Η επαλήθευση της βίας

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή

Η επαλήθευση της βίας

Τον Γούντι Άλεν ως φυλακισμένο στο «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» τον βασάνιζαν βάζοντάς τον στο κελί με έναν ασφαλιστή. Σε άλλο φιλμ, στο «Η σιωπή των αμνών», τον φυλακισμένο Χάνιμπαλ Λέκτερ (Άντονι Χόπκινς) τον τιμωρούσαν με το να ακούει όλη μέρα έναν τηλεοπτικό ιεραπόστολο από τους πάμπολλους που διαθέτει η αμερικανική τηλεοπτική υποκουλτούρα. Όταν ταξίδευες (παλιότερα) με λεωφορείο κι έψαχνε ο οδηγός δίπλα από τον λεβιέ ταχυτήτων κασέτα, ήξερες ότι θα άρχιζε το δικό σου μαρτύριο και θα διαρκούσε για έξι ώρες μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Το ηχητικό, λεκτικό βασανιστήριο στην πραγματικότητα είναι πολύ διαδεδομένο είτε με μουσική στη διαπασών σε φυλακές του Ιράκ ή στο Γκουαντάναμο είτε με απόλυτη σιγή στα λευκά κελιά του Ιράν που τρελαίνει. Πολλοί ντόπιοι ιεραπόστολοι της προπαγάνδας έκαναν και κάνουν καριέρα βρίζοντας ακούραστα τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι, περισσότερο ιδεολόγοι, ολόκληρη την Αριστερά). Μονομανείς, παίρνουν ένα θέμα, το κόβουν κομματάκια, παίρνουν ένα μοναχικό κομματάκι, μοντάρουν και ράβουν ένα αφήγημα. Η Αριστερά εκτείνεται από την ελαττωματική ιδεολογία έως τη δεισιδαιμονία. Ποιος τους ακούει τους σκοτεινούς και εριστικούς προπαγανδιστές; Αυτός που λέει τα ίδια στην ιδιωτική του ζωή. «Ν’ αγιάσει το στόμα σου!» ή «Άκουσες τι τους έσουρε στους συριζαίους ο…».

Είναι σίγουρο ότι ο χυδαίος προπαγανδιστικός λόγος δεν κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρύτερα φθείρει κάθε έννοια πολιτικής σύγκρουσης. Ακούει αυτός που ούτως ή άλλως είναι απέναντι, όχι απαραίτητα λόγω ιδεολογίας. Βρίσκεται έξω από το επιχείρημα, κατέχει έναν προ-λογικό, θυμικό λόγο, θέλει την εξαφάνιση του αντιπάλου, να φύγει όλο το «απλυταριό», όπως λένε οι φασίστες, κι αυτό απαιτεί από τον επαγγελματία προπαγανδιστή. Καταλήγει βέβαια να φθείρει και τον ίδιο τον πολιτικό προϊστάμενό του. Αλλά ψιλά γράμματα.

Οταν πας σε μοντέλο προσήλυτου από μοντέλο πολίτη, κάποια στιγμή θα το βρεις μπροστά σου. Και ο προσήλυτος είναι ο πρώτος που θα στραφεί εναντίον τού λυτρωτή και εκφραστή του αν αποκλίνουν τα στενά συμφέροντά τους – ή η ηλιθιότητά τους. Είναι φυσιολογικό πράγμα η πολωτική σύγκρουση σε προεκλογική περίοδο;

Εχω δεχτεί και κριτική για την άποψη που έχω ότι η Αριστερά έχει ως προνομιακό πεδίο της το λογικό επιχείρημα. Ότι η Αριστερά χάνει σε περιόδους έντασης και βίας (και ο λεκτικός, πολιτικός φονταμενταλισμός βία είναι). Εντούτοις, το λογικό επιχείρημα ασκεί κι αυτό τη δική του βία στον τραμπούκικο εγκέφαλο. Πριν καιρό στα social media είχε «ανατείλει» ο γιος ενός διαβόητου βασανιστή και διοικητή της Μακρονήσου. Έβριζε χυδαία, ακραία, μέχρι που η Νέα Δημοκρατία τον διέγραψε και λίγο αργότερα οι πλατφόρμες έριξαν τις αναρτήσεις και το προφίλ του. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο ακραίος μισογύνης, αντικομουνιστής, ρατσιστής, ομοφοβικός εξαφανίστηκε, αλλά ότι είχε ακολούθους, είχε υπερασπιστές – μάλιστα πολλοί ηρωοποίησαν τον αποκλεισμό του από τις πλατφόρμες. Το χειρότερο είναι ότι ο τύπος αυτού του λόγου, δομικά (όχι μορφολογικά), προσομοιάζει με τον λόγο πολλών ακραίων προπαγανδιστών που βρίσκονται στη «σοσιαλμιντιακή» και ενίοτε και μιντιακή ζωή. Πελεκούν τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου τους (στην περίπτωσή μας του αριστερού ή του προοδευτικού), αφαιρούν τα δύσκολα σημεία που δεν προσφέρονται για προπαγάνδα και στο επινοημένο πεδίο (στον λόγο, στο πρόσωπο κ.λπ.) κατακεραυνώνουν. Δεν χρησιμοποιούν απλώς ψέμα, αλλά συγκροτούν, συνθέτουν ψέμα. Το πρωτόκολλο του υβριστή, απόγονου του βασανιστή, καλά κρατεί.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.