Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο…

Ένας περίπατος στον Εθνικό Κήπο το πρωινό της Δευτέρας 30ης Μαΐου η αφορμή γι αυτό το άρθρο όχι μόνο γιατί έρχεται το καλοκαίρι αλλά και γιατί η ‘βόλτα’ στον κήπο ήταν ‘ιδιαίτερη’, περίπατος στον κήπο μη βλεπόντων ατόμων, στον οποίο συμμετείχα και εγώ με την ιδιότητα του εθελοντή-συνοδού του Ε.Ε.Στ στην ομάδα συνοδείας μη βλεπόντων που στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικοποίησης τους που εκπονεί ο  Φάρος Τυφλών Ελλάδος, επισκέφτηκαν τον Εθνικό Κήπο βάσει ειδικού για τυφλούς πρόγραμμα σχεδιασμένο άριστα από την Κοινωνική Υπηρεσία του Φάρου Τυφλών Ελλάδος-Αθηνάς και Δοϊράνης 17, Καλλιθέα-, και του Μουσείου Μπενάκη.

Ασφαλώς ο περίπατος περιορίσθηκε σε τρείς ενδιαφέρουσες γωνιές του’ Ιστορικού τόπου’  όπως έχουν χαρακτηρίσει τον εθνικό μας κήπο που αποτελεί και τον πρώτο οργανωμένο χώρο διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδα γιατί  όσο κι αν ο Νίτσε υποστηρίζει πως ο άνθρωπος περπατώντας κάνει τις καλύτερες σκέψεις, κι όσο και να αγαπάς το περπάτημα τα 154.000 τετραγωνικά έκτασης του κήπου αδύνατον να τα περπατήσεις σε μια μόνο βόλτα.

Πάμε ,λοιπόν, με την ομάδα των μη βλεπόντων φίλων και την συνοδεία και ξενάγηση από στελέχη του Μουσείου Μπενάκη, βόλτα στον Εθνικό κήπο, τον κήπο της  βασίλισσας Αμαλίας που λάτρευε τα λουλούδια και ήθελε να φτιάξει στον υπαίθριο χώρο των ανακτόρων (σημερινή Βουλή) κήπο αντίστοιχο των κήπων του δουκός πατρός της στη Γερμανία. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1839 με 15.000 φυτά που ήρθαν από την Ιταλία, στη συνέχεια και για  την διαμόρφωση του κήπου ήρθαν φυτά από όλα τα μέρη του κόσμου, φύτεψαν και πολλά αυτοφυή από όλη την Ελλάδα και… έτοιμος ο κήπος των τότε ανακτόρων που από το 1923 έγινε δημόσιος και ονομάστηκε Εθνικός Κήπος. Ο κήπος είναι ανοικτός για το κοινό κάθε μέρα από την ανατολή  μέχρι τη δύση του ήλιου, η ομάδα μας για τον ειδικά σχεδιασμένο περίπατό της μπαίνει από την είσοδο  όπου και το γραφικό καφενεδάκι του κήπου και  που είναι η μία από τις 7 εισόδους του και αρχίζει η ξενάγηση…

Αρκετοί τυφλοί καταγράφουν στα μαγνητόφωνά τους τα κελαδίσματα  των πουλιών, τον ήχο του νερού στα ρυάκια, το θρόισμα αιωνόβιων δέντρων… Πολλές οι ερωτήσεις τους στους αρμόδιους για την ξενάγηση του Μουσείου Μπενάκη, αρμόδιοι που τους επεφύλασσαν μια έκπληξη ανοίγοντας ειδικά γι αυτούς σε συνεργασία με το τμήμα φυτωρίων του κήπου, ένα φυτώριο όπου είχαν τοποθετήσει σε γλάστρες σπάνια φυτά του κήπου για να τα γνωρίσουν οι μη βλέποντες με την μέθοδο της αφής. Μοναδική εμπειρία που ικανοποίησε τους τυφλούς επισκέπτες και τους έδωσε την δυνατότητα να βιώσουν αυτήν την ευχάριστη εμπειρία.

Σπάνια φυτά στις γλάστρες του φυτώριου, να μια λεβάντα που φύεται μόνο στον κήπο, η κυρία που συνοδεύω αγγίζει προσεκτικά τα στριφτά φύλλα μιας μικροσκοπικής –προς το παρόν-  νεραντζιάς, ανήκει όπως μας πληροφορεί ο ειδικός στο μοναδικό ελληνικό αυτοφυές της Ελλάδας γένος που ο καρπός είναι γλυκός! Στον κήπο θα δείτε ολόκληρη αλέα με αυτής της ποικιλίας  νεραντζιές, ορτανσίες με απίθανα χρώματα σε άλλες γλάστρες, να και μια γλάστρα με τον θάμνο κυκά.

-Φοίνικας είναι; Ρωτά ο τυφλός που ψηλαφίζει το φυτό.

-Όχι, του μοιάζει πολύ αλλά είναι ο θάμνος κυκάς γνωστός και σαν τσικάς. Αυτός ο θάμνος δεν είναι εισαγόμενος,  μας πληροφορεί ο ξεναγός. Φύεται στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον πλανήτη από αρχαιοτάτων χρόνων, έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματά του και υπήρξε η αγαπημένη τροφή των δεινοσαύρων…

Οι δεινόσαυροι έφυγαν, ο μεζές τους ο κυκάς έμεινε, η ομάδα μας έφυγε από το φυτώριο για συνέχιση του περιπάτου κοντά στα αιωνόβια έλατα του κήπου… Μια λίμνη στο δρόμο μας, έχουμε ήδη  περάσει την παιδική βιβλιοθήκη του κήπου, κάποιος ρώτησε για το μικρό βοτανικό μουσείο, η ώρα περνούσε,  ο κήπος… ατέλειωτος, του χρόνου το ραντεβού στο ίδιο μέρος για επίσκεψη στις υπόλοιπες λίμνες και τα κλουβιά με τα πουλιά, εντάξει;

Αυτοφυή ελληνικά δέντρα όπως η πικροδάφνη και η κουτσουπιά αλλά και σπάνια εισαγωγής περιλαμβάνονται στη χλωρίδα του Εθνικού κήπου, πηγή ανάσας για την πόλη των Αθηνών, θαυμάσια επιλογή για περίπατο. Μη ξεχάσετε να περάσετε από το ηλιακό ρολόι και ρίξτε μια ματιά σε κάποια αγάλματα έργα μεγάλων γλυπτών μας.

Ευχές για ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ από τους φυσιολάτρες-μέλη του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας.

Η δημοσίευση του άρθρου γίνετε κατόπιν αδείας των υπευθύνων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος κ. Δώρας Καραμιχαλάκου και κ. Χριστίνας Βαγενά.

Πηγή :m. Cityofathens.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock