Παρουσίαση του βιβλίου του Φίλιππα Μαυρογιώργη

Ένα μικρό αφιέρωμα στον πρόσφατα θανόντα Ικάριο Λογοτέχνη

Ο Φίλιππας Μαυρογιώργης γεννήθηκε το 1924 στο μικρό χωριό Δρούτσουλας του Δήμου Ευδήλου Ικαρίας και είχε την τύχη ή ίσως την ατυχία να μεγαλώσει και να δημιουργήσει σ’ ένα κόσμο-τότε-, πλούσιο από πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Ανατρέχοντας σε δημοσίευση της εφημερίδας «Νέα Ικαρία» της οποίας υπήρξε εκδότης, διαβάζω σε εξαίρετο διήγημα του τις περιπέτειες του στα βουνά της Ικαρίας όπου είχε καταφύγει με άλλους νεαρούς αντάρτες την περίοδο της Κατοχής τότε πού έκανε αυτό που του υπαγόρευε η συνείδηση και τα αισθήματα του αψηφώντας τους κινδύνους…

Στην εργογραφία του, 17 ποιητικές συλλογές, με χαρακτηριστικό των στίχων του την ποιότητα και περιεκτικότητα των εκφράσεων του, καθώς και μελέτες, έρευνες και δοκίμια όπου καταπιάνεται με ποικιλία θεμάτων και καταστάσεων.

Λογοτέχνης ο Φίλιππας Μαυρογιώργης που απεβίωσε τον Μάη του 2016 , υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο των Γραμμάτων, ιδεαλιστής, ουμανιστής και, τελικά-μέσα από το συνολικό του έργο, εκδοτικό, συγγραφικό και κοινωνικό-, υπηρέτης ουτοπικού ιδανισμού, πολέμιος του συστήματος εκμετάλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.

Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον Ικάριο διανοούμενο ο συμπατριώτης του ποιητής Αλέκος Πούλος κυκλοφόρησε πρόσφατα μελέτη, το: Είπαν…/για τον Φίλιππα Μαυρογιώργη, όπου συγκέντρωσε τα λεχθέντα-ομιλίες και πρόλογοι σε βιβλία-,από ανθρώπους των γραμμάτων για τον Φ.Μ., και όπου θα βρεί ο αναγνώστης και τη βιογραφία , την εργογραφία καθώς και κριτικά σχόλια για το έργο του λογοτέχνη. Μια πλήρης έρευνα, συνοπτική και περιεκτική που δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα της πνευματικής και προσωπικής διαδρομής του αριστερού εκπροσώπου της διανόησης Φίλιππα Μαυρογιώργη.

Με πρόλογο του συγγραφέα του Αλέκου Πούλου, η έρευνα συμπεριλαμβάνει κείμενα των Διονύση Μαυρόγιαννη, Πέπης Δαράκη, Πέτρου Χατζόπουλου, Σ. Φράγκου κ. ά., περιλαμβάνει δε πλούσιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό.

Όπως μας πληροφορεί ο συγγράψας την μελέτη Αλέκος Πούλος ο Φ. Μ., ήταν γνώστης της δουλειάς του και πρόλαβε την κυκλοφορία του βιβλίου -Απρίλης 2016-, ένα μήνα δηλαδή πρίν τον θάνατό του.

Από τον κ. Αλέκο Πούλο, μεγάλο θαυμαστή της πολισχυδούς προσωπικότητας του Φίλιππα Μαυρογιώργη, έλαβα σαν δώρο-και τον ευχαριστώ-, το τελευταίο βιβλίο της εργογραφίας του Φ.Μ., «Κωνσταντίνος Χάλαρης-Ένας Αντιστασιακός άνθρωπος»/εκδόσεις ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, που είναι η αυτοβιογραφία του και σαφώς αξίζει η μελέτη του ιδιαίτερα από αυτούς που δεν τον γνώριζαν, Ικάριοι και όχι μόνο…

Εποχή ποικιλόμορφης πνευματικής κρίσης, μια μεγάλη μορφή των Γραμμάτων ο Φίλλιπας Μαυρογιώργης ‘έφυγε’, το έργο του μένει και…

Είπαν…

Για τον Φίλιππα Μαυρογιώργη

Συγγραφέας:Αλέκος Πούλος

Έκδοση-Νέας Ικαρίας,Αθήνα 2016.

Επιμέλεια άρθρου:Τασσώ Γαΐλα

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock