Παρελάσεις για την 110η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Μυτιλήνη η 110ης επέτειος απελευθέρωσης της, από τον Οθωμανικό ζυγό, ενώ την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρελάσεις για την 110η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί, όπου με πομπή η Ελληνική σημαία μεταφέρθηκε από το παλαιό δημαρχείο στο Κάστρο Μυτιλήνης, όπου έγινε η έπαρση της, αλλά και με κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στο μνημείο του Ναύαρχου Κουντουριώτη στην προκυμαία. Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης όπου διαβάσθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας.

Στις 12 το μεσημέρι, πλήθος κόσμου κατέκλυσε την προκυμαία της Μυτιλήνης, για να παρακολουθήσει τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν και αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και αντιπροσωπείες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Στην εξέδρα των επισήμων μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά ήταν και ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Στο μήνυμα του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε: “Τιμήσαμε με μια εξαιρετική παρέλαση τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική παρακαταθήκη μας. Από τη Λέσβο στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης και φιλίας αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι οι ένοπλες μας δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση”.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο μήνυμα του σημείωσε: “Στέλνουμε μήνυμα φιλίας και αγάπης στους γείτονες μας, όμως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται τον αναθεωρητισμό και θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο”.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, στο μήνυμα του τόνισε ότι “μπορεί να είχαμε κατά καιρούς υποδουλωθεί όμως ποτέ δεν νιώσαμε ανελεύθεροι”.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, δήλωσε ότι “σήμερα τα μηνύματα της μάχης για την ελευθερία είναι πολύ επίκαιρα. Με την τουρκική κυβέρνηση να έχει αναθεωρητικές τάσεις και οξυμένη την ρητορεία εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σ’ αυτό δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των νησιών και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης στο μήνυμα του τόνισε: “Οι αγωνιστές του 1912 δίνουν μήνυμα αυτοθυσίας για να έχουμε την Ελληνική σημαία ψηλά. Οι νησιώτες επιδιώκουμε την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη, την φιλιά μεταξύ των λαών. Όμως είμαστε εδώ για να στέλνουμε μηνύματα ότι κάθε σπιθαμή αυτού του εδάφους μας ανήκει και είμαστε έτοιμοι να την διαφυλάξουμε”.

Δελτίο τύπου του Γιάννη Μπουρνού

Δήλωση του Βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, μετά το τέλος της σημερινής παρέλασης για την 110η επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από την οθωμανική κυριαρχία:

“Ο στίχος λέει με τραγούδια, όπλα και σπαθιά. Έτσι λοιπόν σήμερα γιορτάζουμε αυτό που κατέκτησαν οι πρόγονοί μας πριν απο 110 χρονια, που είναι το τέλος της οθωμανικής κυραρχίας για το νησί μας και η έναρξη μιας καινούριας εποχής ένταξης της Λέσβου στο ελληνικό κράτος.

Σήμερα τα μηνύματα της μάχης για την ελευθερία και της προάσπισης της ελευθερίας είναι πολύ επίκαιρα, γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή με πολλές διακινδυνεύσεις: με πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και μια τουρκική κυβέρνηση με αναθεωρητικές τάσεις και με οξυμένη τη ρητορεία εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε αυτό το θέμα δεν κάνουμε βήμα πίσω. Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των νησιών, υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γι αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς από την πλευρά μας έχουμε προτείνει με υπευθυνότητα να προχωρήσει η πατρίδα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και το Καστελόριζο. Σε περιοχές που δεν αποτελούν casus belli, ως μοχλό πίεσης για να έρθει η Τουρκία σε διαπραγμάτευση με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορεία και να πάμε με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Είμαστε αισιόδοξοι, ότι, παρά τη μαυρίλα της εποχής, με υψηλό φρόνημα, με το κεφάλι ψηλά, με ενότητα, θα τα καταφέρουμε και η Ελλαδα θα βγει και απο την παρούσα κρίση αλώβητη και χωρίς να χάσει ίντσα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες για τη σημερινή μέρα εδώ, στη Λέσβο, χρόνια πολλά και στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που γιορτάζουν σημερα!”  

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock