Απολογισμός θητείας τους Γιάννη Μπουρνού

Συνέντευξη τύπου με τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής του θητείας (2019-2023) παραχώρησε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, λογοδοτώντας στους πολίτες της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, που πριν τέσσερα χρόνια τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Ο συνολικός απολογισμός του Γ. Μπουρνού με ερωτήσεις δικής του πρωτοβουλίας ή συνυπογραφές, περιλαμβάνει 1355 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όλων των κατηγοριών. Από αυτές, ξεχωρίζουν 106 γραπτές ερωτήσεις και 59 αναφορές, 2 επίκαιρες ερωτήσεις και 2 ερωτήσεις με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία του Γ. Μπουρνού για ζητήματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος του Νομού Λέσβου, αλλά και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισήμανε μάλιστα πως σχεδόν το 80% των παρεμβάσεών του έμεινε αναπάντητο από τους αρμόδιους υπουργούς, αποκαλύπτοντας την αδιαφορία και την εχθρική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε αρχικά τα κορυφαία ζητήματα του Νομού Λέσβου, την υψηλή ανεργία, τον παραγωγικό μαρασμό, τη συμπίεση εισοδημάτων από τις ιλιγγιώδεις εκτοξεύσεις τιμών, ιδίως των καυσίμων, αλλά και τη συστηματική παραμέληση των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού από το κυβερνητικό κέντρο. «Οι νησιώτες μας», είπε χαρακτηριστικά, «τιμωρούνται επειδή μένουν στα σύνορα, επειδή επιμένουν να διαμένουν μακριά από το αθηναϊκό κέντρο».

Στον εκτενή απολογισμό του, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου περιέγραψε τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για την αγροτική οικονομία του νομού, στις οποίες ανέδειξε τα προβλήματα των επαγγελματιών και παράκτιων αλιέων, των κτηνοτρόφων με το κόστος των ζωοτροφών και των ελαιοπαραγωγών, που αντιμετωπίζουν σταθερή συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Υπενθύμισε δε ότι απαντώντας σε δική του ερώτηση, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. κ. Λιβανός, δεσμεύτηκε δημόσια στις 7/7/21, ότι θα αποζημιώσει τους ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου για τις ζημιές που υπέστησαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.

Ανέφερε την έμφαση που έδωσε στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των υποδομών που απαιτούνται, για παράδειγμα την Πύλη Εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι, αλλά και τις πιέσεις που άσκησε για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, ώστε να ωφεληθεί η Λέσβος από τον τουρκικό τουρισμό.

Πολλαπλές ήταν οι πρωτοβουλίες του Γ. Μπουρνού για να διαφυλαχτεί το πολύτιμο κεκτημένο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά με καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν και τον ένα χρόνο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γ. Μπουρνούς, επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει στους νησιώτες τον ρόλο του δεσμοφύλακα για τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κάνει αυτό χτίζοντας μια φαραωνική νέα δομή στη Βάστρια, μόνιμου εγκλεισμού αιτούντων άσυλο, με το σκανδαλώδες κόστος των 87,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου στάθηκε ιδιαίτερα στις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για τα πολλά προβλήματα υπηρεσιών του Ν. Λέσβου που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών και τις προοπτικές των νέων. Δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές κατατέθηκαν για την υποστελέχωση και απαξίωση των δομών υγείας σε Λέσβο και Λήμνο. Αναδείχτηκαν οι ελλείψεις προσωπικού σε σχολικές μονάδες στη Λήμνο και τον Άη Στράτη. Όπως και στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική των νησιών, ταυτόχρονα με τη σχεδιασμένη υποβάθμιση ταχυδρομικών και τραπεζικών υπηρεσιών, ιδίως στη Δυτική Λέσβο, το Πλωμάρι, το Μούδρο.

Αναφερόμενος στα κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του για το ζήτημα της γνωστής επένδυσης στο Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού, ο Γ. Μπουρνούς επαίνεσε την αντίδραση της πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής, που έχουν αποτρέψει την τσιμεντοποίηση.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του Γ. Μπουρνού περιλάμβανε πολλές παρεμβάσεις για κρίσιμα έργα υποδομής της Λέσβου που έχουν βαλτώσει επί ημερών ΝΔ. Όπως η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, ο βιολογικός καθαρισμός των Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης ή το κολυμβητήριο στα Θέρμα, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και για τις προκλητικές καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Βρίσας, όπως και των πυρόπληκτων των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού.

Ειδικά για τη Λήμνο καταγράφονται 20 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τις δομές υγείας, το Ειρηνοδικείο, την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λαύριο, την εκπαίδευση, αλλά και τις ενισχύσεις αμπελοκαλλιεργητών και αλιέων.

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική του παρουσία, με 55 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, τρεις φορές εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε δύο νομοσχέδια και μια Διεθνή Σύμβαση, δεκάδες ομιλίες στις δύο επιτροπές που συμμετείχε (Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), καθώς και τη συμμετοχή του στη πολυσήμαντη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ως ένας από τους τέσσερις Βουλευτές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:

«Σήμερα, ζητώ ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άη Στράτη. Τους ζητώ να ανανεώσουμε στις 21 Μαϊου αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και να αγωνιστούμε από κοινού για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας. Για να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και για να έχουν τα νησιά μας ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή και τη νέα, δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας».

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading