Η άσκεπη εκκλησία που κάνει ανάσταση την Λαμπροτρίτη

Σήμερα ταξιδεύουμε στην μοναδική και πανέμορφη Λήμνο, εκεί που υπάρχει μια εκπληκτική εκκλησία που κάνει ανάσταση, θα λέγαμε λίγο αργοπορημένα.

Η άσκεπη εκκλησία που κάνει ανάσταση την Λαμπροτρίτη

Η λειτουργία της ανάστασης γίνεται την Τρίτη και αυτό γιατί οι κάτοχοι της εικόνας, της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας, την μεταφέρουν εκεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα είναι κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού. Η εκκλησία είναι άσκεπη, αλλά προστατέυεται από βράχο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Ονομάστηκε έτσι από το βουνό που βρίσκεται, το βουνό Κάκαβο της Λήμνου.

Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1305 από μοναχούς της μονής Μεγίστης Λαύρας, που βρέθηκαν εκεί προκειμένου να προστατευθούν από επιδρομές των Τούρκων της εποχής, μιας εποχής που δεν είχε γίνει ακόμα η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που βρισκόταν όμως υπό διάλυση. Οι μοναχοί λίγα χρόνια μετά την εγκατάσταση τους πέθαναν και νέοι μοναχοί δεν ήρθαν, ωστόσο ο τελευταίος που έμεινε αποφάσισε να δώσει το κλειδί του ναού σε έναν Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά, που’ χε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον».

Ο μοχαχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται. Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα σύμφωνα με τον μύθο, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα απόγονοι αυτής της οικογένειας μεταφέρουν την εικόνα κάθε Λαμπροτρίτη στον ναό για να κάνουν την ανάσταση. Έρευνες σε διπλανές σπηλιές δείχνουν αποτυπώματα ανθρώπινης παρουσίας.

Πολλοί περιηγητές και προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται αρχικά με αυτοκίνητο (10 λεπτά από την Μύρινα) και κατόπιν πεζοπορία σε μονοπάτι διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

Το Μετόχι αυτό αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής Μεγίστης Λαύρας από το 1300 ως ιδιοκτησία της. Επίσης, κατά την απογραφή του 1.356 όταν διοικητής της Λήμνου ήταν ο Μανουήλ Λάσκαρης αναφέρεται ως Μετόχι της Μονής της Μεγίστης Λαύρας και πριν και μετά της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως ωστόσο η εικόνα ανήκει στην οικογένεια Μουμτζή, μέλη της ακόμα και σήμερα ανεβάζουν την εικόνα για να γίνει η λειτουργία όπως ζήτησε ο μοναχός περίπου 10 αιώνες πριν.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ και Mylemnos.gr

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading