Ελλάδα-Περιβάλλον:Μάνγκο

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ελλάδα-Περιβάλλον:Μάνγκο

Μάνγκο είναι η κοινή ονομασία αειθαλούς δέντρου με πυκνή κόμη των φυτών Magnifera indica καθώς και των εδώδιμων καρπών του. Το ύψος του φθάνει τα 15 μ., τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα, τα άνθη του εύοσμα και οι καρποί του σαρκώδεις ποικίλων μεγεθών και χρωμάτων.

Συνήθως τα μάνγκο είναι καμπυλωτά, στενόμακρα, με πράσινη, ροζέ χρυσή ή κόκκινη φλούδα και σάρκα πολύ αρωματική σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, η οποία περιέχει ένα πολύ μεγάλο, τριχωτό, επίπεδο κουκούτσι (πυρήνας) που δεν τρώγεται.

Ιθαγενές των τροπικών περιοχών της Ασίας, το μάνγκο καλλιεργείται στις περισσότερες τροπικές περιοχές του κόσμου από την Καραϊβική μέχρι την Αφρική, την Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία.

Έντονα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τους θρύλους των λαών της Ανατολής το μάνγκο, εκεί που φυτρώνει αιώνες τώρα (αναφορές για αυτό υπάρχουν από το 6.000 π.Χ.), τις τελευταίες 10ετίες εισέβαλε και στην ελληνική καθημερινότητα μέσω των εισαγωγών του για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια προωθείται ως ένα από τα καλύτερα προϊόντα αδυνατίσματος και η αγορά έχει κατακλυσθεί από σκευάσματα διαφόρων τύπων με βάση το μάνγκο για απώλεια βάρους. Εκτός τούτου, το μάνγκο σαν φρούτο είναι πράγματι από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά τροπικά φρούτα και αποτελούν τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί Έλληνες το έχουν εισαγάγει στην καθημερινή τους διατροφή.

«Βασιλιάς των φρούτων» κατά πολλούς το μάνγκο είναι μία φυσική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Α, συνεπώς έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στον σχηματισμό γλυκογόνου, αλλά και στην διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και τη διατήρηση της όρασης.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά (ένα μάνγκο περιέχει περίπου 1 γρ. λιπαρών), ενώ θερμιδικά έχουν λίγες θερμίδες (110 θερμίδες ανά τεμάχιο).

Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης είναι μία τροφή χαμηλή σε νάτριο (ένα μάνγκο περιέχει 156 mg νατρίου), συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Όπως προανέφερα θρύλοι-μύθοι ανατολίτικοι ακολουθούν αυτό το τροπικό φρούτο αλλά και ένα πραγματικό αξιοπρόσεχτο γεγονός συνδεδεμένο με τον κορυφαίο Βραζιλιάνο συγγραφέα Χόρχε Αμάντο διάσημο και δημοφιλή παγκοσμίως.

Πολύ γνωστός και στους Έλληνες φιλαναγνώστες ο Χόρχε Αμάντο γεννήθηκε το 1912 στην Μπαΐα της Βραζιλίας, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και το βιβλίο του με τις περισσότερες εκδόσεις στην Ελλάδα είναι το «Η Ντόνα Φλορ και οι δύο σύζυγοί της», βιβλίο του Χόρχε Αμάντο το οποίο μεταφέρθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του στον κινηματογράφο, έγινε μιούζικαλ στις Η.Π.Α., μουσικό κομμάτι, όνομα μιας μεγάλης σχολής σάμπας στη Νέα Υόρκη και τηλεοπτική σειρά.

Ο ευφυής αριστερός διανοούμενος Χόρχε Αμάντο το 1951 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν, πέθανε στην πατρίδα του το 2001 και επειδή απεχθανόταν τα νεκροταφεία, όπως είχε ζητήσει, η σορός του αποτεφρώθηκε και σκορπίστηκε στη ρίζα ενός δέντρου μάνγκο, που βρισκόνταν στην αυλή του σπιτιού του, κάτω από το οποίο συνήθιζε να περνά τα βράδια του.

Και, από την μεταφυσική στην … μαγειρική όπου η χρήση του μάνγκο είναι ευρεία και η χρήση του εξαπλώνεται ταχέως και στην ελληνική κουζίνα.

