Για τον γλύπτη Πέτρο Ρουκουτάκη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

«Ο Τυφλός γλύπτης», μπρούτζος στον λόφο Φιλοπάππου και η «Προσπάθεια επικοινωνίας», μπρούτζος στο Κ.Ε Α. Τ Καλλιθέας, οι ονομασίες των δύο μεγάλων έργων του Πέτρου Ρουκουτάκη που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, του Πέτρου Ρουκουτάκη του Χανιώτη γλύπτη οι δημιουργίες του οποίου τον κατέταξαν στην κατηγορία των πλέον σημαντικών διεθνώς τυφλών γλυπτών των σύγχρονων καιρών.

«Ήφαιστος», «Ο Ποσειδώνας και το χταπόδι», δύο από τις εκατοντάδες δημιουργίες του Πέτρου Ρουκουτάκη, του χαμηλών τόνων γλύπτη που από την αρχή της γλυπτικής διαδρομής του συνειδητά επέλεξε την μόνωση –απομόνωση στο εργαστήριό του όπου υπό και υπό την επίρρεια της έμπνευσής του δημιουργούσε συνεχώς έργα τέχνης, αριστουργήματα γλυπτικής, αξιόλογο έργο το οποίο με τον πρόωρο του γλύπτη θάνατο στις 8 Αυγούστου του 2015, τον πέρασε στην αθανασία.

Γλυπτά του καλλιτέχνη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, καθώς και τα δύο προαναφερθέντα σε δημόσιους χώρους των Αθηνών.

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν μερικά από τα έργα του

Ο Πέτρος γεννήθηκε στον Κεφαλά Αποκορώνου Χανίων Κρήτης. Σπούδασε Ζωγραφική στη σχολή Δοξιάδη στην Αθήνα καθώς και στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Ρώμη με δάσκαλο τον Φράγκο Τζεντιλίνι. Επιστρέφει στην Ελλάδα και μπαίνει δυναμικά στο χώρο της ζωγραφικής, μα το ελπιδοφόρο του ξεκίνημα θα το διακόψει απότομα σκληρό χτύπημα της μοίρας, όταν ο νεαρός Πέτρος χάνει από σοβαρή ασθένεια την όρασή του…  Ο 28χρονος τυφλός-πλέον- καλλιτέχνης διοχετεύει όλο του το ταλέντο, την καλλιτεχνική του ορμή, στη τέχνη της Γλυπτικής για να ακολουθήσουν μέσα στις 10ετίες της δημιουργικής-καλλιτεχνικής του δράσης, δεκάδες συμμετοχές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Αθόρυβα και συστηματικά ο πολυτάλαντος Πέτρος επιτελεί ταυτόχρονα και ένα άλλο έργο, άγνωστο στο πλατύ κοινό. Είναι το έργο του εκπαιδευτικού, όπου η παρουσία του υπήρξε σημαντική, καθώς ο γλύπτης δίδαξε από το 1982 και για σειρά ετών γλυπτική τους μικρούς μαθητές του σχολείου τυφλών Κ.Ε.Α.Τ, υπήρξε δε ο ιδρυτής του εργαστηρίου Κεραμεικής και Γλυπτικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Για την παράπλευρη αυτή του δράση, τη σημαντική προσφορά του στα Γράμματα και στον χώρο της Εκπαίδευσης, ο γλύπτης τιμήθηκε το 1994 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Λέων Λεμός.

Κάπου εκεί και στις αρχές προσαρμογής του στην νέα σκληρή πραγματικότητα , την τύφλωσή του δηλαδή καθώς και στην αλλαγή ρότας στην καλλιτεχνική του έκφραση, ο Πέτρος γνωρίζει την Γωγώ, την <απαρέγκλιτα μία και μοναδική μούσα της ζωής μου> όπως ο ίδιος χαρακτήριζε  την Γωγώ, μόνιμη σύντροφο της ζωής του, από εκείνα τα πέτρινα για τον Πέτρο χρόνια καθώς και μητέρα  των δύο τους παιδιών. Η Γωγώ πανέμορφη κοπέλα-εκ γενετής τυφλή-,  υπήρξε το μοναδικό γυναικείο μοντέλο του μεγάλου γλύπτη και συζύγου της, η πηγή έμπνευσης των έργων του, μούσα του για τρείς περίπου 10ετίες μιας και λίγο μετά τις 18 του Ιούνη του 2015 ημερομηνία συμπλήρωσης 27 χρόνων γάμου, η σχέση τους και η πορεία του Πέτρου στη ζωή σταματά το Σάββατο της 8ης Αυγούστου.

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης σμίλευε ποικίλα υλικά (κασσίτερος, μπρούτζος, τερακότα κ.λ.π) για την δημιουργία των έργων του, έργων που στο σύνολό τους υπήρξαν και η αφορμή της βράβευσής του το 2005 από τον τ. πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Κι όταν το φώς μου ο θάνατος/με την πνοή του σβήσει/όταν στην μαύρη αγγάλη του/ελθή να με κοιμήσει/εις το ψυχρό το χώμα μου/σ’ένα σταυρό σιμά,/το ευσπλαχνικό το χέρι σας/άς σπείρει ρεζεντά.

Στίχοι: Μαρτζώκη Ανδρέα (1849-1923).

Οι στίχοι αυτοί πέρασαν τον ποιητή στην αθανασία, το αιώνων γνώριμο της ελληνικής χλωρίδας ταπεινό του θέρους φυτό, το ρεζεντά,, επιμένει να ανθίζει κάθε καλοκαίρι, ταπεινά και αθόρυβα… «Αθόρυβα»…, έφυγε καλοκαίρι από την ζωή ο χαρισματικός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης που με τη σειρά του περνά στην αθανασία μέσα από τα γλυπτά του. Η κηδεία του μεγάλου καλλιτέχνη ετελέσθη στις 11 Αυγούστου , ημέρα Τρίτη του 2015 στην γενέτειρα του τον Κεφαλά Αποκορώνου, τόπο που ο Πέτρος λάτρευε. Ο Πέτρος Ρουκουτάκης ‘νικήθηκε’ από την χρόνια ασθένειά του στα 62 μόλις χρόνια της ζωής του…

Πηγή υλικού: κα. Γωγώ Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος Φάρου Τυφλών Ελλάδας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading