Γιάννης Μπουρνούς: Να επανέλθουν άμεσα τα αυτόνομα ψηφοδέλτια των τοπικών κοινοτήτων

Γιάννης Μπουρνούς: Να επανέλθουν άμεσα τα αυτόνομα ψηφοδέλτια των τοπικών κοινοτήτων

Αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τα προβλήματα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκαλέσει η – με το Ν.4804/2021 – κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση στηρίζει και συνηγορεί για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου περί επαναφοράς των αυτόνομων ψηφοδελτίων αφού η κατάργησή τους ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με την απώλεια του δημοκρατικού δικαιώματος των κατοίκων των χωριών της Λέσβου να εκλέγουν τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο που, πραγματικά, επιθυμούν.

Οι διατάξεις του εν λόγω Νόμου, υπογραμμίζει ο κ. Μπουρνούς, οδηγούν στην αδρανοποίηση και, εν τέλει, στην απομάκρυνση έμπειρων, ικανών και αποτελεσματικών στελεχών των Κοινοτήτων, που ενώ αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των χωριών της Λέσβου, εν τούτοις δεν επιθυμούν να προσδεθούν σε συνδυασμούς υποψήφιων Δημάρχων.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισημαίνει, επίσης, την αναγκαιότητα της επαναφοράς των καταργηθεισών – από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη – προβλέψεων για τις αρμοδιότητες και τη διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, προκειμένου να επανέλθουν οι σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτών που προσέφεραν και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις Κοινότητες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ορισμοί Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων σύμφωνα με το Ν.4804/2021.»

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών αναφορά με την δημόσια παρέμβαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και η έντονη διαμαρτυρία για τα προβλήματα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκαλέσει η – με το Ν.4804/2021 – κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η εν λόγω πρόβλεψη για τις Κοινότητες ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με την απώλεια του δημοκρατικού δικαιώματος των κατοίκων των χωριών της Λέσβου να εκλέγουν τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο που, πραγματικά, επιθυμούν. Επιπλέον, στηλιτεύεται έντονα το γεγονός ότι οι διατάξεις του εν λόγω Νόμου οδηγούν στην αδρανοποίηση και, εν τέλει, στην απομάκρυνση έμπειρων, ικανών και αποτελεσματικών στελεχών των Κοινοτήτων, που ενώ αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των χωριών της Λέσβου, δεν επιθυμούν να προσδεθούν σε συνδυασμούς υποψήφιων Δημάρχων.

Περαιτέρω, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου διατυπώνει την έντονη αντίθεση του για τις καταργήσεις στο πεδίο των αρμοδιοτήτων και της διάθεσης πόρων προς τις Κοινότητες, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock