«Ναι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Tο Στειτ Ντιπάρτμεντ άναψε το «πράσινο φως» για την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού που αναβαθμίζε τα τουρκικά F-16, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Ναι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποκλείεται να στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των τουρκικών F-16 που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Εάν περάσει το πακέτο θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική πώληση στην Τουρκία που το Κογκρέσο εγκρίνει εδώ και χρόνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν βαθείς δεσμούς άμυνας και ασφάλειας και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα» είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της.

Δεν πρόκειται για το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες.

Πηγές που ενημέρωσαν τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού για το θέμα ανέφεραν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβίβασε επίσημα την απόφασή του στο Κογκρέσο για την πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής σύνδεσης δεδομένων Link-16, του συστήματος επικοινωνίας των πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δήλωση από την Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση πώλησης όπλων των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε ο ανταποκριτής του Αναντολού , με το σύστημα τακτικής σύνδεσης δεδομένων Link-16, τα υπάρχοντα F-16  που υπάρχουν στο πακέτο πωλήσεων, πρόκειται να αναβαθμιστούν στο επίπεδο “Block Upgrade-2”.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 εργάσιμων ημερών για εγκρίσεις πωλήσεων που δίνονται στα μέλη του ΝΑΤΟ και εντός 30 εργάσιμων ημερών για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει συνήθως το Κογκρέσο για τα σχέδια πωλήσεών του και εκδίδει επίσημη ειδοποίηση κατά την επιστροφή που λαμβάνει.

Το Link-16, επίσης γνωστό ως Tactical Data Link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες.

Αυτό το δίκτυο παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), πλοίων και στρατευμάτων εδάφους.

Το Link-16 είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του όπως η μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας, η αυτόματη ανανέωση δεδομένων, η δυναμική δρομολόγηση και η ευρεία κάλυψη. Αυτή η ικανότητα προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αεράμυνα, αεροπορική επίθεση, ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

Αυγή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.