2 γλυκές απολαυστικές συνταγές με μάνγκο.

1. Κέικ με καρύδα και μάνγκο

Υλικά για κέικ 20 εκ.

– 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1½ φλιτζ. τριμμένη καρύδα

– 1½ φλιτζ. ζάχαρη

– 1 φλιτζ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

– 1½ φλιτζ. ανθόγαλα

– 3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

– 1½ βανίλια

– 1 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο

– 3 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Για την επικάλυψη

– 2 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος

– ¼ φλιτζ. + 2 κουταλιές ζάχαρη

– 1 κουταλιά λευκό ρούμι

– 1 ώριμο μάνγκο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια και λεπτοκομμένο

– 1 φρέσκια καρύδα ή περίπου 1½ φλιτζ. τριμμένη ή χοντροτριμμένη καρύδα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε τρεις στρογγυλεμένες φόρμες 20 εκ. και τις καλύπτετε με βουτυρωμένη λαδόκολλα.
  • Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, την καρύδα, τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Ανοίγετε μια γούβα στο κέντρο και ρίχνετε το ανθόγαλα, τα αβγά, τη βανίλια, το βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνετε το μείγμα στις φόρμες. Το ψήνετε για 35 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που βυθίζετε στα κέικ να βγαίνει στεγνό. Αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και τα βάζετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  • Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ρούμι στο μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι να πήξει το μείγμα.

Τοποθετείτε το ένα κέικ σε πιατέλα και απλώνετε την κρέμα. Τοποθετείτε από πάνω λίγες φέτες μάνγκο και πασπαλίζετε με καρύδα. Από πάνω βάζετε το δεύτερο κέικ και απλώνετε μια ποσότητα κρέμας. Προσθέτετε πάλι λίγες φέτες μάνγκο και πασπαλίζετε με καρύδα. Τέλος, βάζετε το τρίτο κέικ και απλώνετε στην κορυφή και στα τοιχώματα την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζετε την καρύδα που έχει απομείνει.

Γαρνίρετε με τις υπόλοιπες φέτες μάνγκο και καρύδας, εφόσον χρησιμοποιείτε.

2. Παγωτό Μάνγκο

Υλικά για 4-6 μερίδες

– 300 ml νερό

– 100 γρ. ζάχαρη

– 1 ώριμο μάνγκο, ξεφλουδισμένο, κομμένο στα δύο, χωρίς το κουκούτσι

– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

– 150 ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή χτυπημένη κρέμα παγωτού

Εκτέλεση

1. Βάλτε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώστε τη φωτιά και βράστε μέχρι το ειδικό θερμόμετρο να φτάσει σε θερμοκρασία 107οC. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

2. Τρίψτε την σάρκα του μάνγκο σε ένα μπλέντερ μαζί με τον χυμό λεμονιού. Μετά ρίξτε τον πολτό μέσα στο σιρόπι. *

3. Βάλτε το μείγμα σε ένα δοχείο κατάψυξης και παγώστε περίπου για 1,5 ώρα, μέχρι να μοιάζει με μους.

4. Χτυπήστε την κρέμα παγωτού ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν μαλακιές κορυφές. Ανακατέψτε τη με το μείγμα του μάνγκο και παγώστε. Χτυπήστε το μείγμα δύο φορές ανά διαστήματα 1 ώρας. Σκεπάστε, σφραγίστε και παγώστε.

5. Σερβίρετε το παγωτό σε μπολ παγωτού ή σε τραγανά χωνάκια, πασπαλισμένο με χρωματιστή τρούφα.

* Αν χρησιμοποιείτε μηχανή παγωτού ακολουθήστε την συνταγή μέχρι το τέλος του βήματος 2. Ρίξτε το μείγμα στην μηχανή, προσθέστε την χτυπημένη κρέμα, χτυπήστε και παγώστε. Ακολουθήστε την πρόταση σερβιρίσματος στο βήμα 5.

Βοηθήματα:

  1. Περιοδικό «30 Ημέρες Υγείας» / Διατροφή.
  2. Μαρία Νιζάμη, Γεωπόνος Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. Χίου, Msc Περιβάλλοντος.
  3. «Όλα τα γλυκά του κόσμου» Εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ.
  4. ΔΟΜΗ/Λογοτεχνία.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock