Η κηδεία του έκπτωτου βασιλιά

Η κυβέρνηση μπορεί να μην δίνει επίσημες τιμές αρχηγού κράτους στον έκπτωτο βασιλιά, και προφανώς καλά κάνει, γιατί είναι σαν να αναγνωρίζει τον θεσμό, αλλά αναβαθμίζει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στην κηδεία, αφού δίπλα στην υπουργό πολιτισμού προστίθεται ο αντιπρόρεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η κηδεία του έκπτωτου βασιλιά

Ωστόσο είναι σαφές ότι θα βρεθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, από την ΝΔ αλλά και άλλα ακροδεξιά κόμματα, στην κηδεία. Δε μιλάμε για τους επίσημους, συγγενείς της βασιλικής οικογένειας, ούτε για μέλη της βασιλικής ένωσης Ελλάδος, αλλά ανθρώπους που βρίσκονται στου κόλπους της κυβέρνησης.

Και πάμε να δούμε τους υποψήφιους. Η πιο πιθανή είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά. Ακολουθούν οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία. Στην κηδεία όμως αναμένεται να παραβρεθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Μπορεί να βρεθεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης φαίνεται ότι θα παραβρεθεί ο Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Αττικής.

Και πάμε τώρα στους επίσημους

Οι επίσημοι είναι ιδίως συγγενικά πρόσωπα του βασιλιά, αφού στην κηδεία φαίνεται ότι θα παραβρεθεί ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας με την Λετίθια (ανιψιός του έκπτωτου βασιλέα), η Μαργαρίτα της Δανίας με τον γιο της Φρεδερίκο (επίσης συγγενής του έκπτωτου), ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χαουκούν (επίσης συγγενής του έκπτωτου), η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας (Είναι από τον Οίκο των Μπερναντότ), ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών (απόγονος της εκεί βασιλικής οικογένειας, Οίκος των Βέττιν).

Βέβαια αν και είναι συγγενικά πρόσωπα δε σημαίνει ότι δεν είναι αρχηγοί κρατών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία (π.χ «Μεγάλη Βρετανία») θα καταλυθούν από τους υψηλά καλεσμένους. Έτσι η Αθήνα τη Δευτέρα θα θυμίζει αστακό. Μαζί με τους άνωθεν αναφερόμενους θα έρθει και ο Δούκας του Λουξεμβουργου Ερρίκος, καθώς και κόρη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, Άννα, θα έρθει και ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του, αλλά και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος, και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Και οι παραπάνω έχουν συγγενικούς δεσμούς με τον βασιλιά. Συνολικά έχουν δοθεί 187 προσκλήσεις, αλλά δεν αποκλείουμε συγκέντρωση φιλοβασιλικών σε χώρο κοντινό στην Μητρόπολη.

Τα μέτρα της κυβέρνηση

Σε διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αξιωματικοί από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων αποφασίστηκε λόγω της σημασίας του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και οι κατευθύνσεις, ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης και κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον σχεδιασμό της αστυνομίας θα συμμετέχουν περί τους 1000 αστυνομικούς, 2 ελικόπτερα και 5 drone.

Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα και έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading