Επιστρέφει τη διερευνητική εντολή, επιταχύνει τη διαδικασία

Έτοιμος για επιστροφή της διερευνητικής εντολής, που έλαβε σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Επιστρέφει τη διερευνητική εντολή, επιταχύνει τη διαδικασία

Ο πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης δήλωσε ότι θα επιστρέψει το απόγευμα την εντολή και χαρακτήρισε ως «βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία» τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος έκρινε αδύνατη την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης βάσει του εκλογικού αποτελέσματος και μίλησε για την προσπάθειά του να «συμπτύξουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες» διαδικασίες.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της απλής αναλογικής, επειδή αν δεν είχε εφαρμοστεί αυτό το σύστημα η Ν.Δ. «θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με περισσότερες από 170 έδρες».

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», είπε.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του στη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, όπως το «πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν τη νέα γενιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι θα παραδώσει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε επίσης με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Μετέφερε επίσης στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Στη συνέχεια ωστόσο οι εντολές θα ανατεθούν στις επόμενες σε δύναμη κοινοβουλευτικές δυνάμεις, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που επίσης αναμένεται να την επιστρέψουν. Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφους, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν μπορέσει να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια των επαναληπτικών εκλογών, η ΠτΔ θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι νέες εκλογές, αυτή τη φορά με λίστα, και με το πλειοψηφικό σύστημα, που είχε ψηφιστεί στην πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Από αυτό που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι αυτές οι εκλογές θα επισπευθούν για την 25η Ιουνίου., όπως ήδη αναφέραμε.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO