημοψηφίσματα έχει αντιδράσει και η Κίνα, που είναι φιλικά προσκείμενη χώρα στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Η Κίνα ζήτησε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Για το θέμα έχει μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου δήλωσε στο Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί.

Οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα,επιπλέον συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο προσάρτησης των εδαφών αυτών και την εισβολή στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση 300.000 εφέδρων, όπου έχει προκαλέσει και το κύμα φυγής Ρώσων πολιτών στην Αρμενία, στη Φινλανδία και άλλα εδάφη χωρών πυο βρίσκονται έξω από την Ρωσική επιρροή.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Επί του πεδίου μάχης πάντως, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Πούτιν επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Χαρκόβου, του Ντονμπάς και της Χερσώνας. Η πόλη της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση 215 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι αρχηγοί των υπερασπιστών του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, την πόλη που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός πάμπλουτου Ουκρανού πολιτικού προσκείμενου στον Πούτιν, του Βίκτορ Μέντβεντσουκ. Ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στα μέσα Απριλίου ως ύποπτος για «προδοσία» της χώρας του.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την διενέργεια των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας πως «καμία εδαφική απόκτηση που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη».

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

1. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής των λεγόμενων “δημοψηφισμάτων” για την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό. Όπως επαναβεβαίωσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο ψήφισμά της “Επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας” που εγκρίθηκε στις 2 Μαρτίου 2022, καμία εδαφική απόκτηση που προκύπτει από την απειλή ή τη χρήση βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη. Οι σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την παράνομη και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη και αθέμιτη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση.

2. Αυτές οι ρωσικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής στρατιωτικής κινητοποίησης, αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συνεχίζουμε να απορρίπτουμε την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο, τα τεράστια δεινά που η επιθετικότητά της προκαλεί στον ουκρανικό λαό, καθώς και το κόστος του πολέμου της, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού λαού που τώρα κινητοποιείται. Είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τη σύγκρουση. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

3. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και στο εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι να παρέχουν πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

4. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους.

Στην περίπτωση πάντως που μέσω των δημοψηφισμάτων γίνει αποδεχτή η προσάρτηση των εδαφών στη Ρωσία και το αποτέλεσμα γίνει αποδεκτό από την διεθνή κοινότητα ο χάρτης της Ουκρανίας θα διαμορφωθεί όπως στην εικόνα που ακολουθεί.

Η Ουκρανία έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσάς της. Η ρωσία εδώ και καιρό ελέγχει πλήρως την θάλασσα του Αζόφ και ο επόμενος στόχος της σίγουρα είναι η οδησσός (odesa). Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα χάσει πλήρως τον ελεγχο της θάλασσας και η εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας θα πληγεί, αφού ουσιαστικά η Ρωσία θα ενωθεί με την Υπερδνειστερία, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των συνόρων μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Σε δημοσίευμα πάντως της 30ης Ιουλίου υπήρξε ένας χάρτης που έδωσε ο Μεντβέντεφ για το πως θα είναι η Ουκρανία μετά την λήξη του πολέμου, σε αυτή την περίπτωση αν και εφόσον συμβεί έτσι, η χώρα θα είναι διαιρεμένη μεταξύ Ρωσίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Σε αυτόν τον χάρτη η Ουκρανία φαίνεται ως μια χώρα που θα έχει μόνο κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Ακολουθεί ο χάρτης του Μεντβέντεφ

Το όνειρο της Ρωσίας είναι αυτό που δείχνει ο άνωθεν χάρτης. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς θα μιλάμε για αλλαγή συνόρων της Ευρώπης και αυτό βέβαια θα ξεσηκώσει επαναστάσεις και σε άλλες μειονότητες που είναι μέσα την ΕΕ. Εαν γίνει αποδεκτό αυτό από την διεθνή κοινότητα τότε κινδυνεύει και η χώρα μας και η Ισπανία, θα θυμόμαστε όλοι το δημοψήφισμα της Καταλωνίας, και άλλες χώρες να διαιρεθούν.

Για να ξεκαθαρίσουμε βέβαια την θέση μας, δεν αποδεχόμαστε κάτι τέτοιο, στηρίζουμε το δικαίωμα της κάθε χώρας να έχει τα εθνικά της σύνορα, αλλά σε ότι αφορά τις κυρώσεις, καλό είναι να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας σαν Ευρωπαϊκή ένωση. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και το ξέρουμε.

Πληροφορίες του ρεπορτάζ από σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock