Επανέκδοση σπάνιου βιβλίου του Φώτη Αγγουλέ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στην ανατύπωση ενός σπάνιου βιβλίου του ποιητή Φώτη Αγγουλέ, με τίτλο: «Ο λαός της πατρίδας μου», προχώρησαν οι χιώτικες εκδόσεις «αλφα πι» σε συνεργασία με το προσφυγικό Σωματείο του Φάρου Βαρβασίου και την Επιτροπή «Χίος 2022» του Δήμου Χίου.

Επανέκδοση σπάνιου βιβλίου του Φώτη Αγγουλέ για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής πραγματοποιήθηκε το βιβλίο, που αποτελεί ένα σπάνιο λαογραφικό θησαυρό, αφού σε αυτό καταγράφονται τραγούδια, «ναναρίσματα», γνωμικά και μοιρολόγια του Τσεσμέ και της Κάτω Παναγιάς.

Μια έκδοση του 1936 από την οποία υπάρχουν λίγα αντίτυπα, ένα εξ’ αυτών στο Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», που το παραχώρησε στις εκδόσεις «αλφα πι». Μάλιστα η πρώτη έκδοση πιθανότατα είναι τυπωμένη από τον ίδιο το Φώτη Αγγουλέ, οποίος εργαζόταν τότε ως τυπογράφος στο «Εκδοτικόν & Καλλιτεχνικόν Τυπογραφείο ‘’Ελευθερίας’’»

Η πρόεδρος του Φάρου Βαρβασίου, Κάτια Χούλη, συγκινημένη σημείωσε ότι πρόκειται για τραγούδια που τα έλεγε και η δικιά της γιαγιά, πρόσφυγας από την Ερυθραία, η καταγραφή των οποίων αποτελεί και ένα θησαυρό της Ερυθραιώτικης διαλέκτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής «Χίος 2022» και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, Παύλος Καλογεράκης, διάβασε και την ειδική αφιέρωση που είχε γράψει ο κομμουνιστής, Φώτης Αγγουλές, για τη Χίο, από την οποία ζητά συγγνώμη, αφού δεν της ήταν πάντα πιστός και νοσταλγούσε τον αγαπημένο του Τσεσμέ… (γεννήθηκε στον Τσεσμέ το 1911 και πέθανε το 1964).

Την προσεχή Κυριακή, 20 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στο Φάρο Βαρβασίου με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς Ευτυχία Βλυσίδου και Γιώργο Αμπαζή.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.