Πάνω από 28.000 οι νεκροί στη Συρία και την Τουρκία

Ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ολοένα και αυξάνει. Παράλληλα όμως με τα θύματα έχει πρτοκύψει και ανθρωπιστικό θέμα, αφού οι άστεγοι κινδυνεύουν από ασθένειες κυρίως, μιας που ανθρωπιστικό υλικό, τρόφιμα και άλλα φτάνουν ήδη στις περιοχές τουλάχιστον της Τουρκίας.

Πάνω από 28.000 οι νεκροί στη Συρία και την Τουρκία

Στη Συρία σε ότι αφορά την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού όπως αναφέρει ο ΟΗΕ καθυστερεί λόγω των τζιχαντιστών. Η βοήθεια στους σεισμόπληκτους από τα τμήματα της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων προς τα ελεγχόμενα εδάφη από τις ομάδες των ανταρτών έχει καθυστερήσει λόγω ζητημάτων έγκρισης από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, όπως είπε στο Reuters εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προθυμία της να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια ζώνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης και η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό της Δευτέρας. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχουν θέματα με την έγκριση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι ο ΟΗΕ «εξακολουθεί να εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχει πρόσβαση στην περιοχή». Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου της οργάνωσης στο αίτημα να σχολιάσει. Πηγή της οργάνωσης στην Ιντλίμπ είπε στο Ρόιτερς ότι η οργάνωση δεν επιτρέπει την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση τμήματα της Συρίας και ότι η βοήθεια θα πρέπει να εισέρχεται από την Τουρκία προς τον βορρά.

«Η Τουρκία έχει ανοίξει όλους τους δρόμους και δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει», είπε η πηγή.

Οι εχθροπραξίες στη Συρία όπου ο εμφύλιος πόλεμος συμπληρώνει σχεδόν 12 χρόνια αποτελούν πρόκληση για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

Ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια απο την βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο, το οποίο μετέφερε καύσιμα και άλλη βοήθεια, κλήθηκε την Πέμπτη να επιστρέψει από τα βορειοδυτικά όπου κυριαρχούν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες.

Οι εκτιμήσεις και ο μέχρι τώρα απολογισμός

Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους. Υπάρχουν εκτιμήσεις για πολύ παραπάνω, το πραγματικό νούμερο ή έστω ένα νούμερο που θα είναι κοντά στην πραγματικότητα θα το μάθουμε μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ΟΗΕ προειδοποεί ότι λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί τα νούμερα να διπλασιαστούν ενώ όπως τονίζει αξιωματούχος του οργανισμού «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών».

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Οι διασώσεις, και η συμβολή του Βόρειου Αιγαίου

Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς. Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

Από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έφυγαν αποστολές με διασώστες για τα παράλια της Τουρκίας, όπως αναφέραμε σε χθεσινή αναφορά μας, έχουν φύγει συμπατριώτες μας από την Ικαρία και τη Σάμο. Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, φαίνεται ότι επίλεκτη ομάδα από τη Μυτιλήνη έφυγε προς το Aϊβαλί. Να σημιεώσουμε ότι όλες οι επίλεκτες ομάδες των νησιών μας συγκεντρώθηκαν και συντονίστικαν στην Λέσβο. Μαζί με τους διασώστες απεστάλλη και ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών) της Πολιτικής Προστασίας με εθελοντές διασώστες από όλη την Ελλάδα εχθές έστειλε την 2η αποστολή της προς τα πληττόμενα μέρη. Οι διασώστες εφτασαν από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής και επιβιβάστηκαν στο καραβάκι που συνδέει τη Μυτιλήνη με το Αιβαλί και από κει οδικώς πήγαν στο Καχραμανμάρας, την πόλη στα Νοτιοανατολικά της Τουρκίας που χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Έστω και έναν άνθρωπο να βγάλουμε ζωντανό από τα χαλάσματα θα έχει πετύχει η αποστολή μας,  είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟΜΕΑ Γιώργος Ρουμελιώτης, σημειώνοντας ότι πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι έστω μετά από τόσες μέρες που σημειώθηκε ο σεισμός κάποιοι θα είναι ζωντανοί». Οι διασώστες από την ομάδα της Θεσσαλονίκης μετέφεραν ειδικά μηχανήματα εντοπισμού ανεπαίσθητων ήχων αλλά και εκπαιδευμένους σκύλους διασώστες.

Στο πλοιάριο που αναχώρησε για το Αιβαλί είχε φορτωθεί και μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από τους  πολίτες της Λέσβου στο γραφείο του τουριστικού πράκτορα Φώτη Αβντάν που μετέφερε , μέσω της ΕΡΤ, το ευχαριστώ των Τούρκων για την πολύτιμη βοήθεια των γειτόνων τους.  Στο λιμάνι βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης των πλοιαρίων που συνδέουν την Μυτιλήνη με το Αιβαλί, κ. Ζαλέ σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η γλώσσα της φιλίας των λαών», ευχαριστώντας τους Έλληνες για την αλληλεγγύη.

Η πρώτη αποστολή βοήθειας είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στο Αιβαλί, όπου από τους εθελοντές στο Μπαλίκεσιρ και με τη βοήθεια του δήμου Αιβαλιού παραδόθηκε στις πληγείσες περιοχές. Στο πρακτορείο του κ. Αβντάν θα συγκεντρώνεται βοήθεια για ακόμα μία εβδομάδα, η τελευταία αποστολή θα φύγει το επόμενο Σάββατο.

Ωστόσο δεκάδες άλλοι φορείς, σύλλογοι και σχολεία συνεχίζουν την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για να αποσταλούν στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Τουρκία και την Συρία, έχουμε καταγράψει και εμείς τους φορείς αυτούς σε όλο το βόρειο Αιγαίο αλλά και την Ελλάδα.

Μικρές ιστορίες

Μια 24 χρονη αθλήτρια ανέλαβε η Ελληνική ΕΜΑΚ να βρει κάτω από τα χαλάσματα κτιρίου στην Αντιόχεια. Η αθλήτρια που βρίσκεται κάτω από τα χαλάσματα μιας εξαώροφης πολυκατοικίας φαίνεται πως 133 ώρες μετά τον σεισμό απέστειλε σήμα κινδύνου με sms λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος. Η Ελληνική ΕΜΑΚ πήγε εκεί κατόπιν παράκλησης των συγγενών της σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Μια 7χρονη, η Belen, που είχε παγιδευτεί για 131 ώρες στην επαρχία Χατάι βρέθηκε ζωντανή και μάλιστα λίγο αργότερα βρέθηκε ζωντανός και ο πατέρας της. Από τα χαλάσματα βγήκε ένα μωρό μόλις 2 μηνών ζωντανό, μετά από 128 ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Οι εικόνες με τους διασώστες που πανηγυρίζουν μπροστά στα αρκετά θαύματα που γίνονται αλλά και της παράλληλης πίκρας και των δυσκολιών, συγκλονίζουν. Δείτε στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ πολλές από τις μικρές αυτές ιστορίες ελπίδας.

Επίσκεψη Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια

Με ένα θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που υπέστησαν την καταστροφή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτισε τους άντρες της ΕΜΑΚ και τους ευχαρίστηκε για τις προσπάθειές τους από την πρώτη στιγμή. Δείτε το ρεπορτάζ του Open

H Αγκαλιά Δένδια-Τσαβούσογλου έγινε και tweet από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία (ΕΡΤ)

«This is wonderful» έγραψε ο Jeff Flake και παρέθεσε το παρακάτω βίντεο από το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO