Στον χορό των Ρίχτερ η Λέσβος

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο, μετά τον σεισμό 4,9 ρίχτερ τα ξημερώματα που τρόμαξε τους κατοίκους στα βόρεια του νησιού, ξυπνώντας μνήμες του 2017.

Στον χορό των Ρίχτερ η Λέσβος

Ο Σεισμός προκάλεσε μικροζημιές σε παλιά κτίσματα και έγινε αισθητός σε όλο το νησί και τα μικρασιατικά παράλια. Οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν πως η δόνηση πάντως δεν συνδέεται με το ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό στη Βρίσα, το 2017, όμως ο κόσμος πέρασε μια νύχτα αγωνίας.

Μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών που σημειώθηκε στις 3:52 τα ξημερώματα βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, και τους αρκετούς μετασεισμούς έως 3,6 ρίχτερ που ακολούθησαν, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8:40 το πρωί.

Ζημιές καταγράφηκαν και στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο, όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου.

Επιπλέον, τη Δευτέρα αναμένονται να αρχίσουν οι αυτοψίες, ώστε να ελεγχθούν όλα τα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό.

Οι σεισμολόγοι τηρούν στάση αναμονής λόγω της μεγάλης σεισμικής διέγερσης, διαβεβαιώνοντας πως δεν συνδέεται με το ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό στη Βρίσα, το 2017.

Όπως έγραψε με ανάρτησή του στο Facebook ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, «οι σεισμοί αυτοί έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (…) Λόγω του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού απαιτείται μεγάλη προσοχή και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά, είμαστε σε επιφυλακή λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος, αν σε ακραία, τονίζω, σε ακραία περίπτωση έχουμε μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε στο ertnews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Το Σάββατο το πρωί σημειώθηκε και άλλος σεισμός 4,6 βαθμών, της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού 4,9 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 τα χαράματα και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 17,5 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικροζημιές σε 7 οικίες στον Μόλυβο και  σε 7 στην Πελόπη, ρωγμές στην εκκλησία της Στύψης και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Επίσης στη Λεπέτυμνο δεν θα λειτουργήσει τη Δευτέρα το νηπιαγωγείο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο που στεγάζεται, ενώ κλειστό θα είναι το Κοινοτικό Γραφείο και το αγροτικό ιατρείο, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, λόγω των ζημιών.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.

‘Είμαστε από το πρωί στον δρόμο. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχουμε αναφορά για σημαντικά προβλήματα” είπε στην ΕΡΤ ο κοινοτάρχης Μανταμάδου

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρος είπε πως οι ζημιές δεν είναι μεγάλες ωστόσο συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις.

“Τα πράγματα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα, μικρή η κλίμακα των ζημιών, μέχρι τώρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε μεγάλες ζημιές” είπε στην ΕΡΤ και Κώστας Μουτζούρης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.