Η Λητώ του Στέλιου Καράβολου

Βιβλιοπαρουσίαση της Τασσώς Γαΐλα

Η Λητώ του Στέλιου Καράβολου

Καπετάνιος, επιστήμων μηχανολόγος με σπουδές στην Αυστραλία, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας με παράλληλη έντονη δημοσιογραφική δραστηριότητα, ο εκ Χίου καταγόμενος πνευματικός άνθρωπος Στέλιος Καράβολος, γνωστός στους αναγνώστες των εφημερίδων από την μαχητική αρθρογραφία του, πρόσφατα  -και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου-, μου προσέφερε το θεατρικό του έργο Λητώ το οποίο και σας παρουσιάζω.

Λητώ: έργο που εξελίσσεται σε 6 σκηνές και με 8 πρόσωπα, έργο θα έλεγα γραμμένο με ένα ιδιόρρυθμο ύφος και κριτική διάθεση και όπου ο συγγραφέας  καταφέρνει να περιγράψει με ενάργεια χαρακτήρες και καταστάσεις του σύγχρονου κοινωνικού χώρου και να δώσει, με αυτό το ν τρόπο, κατευθύνσεις και διεξόδους σ’ ένα ευρύ κοινό.

Με το «Λητώ», το δεύτερο θεατρικό του έργο(προηγήθηκε το «Η Ναυαγοσώστης», ο Στέλιος Καράβολος αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά την τέχνη της γραφής θεατρικού λόγου και σαφώς  το «Λητώ» αν ανεβεί στη σκηνή-που το ευχόμαστε-, θα διαγράψει πορεία πετυχημένη.

Οπαδός ο Σ. Κ., αισιόδοξων φινάλε στο Λητώ (τραγωδία), σε συνεπαίρνει στην ανάγνωσή του, σε προβληματίζει … Απεικονίζει με ρεαλισμό το σήμερα, την χαλάρωση των κοινωνικών ιστών, την απουσία ανθρωπίνων σχέσεων, την ανεργία τη φτώχεια κι’ ‘όμως μέσα από γοργούς ρυθμούς  και εναλλαγές εικόνων , καταλήγει –όπως είπαμε ότι είναι το χαρακτηριστικό του-, σε αισιόδοξο τέλος…

Μα ποια είναι η Λητώ; Η ηρωίδα του Σ. Κ.;

Τέλη 20ου αιώνα, αρχές 21ου και ένα όμορφο κορίτσι από ένα χωριό της Χίου και  που κακοποιείται σεξουαλικά από τον πατέρα της , βρίσκει το κουράγιο και με χωρίς ευρώ στην τσέπη φεύγει , να μεταβεί για σπουδές στην πρωτεύουσα. Φαύλος κύκλος, σειρά δυσάρεστων και επώδυνων για το νεαρό κορίτσι βιωμάτων, τελικά η Λητώ παίρνει το πτυχίο της και ρίχνεται… στην ανεργία. Κάπου εκεί γνωρίζει τον μεσήλικα πρωταγωνιστή του έργου, τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη. Αρχίζει ανάμεσά τους μία σχέση, σχέση συνεργασίας στην νεοϊδρυθείσα από τον κύριο Αντώνη εφημερίδα του, αλλά και σχέση στοργής. Στοργή που σταδιακά τους οδηγεί στη δημιουργία μιας οικογένειας, εφόσον στο πρόσωπο του κ. Αντώνη η Λητώ βρίσκει τον πατέρα που θα ήθελε να έχει και, ο κ. Αντώνης βρίσκει στο πρόσωπο της Λητώ την ανιδιοτελή κόρη που θα ήθελε να έχει.

Πολλά τα μηνύματα του έργου μέσα από την καλή γραφή του Στέλιου Καραβόλου,  στην ταραγμένη εποχή που διανύομε, την εποχή αυτή της ανασφάλειας που νοιώθουμε όλοι. Από την εργογραφία του εκλεκτού εκπροσώπου των Χιακών και όχι μόνο γραμμάτων, σας θυμίζω τις 2 -με αρκετή διάδοση-, σειρές διηγημάτων του. Πρόκειται για τα: Εγώ και η Ουκρανή μου και Λυτρωτικές Διαδρομές.

Σύντομα ο Στέλιος Καράβολος θα εκδώσει την τρίτη σειρά διηγημάτων του με τίτλο: Η Ναυτομάνα.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock