Τελετή μνήμης στη Λήμνο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τελετή μνήμης στη Λήμνο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η τελετή θεμελίωσης του Μονοπατιού Μνήμης Λήμνου, που αναγείρεται με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και της Αυστραλιανής κυβέρνησης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λήμνου, σε ένδειξη τιμής στους άνδρες του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (Australian and New Zealand Army Corps-ANZAC), που υπηρέτησαν στη νήσο κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης (1915-1916), πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λήμνο.

Την τελετή, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χάρλεϊ.

Αναφερόμενος στο Μονοπάτι Μνήμης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «οι στρατιώτες του ΑΝΖΑC ενσάρκωναν μια αδάμαστη γενναιότητα από την οποία μπορούμε όλοι να εμπνευστούμε. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα τους».

Για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Μονοπατιού Μνήμης Λήμνου, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες της εκστρατείας της Καλλίπολης, επισήμανε: «Τον Οκτώβριο του 2022, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής μου στην Αυστραλία, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό ‘Aμυνας Ρίτσαρντ Μάρλες καθώς και με τον υπουργό Αμυντικού Προσωπικού και Υποθέσεων Βετεράνων Ματ Κέο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για την κατασκευή του έργου, ύψους 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «το σχέδιο αυτό, μόλις ολοκληρωθεί, θα μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς για όσους έρχονται στη Λήμνο και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του ΑΝΖΑC».

«Πέραν αυτού», συμπλήρωσε, «το Μονοπάτι θα λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας και θα δώσει στις επόμενες γενιές ένα χαρακτηριστικό δείγμα ακλόνητων δεσμών που αγνοούν τη χιλιομετρική απόσταση».

«Η Ελλάδα και οι χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι μαχητές του ΑΝΖΑC, οι φίλες Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, χωρίζονται από πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Ωστόσο, ακριβώς όπως και οι ήρωες του ΑΝΖΑC, γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις στην υδρόγειο σφαίρα είναι αδιάφορες, όταν το διακύβευμα είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία και η προστασία των ανοιχτών μας κοινωνιών» επισήμανε.

«Σε μια εποχή που αυταρχικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον πλανήτη λησμονούν τα διδάγματα της Ιστορίας και προσπαθούν ξανά να επιβάλλουν δια της βίας τον επιθετικό τους αναθεωρητισμό, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις πλέον ιταμές τακτικές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις κοινές αυτές αρχές, που έφεραν Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στο ίδιο στρατόπεδο κατά τον Μεγάλο Πόλεμο» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Στις φετινές εκδηλώσεις στη Λήμνο παρευρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ‘Αγγελος Βλάττας-Λαμπρινός, ο δήμαρχος Λήμνου Δημήτριος Μαρινάκης, ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα ‘Αρθουρ Σπύρου, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοντζ, η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα ‘Αννα – Καρίν Ασελίν, ο επιτετραμμένος της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη Ντάνιελ Ουάι – Πόι, ο Ακόλουθος ‘Αμυνας συνταγματάρχης Εφραίμ Μοϊόλι ως εκπρόσωπος του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ και αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading