Ο Γιάννης Μπουρνούς στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων που φέτος διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 21-23 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε ομιλία ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.

Ο Γιάννης Μπουρνούς στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Δημοκρατικό ή δυστοπικό;» στο οποίο έλαβαν μέρος επίσης η Βουλευτής και πρώην Υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ραφαέλα Μπολίνι μέλος της ηγεσίας του πολιτιστικού οργανισμού ARCI Ιταλίας και ο Ευρωβουλευτής της γερμανικής Αριστεράς, Χέλμουτ Σολτς.

Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Μπουρνούς μετέφερε την εμπειρία του από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων. Η διοργάνωση της Διάσκεψης, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, ήταν σταθμός στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ανέδειξε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αδιεξόδων, μια προοπτική για την Ευρώπη προς ένα μέλλον δημοκρατίας και ειρήνης. Oι αποτυχίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη διαχείριση των διαδοχικών κρίσεων, από την οικονομική μέχρι τη μεταναστευτική, την κρίση του Brexit και την πανδημία, έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρόθυρα μιας διαδικασίας δυστοπικής αποσύνθεσης και τους πολίτες βαθιά αποξενωμένους από την ευρωπαϊκή ηγεσία και τα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο Γ. Μπουρνούς τόνισε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ανέδειξε την ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών για περισσότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, για πιο δημοκρατική, διαφανή και κοινωνική Ευρώπη, για περισσότερες κοινές πολιτικές που θα μειώσουν τις πολλαπλές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης δεσμεύουν την ευρωπαϊκή ηγεσία για να ξεκινήσει τη διαδικασία μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναθεώρηση και των ευρωπαϊκών Συνθηκών, ώστε να επανεκκινήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και να γίνει εγχείρημα που θα μπορούν να αγκαλιάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι προοδευτικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουρνούς, «έχουν ιστορικό χρέος να ηγηθούν και να πάνε την Ευρώπη εκεί που πρέπει. Είναι τέτοιες οι προκλήσεις που απλώς τίποτα λιγότερο δεν θα είναι αρκετό, ούτε θα μας το συγχωρήσουν οι πολίτες». Για να γίνει αυτό πραγματικότητα «πρέπει η Ευρωπαϊκή Αριστερά να ξαναμπεί στο παιχνίδι εν όψει των Ευρωεκλογών του 2024 κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιληφθεί την ιστορική κρισιμότητα της εποχής μας και να προσφέρει πειστικές απαντήσεις στους ευρωπαϊκούς λαούς, πιέζοντας ταυτόχρονα με ενωτικές πρωτοβουλίες τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους για κοινή δράση και συμπόρευση».

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.