Η οργή ξεχείλισε σε όλη την Ελλάδα, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ιστορικού χαρακτήρα

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη (8/3) στις κινητοποιήσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας να μην συγκαληφθούν οι ευθύνες.

Η οργή ξεχείλισε σε όλη την Ελλάδα, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ιστορικού χαρακτήρα

Από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, έως την Λάρισα, την Πάτρα, τον Βόλο και την Ρόδο μαθητές, φοιτητές, μέλη σωματείων, συλλογικοτήτων αλλά και απλοί πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της Ελλάδας, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους.

Στην πρωτεύουσα η συμμετοχή ήταν ιστορική με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περίπου 100.000 διαδηλωτές.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε από νωρίς σε Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σύνταγμα. Παρόλο που η Αστυνομία προσπάθησε να παρεμποδίσει την διέλευση του κόσμου στη συγκέντρωση, κλείνοντας τους πιο κεντρικούς σταθμούς του Μετρό, το κέντρο της πόλης «βούλιαξε» από διαδηλωτές.

Από νωρίς οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια και κρέμασαν πανό για την σημερινή απεργία.  «Στάχτη να γίνεις κόσμε γερασμένε… και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές. Θα σας ανατρέψουμε!» έγραφε το πανό των φοιτητών, που φώναζαν συνθήματα όπως: «Στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί!».

Κάποια στιγμή επικράτησε μικροένταση όταν μικρή ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με κρότου λάμψης και χημικά. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν δε να μπουν μέσα στην Πρυτανεία κυνηγώντας τον κόσμο και ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και δακρυγόνα εντός του κατειλημμένου κτιρίου.

Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σχεδόν 20.000 άτομα διαδήλωσαν για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η συμπρωτεύουσα, που είχε μεγάλο αριθμό φοιτητών της να χάνεται στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, είδε από το πρωί της Τετάρτης τους κεντρικούς της δρόμους να γεμίζουν από πλήθη κόσμου που ανταποκρίθηκαν και αυτοί στα καλέσματα για την απεργία στις 8 του Μάρτη και εξέφρασε την οργή της για τους δεκάδες νεκρούς και τις κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με την διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου και των υποδομών του.

«Μετράμε νεκρούς στην κοιλάδα των Τεμπών» και το «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», φώναζαν στα συνθήματά τους οι συγκεντρωμένοι.

Αρχικά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μία στο άγαλμα του Βενιζέλου και μία στην Καμάρα. Στη συνέχεια, οι συγκεντρώσεις μετατράπηκαν σε πορείες και τελικά ενώθηκαν σε μία, «βουλιάζοντας» από κόσμο το κέντρο της πόλης.

Αργότερα, στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού υπήρξε ένταση ομάδας διαδηλωτών με δυνάμεις των ΜΑΤ και έγινε χρήση χημικών από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Στην Λάρισα, στον «τόπο του εγκλήματος», η παρουσία των πολιτών στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συγκλονίζει, με την Κεντρική πλατεία της πόλης να «πλημμυρίζει» από ένα ανθρώπινο ποτάμι. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή 15.000 Λαρισαίων, με την πλειοψηφία των καφέ, των τραπεζών και των εμπορικών καταστημάτων να παραμέναν κλειστά.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τον παλμό έδιναν οι μαθητές που φώναζαν συνθήματα, όπως «δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή».

«Κατεβαίνουμε στο δρόμο γιατί σ’ αυτό το τρένο ήταν μέσα συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, γονείς. Θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να είναι στη θέση τους… Δε θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος των μαθητών.

Οι συγκεντρωμένοι, τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. “HELLENIC TRAIN”, έγραφε ένα μαθητικό πανό, ενώ σε άλλο λέει «Τα λάθη καλύπτονται με μπλάνκο, όχι με μάρμαρο».

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και  ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Όπως αναφέρει το thebest.gr πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων.

Στην πορεία μάλιστα συμμετείχε και η Δημοτική Μουσική παίζοντας πένθιμα ενώ σε κατασκευή που βγήκε στους δρόμους αναγράφονταν μηνύματα όπως “Μαμά έφτασα”.

Στο νησί της Ρόδου, εκατοντάδες μαθητές ξεκίνησαν από το 3ο ΓΕ.Λ (Καπνοβιομηχανία) με προορισμό το Δημαρχείο. Την ίδια στιγμή, φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδιο μέρος, με αποτέλεσμα η πλατεία να γεμίζει από νεανικές φωνές που ζητάνε την απόδοση των ευθυνών, σε όλους όσοι συντέλεσαν στον χαμό των συμμαθητών και των συμφοιτητών τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του rodiaki.gr, την μαθητική πορεία κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η οποία ανέφερε πως «στόχος μας ήταν και είναι ένας: Όλων των νεκρών στα Τέμπη να είμαστε η φωνή, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί».

Με μαζική συμμετοχή πολίτες κάθε ηλικίας, κυρίως όμως νέοι, μαθητές και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Κρήτης, εκφράζοντας την οργή τους για το τραγικό δυστύχημα.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr στα Χανιά από το πρωί η πλατεία Δημοτικής Αγοράς είχε αρχίσει να πλημμυρίζει από κόσμο. Εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας, ο καθένας από τη σκοπιά του, τη σημασία να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Παράλληλα μουσικό σχήμα ερμήνευσε τραγούδια, με το “Κάποτε θα ‘ρθουν” του Παύλου Σιδηρόπουλου να ακούγεται ιδιαίτερα επίκαιρο στις σημερινές συνθήκες. 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Στον Βόλο, σύμφωνα με το gegonotanews.gr, η συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, επαγγελματιών και συνταξιούχων στις δυο διαδηλώσεις που οργανώθηκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι δυο πορείες ξεκίνησαν από τη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την πλατεία Αγίου Νικολάου, για να ενωθούν στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγ. Νικολάου. Ένα ανθρώπινο «ποτάμι» ξεχύθηκε στο κέντρο του Βόλου και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου, όπου άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια στη μνήμη των 57 θυμάτων, στην πλειονότητά του νέων παιδιών, που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους το βράδυ της περασμένη Τρίτης.

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στη Λαμία. Σύμφωνα με το lamiareport.gr στην  κεντρικότερη πλατεία της πόλης το πλήθος ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, που βροντοφώναξε συνθήματα «για το έγκλημα στα Τέμπη» και διαδηλώνοντας την απαίτηση σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρόμου.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Με προπηλακισμούς και δακρυγόνα απάντησαν στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

«Ηαλήθεια και η δικαιοσύνη θα νικήσουν την καταστολή και τη συγκάλυψη για την τραγωδία» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις μεγαλειώδεις πορείες σε όλη τη χώρα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας με το αίτημα να βγει στο φως όλη η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών.

Φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ζητούν απαντήσεις. Η μόνη απάντηση που πήραν από την κυβέρνηση ήταν προπηλακισμοί και δακρυγόνα».

«Όσο όμως προσπαθούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, δεν θα μπορέσουν να προσπεράσουν με τη χρήση βίας την ανάγκη του κόσμου να μάθει το “γιατί» χάθηκαν τόσες ζωές” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα νικήσουν την καταστολή και τη συγκάλυψη για την τραγωδία».

ΓΓ ΚΚΕ: Χαιρετίζουμε τη συγκλονιστική συμμετοχή λαού και νεολαίας στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Τη συγκλονιστική, μαζική και μεγαλειώδη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα χαιρέτισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε και απ’ αυτή την εκδήλωση να χαιρετίσουμε τη συγκλονιστική, μαζική και μεγαλειώδη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα θέλουμε να χαιρετίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που με τα νιάτα τους, την αποφασιστικότητα τους και το καθαρό βλέμμα τους πλημμύρισαν τους δρόμους, τις πλατείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις και φώναξαν με πείσμα “το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί”.

Ναι, δεν θα ξεχαστεί, θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό, όλοι και όλες.

Σήμερα, λοιπόν, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, πέφτει βαριά η σκιά της θλίψης και οργής από το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Βλέποντας τα μάτια των μητέρων, των πατεράδων, των συγγενών, των φίλων, να πλημμυρίζουν από πόνο για τα αδικοχαμένα παιδιά, σφίγγουμε τα δόντια γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε. Για να μην αφήσουμε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα να ξεχαστεί, να συγκαλυφθεί.

Γιατί όσα μας πονούν και μας συγκλονίζουν, δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο, για να αναζητήσει κανείς μόνο το τι πήγε στραβά, ποιος δεν έπαιξε σωστά το ρόλο του… Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Η νέα τραγωδία, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς αλυσίδας αποφάσεων, νόμων και οδηγιών -ευρωπαϊκών και ελληνικών- που από κοινού ψήφισαν και υλοποίησαν τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν. Δηλαδή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, προωθώντας την απελευθέρωση του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου με κριτήριο το επιχειρηματικό- καπιταλιστικό κέρδος. Με αυτό το κριτήριο σχετίζεται το γεγονός ότι οι υποδομές του σιδηρόδρομου παρέμειναν στην κρατική επιχείρηση. Με αυτό το κριτήριο έμεινε πίσω η ανάπτυξη των μεταφορικών μέσων σταθερής τροχιάς στην Ελλάδα.

Η μέγιστη δυνατή ασφάλεια με την αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών, τεχνολογικών μέσων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένου, πετσοκόφτηκαν με κριτήριο το “κόστος” τόσο για τα αμιγώς ιδιωτικοποιημένα κομμάτια του σιδηρόδρομου, όσο και για εκείνα που διαχειρίζεται το αστικό κράτος.

Όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος της ανάγκης των εργαζομένων και της νεολαίας για ασφαλή, φθηνή και σύγχρονη μετακίνηση.

Αυτές, όμως, δεν είναι επιλογές μιας μόνο κυβέρνησης, κάποιου Υπουργού. Έχει να κάνει κυρίως με το πώς διαχρονικά διαμορφώνεται ο ανταγωνισμός και τα μερίδια των μονοπωλίων στην Ευρώπη, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Επιδρά στο αν και πόσο αναπτύσσονται οι θαλάσσιες, οδικές, σιδηροδρομικές κι εναέριες μεταφορές.

Όλα αυτά σχετίζονται με τις επιλογές της ΕΕ, με τα συμφέροντα των καπιταλιστών στην Ελλάδα, όπως εκφράζονται στην αντίστοιχη πολιτική όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων. Για αυτό και δεν δικαιούνται σήμερα να μιλάνε για “μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης” στην Ελλάδα. Ούτε δικαιούνται να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, αποσπασμένα από το σύνολο των επιλογών τους.

Ως Κόμμα κοιτάμε στα μάτια κάθε γυναίκα που οργίζεται από τέτοιες στιγμές. Κάθε εργατοϋπάλληλο και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, ελευθεροεπαγγελματία, κάθε νέα μητέρα που αναρωτιέται, πώς μπορεί να νοιώθει ασφάλεια για την ίδια και για τα παιδιά της.

Είναι χρέος απέναντι στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη, απέναντι στα παιδιά μας, να δυναμώσουμε το αγωνιστικό ρεύμα της σύγκρουσης με την πολιτική και το κράτος που αφήνουν απροστάτευτο το λαό και τα παιδιά του, επειδή προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων.

Για αυτό κάθε γυναίκα έχει μπροστά της μια κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της επιλογή. Να δείξει εμπιστοσύνη στο σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις καθημερινές μάχες: Ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής, με δυνατό ΚΚΕ. Τέτοιο περιεχόμενο δίνει το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες.

Σε αυτό το δρόμο μπορεί να αντλήσει θάρρος, δύναμη, ελπίδα, να αλλάξει τη ζωή της. Μαχόμενη, με τη συμμετοχή της στον καθημερινό αγώνα και την ψήφο της στις εκλογές.»

ΜΕΡΑ25: Μια ιστορική απεργία την Ημέρα της Γυναίκας που τιμά του νεκρούς στα Τέμπη δηλώνοντας: δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε!

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν

Σήμερα η Ελλάδα έζησε στιγμές που δεν έχει δει για μια δεκαετία. Μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με ανθρώπους από διάφορους προοδευτικούς χώρους να δίνουν το παρών κάτω από το λάβαρο της αγανάκτησης για τους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και των καταστροφικών πολιτικών που οδήγησαν εκεί.

Η μεγάλη γενική απεργία που οργανώθηκε την Ημέρα της Γυναίκας, ξεπερνώντας την ηγεσία της ΓΣΕΕ που για μια ακόμη φορά ήταν κατώτερη των περιστάσεων, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία, ύστερα από χρόνια πολιτικού μουδιάσματος, έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τη φωνή της.

Το ΜέΡΑ25 βρέθηκε και θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι σηκώνουν το ανάστημα, καταπολεμώντας τις προσπάθειες συγκάλυψης των εγκληματικών μνημονιακών πολιτικών και που, αρνούμενοι να αποδεχθούν την απαξίωση και τη μιζέρια ως κανονικότητα, απαντάνε με ένα τρανταχτό: όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς!

Τον γύρο του κόσμου έκανε η ιστορική πορεία – «Ο θυμός εξαπλώνεται»

Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση της τεράστιας συμμετοχής στη διαμαρτυρία για την τραγωδία στα Τέμπη

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σημερινής ιστορικής πορείας διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι διαδήλωσαν ζητώντας δικαιοσύνη.

Η Le Monde ξεκινά το άρθρο της με τη φράση «Ο θυμός εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους την Τετάρτη».

Το ίδιο άρθρο αναφέροντας ότι «η χώρα βρίσκεται σχεδόν σε αδιέξοδο» τονίζει ότι «ο χειρισμός του δυστυχήματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρήθηκε καταστροφικός από τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του».

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με γενικές εκλογές την άνοιξη, συνθλίβεται καθώς λίγες ώρες μετά την καταστροφή διαβεβαίωνε ότι επρόκειτο για “τραγικό ανθρώπινο λάθος”» τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Le Monde η συγγνώμη του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή, αποτελεί «mea culpa που θεωρείται πολύ αργά για πολλούς».

Εκτενές ρεπορτάζ μεταδίδει και το Reuters το οποίο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες οργισμένων στην Ελλάδα που πραγματοποίησαν πορεία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Παράλληλα, το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση μετά την εκλογή της το 2019.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Washington Post η οποία μεταδίδει ότι δεκάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Ελλάδα για τη σιδηροδρομική καταστροφή.

Τον τόνο των ημερών έπιασε το france24 έχοντας για τίτλο το «πάρε με όταν φτάσεις».

«Οι διαδηλωτές άρπαξαν και προσάρμοσαν τις λέξεις για να εκφράσουν το παράπονό τους για θάνατο των νέων και την οργή τους για τις αντιληπτές αδυναμίες των αρχών», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.


Οι περισσότερες πληροφορίες είναι από την Αυγή, όπου μπορείτε να βρείτε πολύ υλικό

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading