Μικρές εκλογικές λεπτομέρειες

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Η ΝΔ το 2020 ψήφισε τον νόμο 4654/2020, που είναι ο εκλογικός νόμος που θα ισχύει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Προσπαθούμε να κάνουμε μια υπόθεση του εαν ίσχυε ο νόμος αυτός πόσες έδρες θα είχε κάθε κόμμα.

Μικρές εκλογικές λεπτομέρειες

Στον πίνκα που ακολουθεί παραθέτουμε τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες όπως αποτυπωθηκαν από την απλή αναλογική και το πως θα ήταν οι έδρες εαν ίσχυε ο 4654/2020. Η ΝΔ θα είχε 172, οπότε εαν φτάσει ένα ποσοστό της τάξης του 43,5% τότε θα έχει 180 βουλευτές, το όνειρο δηλαδή του Γεωργιάδη, θα γίνει εαν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ ανέβει γύρω στο 2,71% ποσοστιάια

ΚΟΜΜΑΤΑΠΟΣΟΣΤΟΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΝ-4654/2020ΔΙΑΦΟΡΑ
ΝΔ40,7914617226
ΣΥΡΙΖΑ20,077159-12
ΠΑΣΟΚ11,464134-7
ΚΚΕ7,232622-4
ΕΛ ΛΥ4,451613-3
ΛΟΙΠΑ16,02000
ΣΥΝΟΛΟ100%300300

Ο πίνακας είναι ενδεικτικός του ποια θα ήταν η κατάσταση εαν ίσχυε ο νόμος που έρχεται. Ωστόσο εκλογές με εκλογές είναι διαφορετικές και θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως υπάρχουν 3 κόμματα (ΝΙΚΗ, ΠΛΕΥΣΗ,ΜΕΡΑ25) που έφτασαν κοντά στο 3,0% και βέβαια δεν γνωρίζουμε ποιο από αυτά θα ξεπεράσει το απαραίτητο 3%. Προφανώς όμως αυτά τα κόμματα εαν και εφόσον μπουν στην βουλή θα κόψουν έστω και ελάχιστους ψήφους από τα κόμματα που είναι μέσα στην βουλή και πάντα με την υπόθεση, που δεν απέχει από την πραγματικότητα, ότι και στις επόμενες εκλογές θα παραμείνουν μέσα στην βουλή όλα τα κόμματα. Αυτά ως προς το εκλογικό σύστημα.


Ένα άλλο θέμα που με έχει απασχολήσει αυτές τις μέρες, είναι η λεγόμενη αποχή. Στις εκλογές της 21η Μαΐου καταγράφτηκε αποχή της τάξης του 39,06% με βάση τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ. Στις εκλογές του 2019 η αποχή ήταν της τάξης του 42,22%, δηλαδή ήταν μεγαλύτερη, πάλι με βάση τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ.

Στο άρθρο αυτό προσπαθώ να αποδείξω πως ότι λέγεται δεν είναι ακριβώς έτσι όπως μας σερβίρεται, η αλήθεια είναι λιγο πιο πικρή. Ναι σε αυτές τις εκλογές υπήρχε αποχή, αλλά δεν ήταν όση ήταν στις εκλογές του 2019. Σε αυτό ενδεχομένως συνέβαλε και η ψήφος των ομογενών στις διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης, η αποχή ενδεχομένως να είναι και στις δυο εκλογές ακόμη μικρότερη, διότι δεν έχει γίνει σοβαρή εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Στους καταλόγους υπάρχουν άτομα που δεν είναι στη ζωή και αυτό διότι δεν αφαιρέθηκαν η απογραφή του 2021 (10.432.481 άνθρωποι) δεν συνδέθηκε με τους εκλογικούς καταλόγους. Υπάρχει το εξής πρόβλημα, που θα σας φανεί παράξενο, αλλά αυτό συμβαίνει στην χώρα μας.

Υπάρχουν στους καταλόγους 179.000 άνθρωποι άνω των 100 ετών. Θα μου πει κάποιος, καλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι άνθρωποι αυτόι; Προφανώς και έχουν, αρκεί να είναι εν ζωή θα απαντήσω. Για τους εκλογικούς καταλόγους ισχύει το εξής λοιπόν παράξενο, για να διαγραφτεί κάποιος από τον εκλογικό κατάλογο αυτόματα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 116ο έτος της ζωής του. Για να διαγραφτεί κάποιος από τον κατάλογο πρέπει να υπάρχει ληξιαρχική πράξη θανάτου ή να έχει ξεπεράσει τα 116 χρόνια ζωής, άρα πρακτικά αν δεν υπάρξει κάποιος συγγενής αποθανόντα που να δώσει στο κράτος ληξιαρχική πράξη θανάτου, ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι στον εκλογικό κατάλογο. Το είχα γράψει και παλαιότερα σε άλλη δημοσιογραφική δουλειά, στους καταλόγους της Ικαρίας για παράδειγμα, είμαστε κλειστή κοινωνία και γνωριζόμαστε, βρέθηκαν άνθρωποι σε εκλογικούς καταλόγους που έχουν φύγει από τη ζωή, όχι πρόσφατα, αλλά εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο φαινόμενο έχει σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο γενικό γραμματέας του ΥΠΕΣ, Γιώργος Σταυρινουδάκης μιλώντας λίγες ώρες μετά την λήξη της εκλογικής αναμέτρησης στον τηλεοπτικό σταθμό του αντέννα, είπε ότι από τους 179.000 ανθρώπους που βρέθηκαν ότι είναι άνω των 100 ετών είναι 179.000, όπου από αυτούς οι 65.000 είναι πάνω από 110 ετών και οι μεταξύ 115 και 116 ετών είναι περίπου 10.000. Αυτό που μάλλον δεν γίνεται στο πολλά διαφημιζόμενο, προσθέτω εγώ, ψηφιακό κράτος, είναι η σύνδεση των ληξιαρχείων με τους εκλογικούς καταλόγους. Υπάρχει σαφώς πρόβλημα, διότι μιλάνε για παράδειγμα για την ληξιαρχική πράξη θανάτου, ένας άνθρωπος όμως που παράδειγμα έφυγε από την χώρα για μια άλλη χώρα του εξωτερικού και έφυγε από τη ζωή σε άλλη χώρα, δεν το γνωρίζει το ελληνικό κράτος, άρα εαν δεν δηλωθεί από κάποιους συγγενείς, ο άνθρωπος αυτός παραμένει στον εκλογικό κατάλογο μέχρι τα 116 έτη του.

Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ στην εν λόγω συνέντευξη σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει από μια κυβέρνηση σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και συμφωνούμε απόλυτα. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και ίσως πολύ περισσότερα που δεν τα γνωρίζουμε το νούμερο που παρουσιάζει το ΥΠΕΣ, εγγεγραμμένοι γράφει 9.984.934, μάλλον είναι εικονικό. Μην ξεχνάμε ότι για να εγγραφεί κάποιος στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να είναι 17 ετών, άρα δεν είναι εγγεγραμμένοι και οι 10.432.481 άνθρωποι, που έβγαλε η απογραφή του 2021. Άρα η αποχή δεν είναι τόσο υψηλή όσο παρουσιάζεται γενικά.


Τα δυο παραπάνω ζητήματα είναι αρκετά σημαντικά από πολλές απόψεις, και πάνω σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τους ετεροδημότες. Υπάρχουν άνθρωποι που αλλού απογράφτηκαν και αλλού κατοικούν, άρα για παράδειγμα η Αττική που σύμφωνα με την απογραφή έχει 3.792.469 ανθρώπους, έχει πολύ περισσότερους στην πραγματικότητα, γιατί πολλοί Αθηναίοι απογράφτηκαν στα χωριά τους ενώ κατοικούν στην Αθήνα, ενδεχομένως ισχύει και το αντίστροφο. Είναι κοινό μυστικό λοιπόν πως δεν έχουμε πραγματική εικόνα της κατανομής του πληθυσμού, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν έχει σχέση με τις εκλογές.

Νομίζω λοιπόν πως τα στοιχεία που δίνω στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κατατοπιστικά για το ποια ακριβώς είναι η αλήθεια των εκλογικών αναμετρήσεων. Γράφονται και λέγονται πολλά, δεν είναι όμως όλα αληθή και βέβαια για να απαντήσω και σε κάποιους που αναφέρονται σε νοθεία, θα μπορούσαμε να την επικαλεστούμε εαν η διαφορά ήταν π.χ. 1%, στο 20,42% είναι λίγο παράλογο να το λες. Είναι σαν ο Ολυμπιακός να κερδίσει τον ΠΑΟ ή και αντίθετα με 7-0 και να μιλήσεις για στημμένο αγώνα, γιατί όταν το σκορ ήταν 6-0 πήρε πέναλτι που δεν ήταν η ομάδα που κέρδισε εντέλει 7-0. Το αποτέλεσμα οφείλεται αγαπητοί φίλοι σε λάθη που έκανε σύσσωμη η αντιπολίτευση και κυρίως το δεύτερο κόμμα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάλπες όμως τώρα είναι άδειες και η νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά, δηλαδή διαφορές μεταξύ πρώτου-δεύτερου, άλλα ποσοστά λόγω πόλωσης σε μικρά κόμματα, αλλά και νεα κόμματα στην βουλή, τα αναφέραμε πιο πάνω.

Όταν θα έρθει το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης τότε θα κρίνουμε αναλόγως το αποτέλεσμα και να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε εδώ στο περιοδικό ικαριώτικα νέα ακόμα πιο αυστηροί στην κριτική μας. Μέχρι τότε αναμένουμε το τι θα πουν τα κόμματα και θα κρίνουμε αναλόγως και πάντα καυστικά και πολιτικά, όχι προσωπικά, τα όσα θα ειπωθούν.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.