Γιάννης Μπουρνούς: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η αναγκαία απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Γιάννης Μπουρνούς: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η αναγκαία απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Σε κοινές συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές του Κροατικού και του Ισπανικού κοινοβουλίου ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιάννης Μπουρνούς. Αντικείμενο των κοινών συνεδριάσεων ήταν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου υπογράμμισε αρχικά την κλιμάκωση τόσο των ρητορικών προκλήσεων του Προέδρου Ερντογάν όσο και των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι παθητική», τόνισε, «ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να κανονικοποιούνται οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

«Η απάντησή μας», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, «πρέπει να είναι κυρώσεις στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2019, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, και στέρηση στρατιωτικών μέσων από την Τουρκία, ιδίως όταν αυτά προέρχονται από χώρες-εταίρους, όπως η Ισπανία».

Από την άλλη, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαιτείται μια ενεργητική διπλωματία από μέρους της Ελλάδας και της Ευρώπης που θα φέρει πιο κοντά όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με αφετηρία το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Γ. Μπουρνούς, αναφέρθηκε στην ιδέα μιας Διάσκεψης των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επεξεργαζόταν λύσεις για τα ζητήματα της ενέργειας, της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, των περιφερειακών εντάσεων και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ως προς το τελευταίο ζήτημα, που ενδιαφέρει εξίσου την Ισπανία, επισήμανε τις ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που επιτρέπει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, αντί να προωθήσει άμεσα μια κοινή συλλογική πολιτική μετανάστευσης με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κροατία, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε τη σημασία της επίδειξης συνέπειας από την ευρωπαϊκή ηγεσία ως προς την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα μετά την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε μια ανοικτή διένεξη 27 ετών. «Μόνο έτσι», όπως τόνισε, «θα δοθεί κίνητρο σε όλες τις χώρες της περιοχής να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή τους πορεία, που θα συμβάλει με τη σειρά της στη σταθεροποίηση και την αμοιβαία ανάπτυξη των Βαλκανίων». Η ειλικρινής συνεργασία με πνεύμα δικαιοσύνης και ισοτιμίας είναι σε κάθε περίπτωση ο μόνος δρόμος για τα προβλήματα της περιοχής μας, ανέφερε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου.    

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading