Μάριον Χωρεάνθη: Μαύρος Καθρέφτης-Μουσική και ψίθυροι των μικρών ωρών

Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα

Σωστά, ο υπότιτλος της συλλογής …τα λέει όλα εφ’ όσον όλα τα ποιήματα της καλαίσθητης αυτής έκδοσης είναι γεμάτα ήχους και μελωδίες, ήχους και μελωδίες που δημιουργούν στον αναγνώστη-κατά την διάρκεια της ανάγνωσης- την αίσθηση ότι παρακολουθεί παράσταση ήχου και φωτός…

Μάριον Χωρεάνθη: Μαύρος Καθρέφτης-Μουσική και ψίθυροι των μικρών ωρών

Μαύρος Καθρέφτης, σύνθετη δημιουργία παντρέματος του συγκεκριμένου με το αφηρημένο, ιδιάζουσα δημιουργία που περιλαμβάνει στοιχεία συγκεκριμένης και αφηρημένης τέχνης.

Μουσικές και ψίθυροι… εξωτερίκευση βιωμάτων και συναισθημάτων της ποιήτριας καθώς από τον καθρέφτη της ψυχής της μεταφέρει στο νου και μετά στο χαρτί συναισθήματά ,αισθήσεις και παραισθήσεις, τόσο πετυχημένα που ο αναγνώστης συμμετέχει, κάνει περιδιάβαση στον δικό του… καθρέφτη, φοβούμενος ή προσμένοντας την εκπλήρωση των ονείρων του. Όλα αυτά όταν ο δημιουργός απευθύνεται σε αναγνώστες που τους διακρίνει η ίδια με την δική του ευαισθησία. Και, δεν είναι λίγο το να καταφέρει ο ποιητής μέσα από τους καλοδουλεμένους στίχους του να μεταφέρει μήνυμα αφύπνισης στον αδιάφορο σημερινό άνθρωπο του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας.

Ποιήτρια και στιχουργό χαρακτηρίζω την Μάριον Χωρεάνθη, κόρη του σημαντικού Χίου εκπαιδευτικού και λόγιου Κώστα Χωρεάνθη. Πιστεύω, αρκετά κομμάτια της συλλογής μελοποιημένα θα την κάνουν γνωστή στο κοινό που δεν ασχολείται με την ποίηση. Σας μεταφέρω το εκπληκτικό λυρικό μουσικό κομμάτι -Δεν τελειώνει εδώ το ταξίδι-, το ποίημα που κλείνει την συλλογή, ανοίγοντας για την Μάριον φωτεινό μέλλον στο χώρο της ποίησης.

Δεν τελειώνει εδώ το ταξίδι.

Στο γυαλί ζωγραφίζω

κομματάκια ουρανού

και μες το όνειρο αγγίζω

την αγρύπνια του νου,
Σε δρομάκια κλειστά,

βελουδένιες αβύσσους

και φεγγάρια σβηστά

σε θολούς παραδείσους.
Μια γραμμή στο μέτωπό μου

και στο χιόνι μια πληγή,

δίχως νότες τα’ όνειρό μου

δίχως βάλσαμο η αυγή.
Δεν τελειώνει εδώ το ταξίδι

κι ο δρόμος γι’ αλλού ξεκινά.

Δεν τελειώνει για μας το ταξίδι,

που ψηλαφίζουμε στα σκοτεινά.
Σε κατάπληκτα ερέβη

και τοπίο μυστικό,

η ψυχή δραπετεύει

μ΄ ένα αστέρι κακό.
Ματωμένη χαρά,

προσωπείο που πέφτει

στα πικρά τα νερά

και στο μαύρο καθρέφτη.
Μια πανσέληνος σπασμένη

στο βυθό σκορπίζεται

και στο φως της η καρδιά μου

κλαίει και βασανίζεται.
Δεν τελειώνει εδώ το ταξίδι

κι ο κύκλος ανοίγει ξανά.

Δεν τελειώνει για μας το ταξίδι,

που συναντιόμαστε στο πουθενά.

Η Μάριον Χωρεάνθη το 2005 παρουσίασε την πρώτη της ποιητική δουλειά «Η Εξορία των Αρχαγγέλων»/εκδόσεις Ιωλκός. Σαφώς, η παρουσιαζόμενη σήμερα δεύτερη της συλλογή «Μαύρος Καθρέφτης», είναι πολύ ανώτερη. Εμφανής η ωριμότητα της ποιήτριας.(Σας θυμίζω, η Μάριον πρωτοβγήκε στα γράμματα με ένα μυθιστόρημα το: Βρείτε την Ορτανσία/εκδόσεις Καστανιώτη,2001).

Πολυτάλαντο άτομο η Μάριον Χωρεάνθη, η κόρη των σημαντικών πνευματικών ανθρώπων Κώστα και Ελένης Χωρεάνθη, γεννήθηκε στη Χίο, μεγάλωσε, σπούδασε και εργάζεται στην Αθήνα ασχολούμενη με ποικίλες δραστηριότητες. Μεταξύ των δράσεών της η πετυχημένη ενασχόληση της στο χώρο της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής με παράλληλα πειραματικά projects και συνεργασίες με συνθέτες και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Την ευχαριστώ για την ευγενική προσφορά της νέας της ποιητικής συλλογής Μαύρος Καθρέφτης –μουσικές και ψίθυροι των μικρών ωρών, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Φίλων /2015, γραμμένη στο πολυτονικό σύστημα και εικονογραφημένη με σχέδια της ίδιας της Μάριον.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock