Καταγραφή κτισμάτων της Αρχιτεκτονικής Παράδοσης της Ικαρίας

Ο σύλλογος  « ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – Φ.Ι.» ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφή των κτισμάτων της ιδιαίτερης και μοναδικής αρχιτεκτονικής παράδοσης της Ικαρίας.

Καταγραφή κτισμάτων της Αρχιτεκτονικής Παράδοσης της Ικαρίας

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την διάσωση και ανάδειξη ενός αριθμού παλαιών κτισμάτων αντιπροσωπευτικών των Ικαριακών παραδοσιακών τύπων και μορφών, που θα αποτελούν σημεία αναφοράς της μοναδικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα πρώτο βήμα είναι η καταγραφή τους πριν ο χρόνος τα εξαλείψει τελείως.

Τα ΙΚ. ΔΡΩΜΕΝΑ μπόρεσαν με δυσκολία να καλύψουν τα έξοδα υλοποίησης πιλοτικού έργου καταγραφής των κτισμάτων στην περιοχή «Κάμπα» Αγ. Κηρύκου με την συνεργασία ειδικών επιστημόνων. Καταγράφηκαν 100 κτίσματα της ιδιόμορφης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού με κατάσταση διατήρησης τέτοια ώστε να αναγνωρίζεται η μορφή και ο τύπος τους (Χητά, πυργάρια, χητά με πυργάρι, χωστοκέλια, μακρόσυρτα, πλατυμέτωπα, διώροφα, εκκλησιές, λιοτρίβια, νερόμυλοι, καμάρες κλπ.). Η καταγραφή περιλαμβάνει: φωτογραφική τεκμηρίωση και συντεταγμένες κτισμάτων, καρτέλες κτισμάτων που αναγράφονται βασικές πληροφορίες, συνοπτική βάση σε μορφή πίνακα (EXCEL) κι αλληλεπιδραστικό χάρτη σε αρχείο .mkv για Google Earth στον οποίο εμφανίζονται οι θέσεις των κτισμάτων με τους κωδικούς τους καθώς και φωτογραφίες και βασικές πληροφορίες κάθε κτίσματος.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλες τις περιοχές του νησιού μας που ακόμα σώζονται παλαιά κτίσματα πριν η φθορά του χρόνου εξαφανίσει τα ίχνη τους!

Η υλοποίηση αυτού του σκοπού υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου μας και γι αυτό τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – Φ.Ι. άνοιξαν λογαριασμό ειδικού σκοπού στην τράπεζα ALPHA BANK με IBAN GR 3501401300130002002020956, στον οποίο όποιος επιθυμεί έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με όποιο ποσό μπορεί.

Θερμή παράκληση μετά την κατάθεση να ενημερώσει στο e-mail: stamatisvassilaros@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 694 570 8668 για το ποσό, ονοματεπώνυμο, Ταχ. δ/νση προκειμένου να εκδοθεί και να ταχυδρομηθεί η σχετική απόδειξη.

Με εκτίμηση

Για τα ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – Φ.Ι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Στ. Βασίλαρος

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock