Ο Γιάννης Μπουρνούς στην COSAC

Στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στην Πράγα συμμετείχε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμετείχαν ακόμη οι Βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην COSAC

Στη Διάσκεψη συζητήθηκαν η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συνέχεια που θα δοθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την απαιτούμενη θεσμική συνέχεια στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Γ. Μπουρνούς τόνισε πως η απογοήτευση και οι επιφυλάξεις που εκφράζουν πολίτες αλλά και κοινοβουλευτικοί για τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών θεσμών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακριβώς επειδή, όπως επισήμανε ο Γ. Μπουρνούς, πρόκειται για τους θεσμούς που εγκαθιδρύουν τον ειλικρινή διάλογο, εκθέτουν προβλήματα, ασκούν έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία και ζητούν τη λογοδοσία της. Αρκεί οι ευρωπαϊκοί κοινοβουλευτικοί θεσμοί να εξοπλιστούν με διευρυμένες εξουσίες και πάγια συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Γ. Μπουρνούς απαρίθμησε, επίσης, μεγάλες παρεμβάσεις και αλλαγές που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: συμμετοχή των πολιτών και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δημοκρατική, απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν και κοινά ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια στις Ευρωεκλογές και επίσημη επανεκκίνηση της Ένωσης με μια Συνέλευση για την αναθεώρηση των Συνθηκών. «Περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία είναι πάντα η απάντηση» ανέφερε.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τόνισε την καθοριστική σημασία αυτής της ένταξης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης, υπενθύμισε τη σημασία της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και της ταχύτερης προόδου στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, «23 χρόνια μετά από έναν άλλο καταστροφικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, που πολλοί έχουν ξεχάσει», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο ότι ορισμένες βαλκανικές χώρες καθυστερούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι συνεπής στις υποσχέσεις της απέναντί τους, καθώς η έλλειψη συνέπειας της ευρωπαϊκής ηγεσίας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, συμπεριφέρθηκε άδικα στην Αλβανία και κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε ένα σπάνιο διπλωματικό success story για την Ευρώπη.

«Οι βαλκανικοί λαοί είναι ταλαιπωρημένοι από εθνικισμούς και συγκρούσεις και θέλουν ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading