Έκλεισε όπως αναμενόταν ο κύκλος των διερευνητικών εντολών με την επιστροφή της εντολής από τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πρόεδρο της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε όπως επίσης αναμενόταν ότι «Δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικών συγκλήσεων. Την επιστρέφω τη διερευνητική εντολή».
Νωρίτερα, ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, καθώς, όπως είπε, «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».
Τι ακολουθεί
Τα βήματα μετά και την επιστροφή της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής είναι συνταγματικώς προδιαγεγραμμένα: η ΠτΔ θα έχει επικοινωνία με τους αρχηγούς και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Βουλής. Κάτι μάλλον που θα είναι τυπική διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη συνέχεια ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων θα οριστεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα συνέλθει σε συνεδρίαση μιας ημέρας, κατά την οποία προβλέπεται και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και έπειτα ακολουθεί η εκλογή του προεδρείου, το οποίο αναλαμβάνει επί της ουσίας, την επόμενη μέρα, να θυροκολλήσει το προεδρικό διάταγμα το οποίο προσυπογράφεται από το μεταβατικό Υπουργικό Συμβούλιο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, μέσα σε 30 ημέρες από τις διερευνητικές, και την ημέρα σύγκλησης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού, τουλάχιστον από αυτό που έχει βγει δημόσια, η σύγκλιση του κοινοβουλίου θα επισπευθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε η διάλυση θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και έπειτα θα ακολουθήσει το 30ημερο, που θα φέρει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από όσα έχουν ανακοινωθεί.