Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή της πορείας λίγο μετά της 7 το απόγευμα έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα είχε περάσει από την πρεσβεία το μπλοκ με το πανό του ΣΦΕΑ.

Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση της πορείας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ. Επεισόδια δεν αναφέρθηκαν στην Αθήνα, αλλά υπήρξαν επεισόδια στην Πάτρα, μετά το τέλος της πορείας, και στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε μια μικρή ένταση.

Η πορεία του ΚΚΕ (902)

Με μια μεγαλειώδη και μαχητική διαδήλωση που κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με συνθήματα που μετέφεραν στον λαό το κάλεσμα να γράψει με τον αγώνα του τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας, να πάρει τη σκυτάλη της πάλης για τα επίκαιρα αδικαίωτα αιτήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», τίμησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι βρέθηκαν το απόγευμα στα μπλοκ των Κλαδικών και Εδαφικών Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Σχημάτισαν μια μεγάλη κόκκινη διαδήλωση που έστειλε δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου “ζει”, 49 χρόνια μετά, στην πάλη του λαού για τα δικαιώματά του, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της φτώχειας και της εκμετάλλευσης».

Για περισσότερη από μισή ώρα τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ περνούσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Περνάνε, περνάνε, περνάνε… Ατέλειωτη η διαδήλωση», σχολιάζουν οι πρώτοι που είχαν φτάσει και κοντοστέκονται καλωσορίζοντας με χειροκροτήματα τους επόμενους.

«Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα με τον λαό πρωταγωνιστή. Έτσι κερδίζεται το δίκιο! Έτσι γράφεται η Ιστορία!»: Το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στην κεφαλή της πορείας, έδωσε το στίγμα της διαδήλωσης.

«Ο λαός δεν ξεχνά, τους αγωνιστές τιμά», διαβεβαίωσαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Και η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα είναι το «μέτωπο» που κρατούν ανοιχτό, χωρίς κανέναν συμβιβασμό, με τη «δικτατορία του κεφαλαίου». Με το σύστημα που φέρνει μαζικά τον λαό αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια, τη σκληρή πραγματικότητα της επιδείνωσης των όρων διαβίωσης, το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου και της προσφυγιάς.

«Τα κέρδη των λίγων, η φτώχεια των πολλών, αυτή είναι η εξουσία των καπιταλιστών», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. Απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

«Το Πολυτεχνείο είναι μάθημα ζωής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», επιβεβαίωσαν και οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», που έδωσαν το δικό τους «παρών» με το μπλοκ τους στην πορεία.

Σε μια περίοδο που η θύελλα του πολέμου συνεχίζει να μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών απειλούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης, στο επίκεντρο της διαδήλωσης βρέθηκε η απαίτηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό και τα μπλοκ των Οργανώσεων.

Τα συνθήματα ακούστηκαν πιο δυνατά την ώρα που η πορεία περνούσε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ζωσμένη όπως πάντα από αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρ’ τις βάσεις σας και μπρος».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν χιλιάδες φωνές αποτυπώθηκε στο πανό με το οποίο διαδήλωσαν οι νέοι στρατευμένοι, δεχόμενοι θερμά χειροκροτήματα επιδοκιμασίας για τη στάση τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, όσοι και όσες συμπορεύονται μαζί τους διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να επιλέξουν «στρατόπεδο ληστών», να στοιχηθούν πίσω από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που συγκρούονται, είτε με άλλα μέσα είτε με τα όπλα, αλλά θα συνεχίσουν να παλεύουν για να δυναμώσει «η μόνη μας ελπίδα, η πάλη των λαών». Απέναντι στις φωνές που θέλουν να στρέφουν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο, τον ελληνικό λαό απέναντι στον τουρκικό και αντίστροφα, ξεκαθάρισαν: «Σ’ Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις, ο καπιταλισμός».

Στον απόηχο της επιτυχημένης πανεργατικής απεργίας και των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Νοέμβρη, η διαδήλωση έδωσε συνέχεια στην αγωνιστική δράση, έκανε το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα, της οργάνωσης της αντεπίθεσης του λαού. Η σκυτάλη τώρα περνά στις επόμενες μικρές και τις μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος.

Σε κάθε μία από τις μάχες αυτές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, φωτίζοντας την ανάγκη κάθε αγώνας να βάζει στο στόχαστρό του το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων, της καταστολής. Υπενθυμίζοντας σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά από τα μπλοκ της πορείας: «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ».

Επεισόδια στην Πάτρα (in)

Μεγάλης έκτασης ένταση και εκτεταμένα επεισόδια στην Πάτρα το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μια μικρή ομάδα που βρισκόταν στο τέλος της πορείας αποσπάστηκε από αυτή και προχώρησε σε ρίψη δεκάδων μολότοφ προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ως απάντηση στις μολότοφ που συνέχισαν να πέφτουν «βροχή» προς το μέρος τους.

Μικρής έντασης επεισόδια στην Θεσσαλονίκη (in)

Επίθεση κατά αστυνομικών της Ασφάλειας πραγματοποίησε λίγη ώρα πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο ομάδα κουκουλοφόρων στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες της επίθεσης αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά και τους επιτέθηκαν επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Μία μηχανή δεν έπαιρνε μπρος και εγκαταλείφθηκε στο σημείο με αποτέλεσμα να πυρποληθεί από μαζική ρίψη βομβών μολότοφ.

Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς. Όχημα της Πυροσβεστικής έσπευσε στο σημείο και έσβησε τη φωτιά που προκλήθηκε.

Η μοτοσικλέτα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock