Απόρριψη της πρότασης της Ρωσίας για εκεχειρία λόγω των Ρωσικών Χριστουγέννων

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με σκοπό τον ειρηνικό εορτασμό των Χριστουγέννων. Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση που προηγουμένως είχε διατυπωθεί από τον Κύριλλο απορρίφθηκε ωστόσο από το Κίεβο ως «κυνική» παγίδα της Μόσχας.

Απόρριψη της πρότασης της Ρωσίας για εκεχειρία λόγω των Ρωσικών Χριστουγέννων

Ειδικότερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα την πρόταση ως υποκρισία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία θα εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή αργότερα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο (25 Δεκεμβρίου). Αν και ορισμένοι χριστιανοί στην Ουκρανία γιορτάζουν επίσης τη γιορτή αυτή την ημερομηνία. η Ουκρανία αρνείται την εκεχειρία.

Η πρόταση του Πούτιν

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των μερών στην Ουκρανία από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023», ανέφερε ο Πούτιν.

«Αφορμώρμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που έχουν πίστη στην Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε βέβαια προτείνει, ουτοπικά πια, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων νωρίτερα, πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά η Ρωσία την απέρριψε. Η Ρωσία είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα εδάφη πυο της ανήκουν στην Ουκρανία. Τα κέρδισε σε πόλεμο, έχουν πλειοψηφία Ρώσων και βέβαια δεν παύει η χώρα του Πούτιν να είναι μια υπερδύναμη Ο Κύριλλος πάντως έχει προηγουμένως δικαιολογήσει τον πόλεμο ως μέρος του «μεταφυσικού αγώνα» της Ρωσίας για την αποτροπή μιας φιλελεύθερης ιδεολογικής εισβολής από τη Δύση.

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά όχι με τους όρους της Ουκρανίας

Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας την Πέμπτη και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν «επιβεβαίωσε το άνοιγμα της Ρωσίας σε έναν σοβαρό διάλογο» με τις ουκρανικές αρχές.

Αλλά αυτή η δήλωση συνοδεύεται από προϋποθέσεις: «Οι αρχές του Κιέβου να εκπληρώσουν τα γνωστά και επανειλημμένα διατυπωμένα αιτήματα και να αναγνωρίσουν τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», δήλωσε το Κρεμλίνο, αναφερόμενο στην επιμονή της Μόσχας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Είναι λογική προϋπόθεση και για αυτό ο διάλογος στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά υπάρχει κάτι που είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρέπει να δώσουμε την δέουσα σημασία. Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Ρωσία και τις φιλοδοξίες του Πούτιν, είπε ο Στόλτενμπεργκ (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

“Έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να αντέξουν τις απώλειες και τα δεινά. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τα σχέδιά του και τους στόχους του σχετικά με την Ουκρανία. Επομένως, είναι επικίνδυνο να υποτιμηθεί η Ρωσία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια επιχειρηματικής διάσκεψης στη Νορβηγία.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading