Η Πανελλήνια ημέρα Χημείας το 2023

Κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου εορτάζεται η πανελλήνια ημέρα της Χημείας.

Η Πανελλήνια ημέρα Χημείας το 2023

Για εμάς που ασχολούμαστε με το αντικείμενο αυτό είναι μια σημαντική ημέρα, έτσι οι σημερινές χημικές πτήσεις είναι αφιερωμένες σε αυτό που αγαπάμε και υπηρετούμε, την Χημεία μας.

Έγραφε ο Παλαμάς στον «Κύκλο των τετράστιχων», που κυκλοφόρησε το 1929:

Κορώνα των επιστημών, θαυματουργή Χημεία,
και μέσ΄από τα σκύβαλα στολίδια βγάζεις και πετράδια.
Μπορείς τα τίμια να τα πλάσης με την ατιμία,
να βρης παλμούς ερωτικούς και μέσα στην καρδιά την άδεια;

Η Χημεία η κορωνίδα των επιστημών όπως αναφέρει ο σημαντικός αυτός ποιητής, η βασική αυτή επιστήμη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας, που μελετά και συνθέτει νέα υλικά, που ανακαλύπτει νέες ενώσεις, αποτυπώνει την ρύπανση του περιβάλλοντος και διερευνά τα αίτια αλλά και τους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν οι ρύποι, με τελικό στόχο τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την προστασία της υγείας μας και ιδίως την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα και σήμερα που στη χώρα μας έχει υποστεί αρκετές ζημιές ως προς το επαγγελματικό προσανατολισμό, η χημεία είναι η προμετωπίδα, είναι αυτή που βοηθά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων γενικότερα και αποτελεί βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Η Χημεία είναι που δίνει τις λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα, αφού παρέχει νέες μορφές ενέργειας. Η Χημεία που βοηθά να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Σήμερα είναι η μέρα της και οι εορτασμοί πολλοί, αφού λόγω της τεράστιας αξίας της γίνονται πειράματα και επιδείξεις σε όλα τα μέρη της χώρας μας, σε σχολεία, σε χώρους γενικότερα εκπαίδευσης και βέβαια αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους καθηγητές να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες χημικούς και να εξοικειωθούν με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη αυτή και τη χρησιμότητά της στη ζωή μας.

Αυτή είναι η Χημεία που ξεκινά η ζωή της ήδη από τους αρχαίους πολιτισμούς, εξελίσσεται με την αλχημεία κατά τον Μεσσαίωνα και άρχισε να αναπτύσσεται με τον Λαβουαζιέ, τότε που διατύπωσε το νόμο της διατήρησης της μάζας. Η χημεία που ξεκίνησε με την διερέυνηση της θερμοδυναμικής και έφτασε στην πυρίτιδα, στους νόμους του Dalton και στον περιοδικό πίνακα του Μεντελέγιεφ. Όλα όσα χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι της επιστήμης.

Χρόνια πολλά λοιπόν Χημεία.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.