
Τα τελευταία χρόνια οι ενεργειακές εξελίξεις και η ακρίβεια, Έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν αρκετά πράγματα στις συνήθειες τους προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και να ελαφρύνουν τα μηνιαία έξοδα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της οικογένειας και της επιχείρησης. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πολλές χώρες να αντικαταστήσουν παραδοσιακές αντιλήψεις όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας με νέες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον που προστατεύουν τον πλανήτη και δίνουν παράταση στην ανθρώπινη ζωή.
Κάποιο όμως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και εξακολουθούν θα λειτουργούν όπως παλιά. Από τον καιρό που ο υπερκαταναλωτισμός και η παγκοσμιοποίηση ήρθα στη ζωή μας, ο άνθρωπος έγινε ένα ον που ακατάπαυστα θέλει να καταναλώνει, μολύνοντας αλόγιστα το περιβάλλον χωρίς τίποτα να μπορεί να τον σταματήσει. Σίγουρα στο νότο η κατάσταση είναι χειρότερη από τον βορά. Οι Βόρειοι λαοί είχαν περισσότερη συναίσθηση του περιβάλλοντος και πόσο σοβαρή είναι η προστασία του. Σήμερα η Σουηδία αγοράζει απορρίμματα άλλων χωρών προκειμένου να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι σίγουρο ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει τώρα να σταθεί περισσότερο πάνω στο πρόβλημα βάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε συμφέροντα οικονομικά ή πολιτικά. Είναι κάτι που αφορά όλους μας και σίγουρα θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Είναι ένα γεγονός που θα μας απασχολήσει θέλοντας και μη. Μόνο που τότε ίσως και να είναι αργά να αντιδράσουμε γιατί η κατάσταση θα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μας.
Σκεπτόμενοι όλα αυτά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο είναι να μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια με εναλλακτικές μορφές κατανάλωσης. Το ρεύμα είναι κάτι σημαντικό για όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν και να ζήσουμε στο Μεσαίωνα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε να βοηθήσουμε στην ενεργειακή αλλαγή και να επωφεληθούμε και εμείς οι ίδιοι από αυτή την προσπάθεια. Ενεργειακοί πάροχοι βασίζονται στην παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από μεθόδους φιλικούς προς το περιβάλλον κατά 30%. Αν θέλετε να αλλάξετε πάροχο επιλέξτε αυτούς που δεν βασίζονται στον ορυκτό πλούτο προκειμένου να παράγουν ηλεκτρισμό. Το φυσικό αέριο αποτελεί εξαίρεση και είναι πιό φιλικό προς το περιβάλλον από ότι το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Οι πηγές όμως αυτές δεν είναι ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο αέρας και το νερό, μπορούν να μας εξασφαλίσουν ρεύμα, χωρίς να εξαρτιόμαστε από τα αποθέματα υδρογονανθράκων. Κάθε χώρα ακόμα και κάθε νοικοκυριό μπορεί να έχει τη δική του εναλλακτική μορφή παροχής ενέργειας. Υπάρχουν παροχή που εξασφαλίζουν την παραγωγή ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά κέντρα, από φυσικό αέριο και αιολικά πάρκα. Είναι φυσικό λοιπόν σε αυτές τις εταιρείες να βρίσκουμε την πιο φθηνή κιλοβατώρα και τα καλύτερα προνόμια που μπορεί να μας δώσει ένας πάροχος όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας είτε αυτό αφορά την επιχείρηση, είτε το σπίτι μας.
Αναζητούμε λοιπόν έναν πάροχο με φθηνό τιμολόγιο και με οικολογική συνείδηση. Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει όχι μόνο σε μας αλλά και στους γύρω μας. Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει στο σπίτι μας και στην επιχείρησή μας προκειμένου να χάνουμε όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται. Η αλλαγή ενός τιμολογίου δεν θα φέρει μεγάλη αλλαγή στον μηνιαίο προϋπολογισμό. Θα χρειαστεί σταδιακά να αλλάξουμε τις συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα με καινούργιες πιο φιλικές στην κατανάλωση ρεύματος. Μπορούμε να κάνουμε μία έρευνα αγοράς για να συμβουλευτούμε ειδικούς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα προκειμένου να μας βρούνε λύσεις πάνω στην δική μας ανάγκη και οικονομική ευκαιρία.
Δείτε περισσότερα εδώ https://fthinorevma.gr/allagi-paroxou/