Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Λέσβο

Οι καρναβασλικές εκδηλώσεις στην Λέσβο

Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε το Μυτιληνιό καρναβάλι στη Πλατεία Σαπφούς, παρά τους θυελλώδεις νοτιάδες που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 28 συγκροτήματα με 1.300 καρναβαλιστές συμμετείχαν στον διαγωνισμό καλύτερων συγκροτημάτων με δεκάδες δώρα και χρηματικά έπαθλα.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του καρναβαλιού, βραχυκύκλωμα σημειώθηκε σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που βρίσκεται στην πλατεία με αποτέλεσμα να πέσει το ρεύμα για μια περίπου ώρα, διακόπτοντας την εκδήλωση. Διακοπή ρεύματος έγινε και σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης.

Το ρεύμα επανήλθε λίγο μετά τις 6:00, οπότε και συνεχίστηκε η εκδήλωση με συναυλία των ONIRAMA, αλλά ο περισσότερος κόσμος είχε αποχωρήσει.

Στην Αγιάσο τα τριψίματα

Τον 18ο αιώνα μαρτυρούνται τα πρώτα καρναβαλικά δρώμενα στην Αγιάσο. Αγιασώτες μασκαρεμένοι γύριζαν στα στενά του χωριού και τραγουδούσαν κυρίως κλέφτικα τραγούδια.

Στο τέλος της τουρκοκρατίας άνθισε η πατινάδα και η περικεφαλαία, όπου οι μασκαρεμένοι γύριζαν στο χωριό και τραγουδούσαν τα τριψίματα, λαϊκοί στίχοι στην ντοπιολαλιά, με σκωπτικό περιεχόμενο, υμνούν τα γεννητικά όργανα και την αναπαραγωγική διαδικασία.

Στίχους, γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι Αγιασώτες και τις ημέρες αυτές στα καφενεία αλλά και στους δρόμους του χωριού, αντηχούν τα «τριψίματα» άλλοτε πιο οργανωμένα άλλοτε αυτοσχέδια.

Για την κάμερα της ΕΡΤ τα τριψίματα τραγούδησε μέσα στο καρναβαλικό μουσείο της Αγιάσου η Μυρσίνη Κουτσκουδή με γυναίκες άνδρες και παιδιά του χωριού να ακολουθούν.

Οι κουδουνάτοι του Μεσότοπου

Μεγάλο σαματά έκαναν οι ξακουστοί Κουδουνάτοι στο Μεσότοπο της Λέσβου, στο 34ο Μεσοτοπίτικο καρναβάλι. Κατάλοιπα διονυσιακής λατρείας οι Κουδουνάτοι, μορφές αρχέγονες, ζωσμένοι με δεκάδες κουδούνια, κρατώντας την φαλλόμορφη «κουτσκούδα», κάνουν θόρυβο για να ξορκίσουν το κακό και να γονιμοποιηθεί η γη.

Το πιο θορυβώδες έθιμο σε όλη την Ελλάδα που αναβιώνει την Κυριακή της αποκριάς, όπου οι άνδρες του χωριού όλων των ηλικιών από νωρίς το πρωί σαν μια ιεροτελεστία, σε όλα τα σοκάκια του χωριού, δένουν με μαεστρία πάνω τους τα κουδούνια, βάφουν τα πρόσωπά τους για να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ξεκινούν όλοι μαζί, περνώντας από κάθε σοκάκι και χτυπώντας ρυθμικά τα κουδούνια τους.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε το καρναβάλι με σκετσάκια και σάτιρα από την τοπική και πολιτική επικαιρότητα. Το πρόγραμμα του καρναβαλιού συχνά πυκνά, διακόπτουν οι Κουδουνάτοι που ανεβαίνουν στη σκηνή και κάνουν… σαματά.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.