Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση θα κριθεί σύντομα από τους πολίτες όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού»

Τα θέματα ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, ληξιπρόθεσμων χρεών, υποκλοπών αλλά και του νοήματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση θα κριθεί σύντομα από τους πολίτες όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. δήλωσε ειδικότερα για την ακρίβεια και το καλάθι του νοικοκυριού ότι «όλα θα κριθούν από την πραγματικότητα, όλα θα κριθούν στην πραγματική ζωή. Στις 2 Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου, οι πολίτες θα κρίνουν αν είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο, αν πληρώνουν λιγότερα για τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, αν τους έμειναν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους στο τέλος του πρώτου μήνα εφαρμογής του μέτρου. Εκεί θα κριθούν όλα και όχι στα επικοινωνιακά show του κ. Γεωργιάδη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναζητά τις φθηνότερες τιμές για να μπορέσει να επιβιώσει. Το ‘’μάρμαρο” πληρώνουν οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας και η μεσαία τάξη, η οποία δοκιμάστηκε και από την φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή όμως που δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών, η κατάσταση επιδεινώνεται».

Αλλάζοντας θέμα, «περιμένουμε πάνω από έξι μήνες την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή», ανέφερε ο Μ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών, όπου η αύξηση του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα είναι τετραπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν εισπράττει φόρους από τα υπερκέρδη, αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη, το 1ο εννεάμηνο του 2022 οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 6 δισ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση».

Επίσης, παρατήρησε ότι «ο χρόνος είναι αμείλικτος για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών. Μιλάμε για ένα διπλό σκάνδαλο. Από τη μία έχουμε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις και από την άλλη έχουμε το σκάνδαλο της απροκάλυπτης συγκάλυψης. Έχουμε μια θεσμική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο την ανάγκη του οποίου αναγνώρισε με καθυστέρηση η κυβέρνηση», υπογράμμισε εξ άλλου και συνέχισε:

«Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές χωρίς να ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης και πολλοί άλλοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση και πιθανώς συνεχίζουν να γίνονται παρακολουθήσεις. Επισημαίνω ότι υπάρχει ήδη σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτούς που εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά. Γιατί δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και 4 μήνες, από τότε που αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του Predator; Γιατί πολύ απλά όλοι αυτοί που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό είναι υπό την προστασία της κυβέρνησης, τους έχει θέσει στο απυρόβλητο», επιχειρηματολόγησε.

Αναφερθείς, τέλος, στην ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου, δήλωσε: «Στην πραγματικότητα το Πολυτεχνείο υπήρξε η ωρίμανση και κορύφωση μιας πολιτικής και κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στη δικτατορία, στον αυταρχισμό. Το Πολυτεχνείο ήταν οι χιλιάδες ανώνυμοι πολίτες που αντέδρασαν, που συναντήθηκαν όχι τόσο στο χώρο του Πολυτεχνείου αλλά σε ένα κοινό τόπο, διαμορφώνοντας μια ενιαία στάση αντίθεσης απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.

Άνθρωποι που παραμέρισαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, διέκριναν το σημαντικό από το λιγότερο σημαντικό. Εξουδετερώνει και την πρόθεση κάποιων να ξαναγράψουν την ιστορία, μειώνοντας και απαξιώνοντας το Πολυτεχνείο. Γιατί αυτό ακριβώς φοβούνται σήμερα: τη συνάντηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων σε ένα κοινό τόπο για να απαιτήσουν να κυριαρχήσουν οι κανόνες δικαίου, να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές ελευθερίες, να σταματήσουν η χώρα και το κράτος να αποτελούν λάφυρο για την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία», κατέληξε ο Μ. Κατρίνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock