Συνέντευξη του Α. Τσίπρα στο ΚΡΗΤΗ TV

Την πεποίθησή του ότι το στοίχημα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η η ανατροπή των συσχετισμών που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Συνέντευξη του Α. Τσίπρα στο ΚΡΗΤΗ TV

«Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, να καλύψουμε τη διαφορά, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στην κάλπη της 21ης του Μάη. Διότι αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δυσάρεστο, επαναλαμβάνω, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία. Θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα έχουμε μια διακυβέρνηση απλά, θα έχουμε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και αλαζονικό και αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ

Αναφερόμενος στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ έκανε λόγο για ψεύτικες εξαγγελίες καθώς όπως εξήγησε καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε δύο μήνες πριν Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.

«Ο σχεδιασμός του προγράμματος, του πραγματικού προγράμματος της ΝΔ, είναι απολύτως έξω από όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης. Εξαγγέλλει πράγματα τα οποία, με βάση αυτά τα οποία έχει δηλώσει στις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να κάνει. Άρα λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Εκτός εάν βγει και μας πει αύριο το πρωί ότι, ξέρετε κάτι εγώ το Μεσοπρόθεσμο το οποίο κατέθεσα στις Βρυξέλλες θα το πάρω πίσω. Θα το αναθεωρήσω. Δεν θα το υλοποιήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Υπάρχει σχέδιο. Η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα. Στο πρόγραμμά της λέει πράγματα τα οποία δεν θα κάνει, ακριβώς διότι έχει καταθέσει δυο μήνες πριν, στο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Το Μεσοπρόθεσμο είναι για μια τριετία. Άρα, πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της τετραετίας. Και στο οποίο Μεσοπρόθεσμο δεν έχει δηλώσει σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Την εξαγγελία που έκανε χθες για 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δεν τις έχει δηλώσει. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με βάση τον σχεδιασμό Μητσοτάκη. Τις εξαγγελίες που έκανε σε σχέση με φοροελαφρύνσεις; Σε σχέση με αυξήσεις του μισθού; Όλες οι εξαγγελίες είναι εκτός. Δεν είναι στον σχεδιασμό τους να γίνουν» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με βάση αυτά που έχει συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ, το πρόγραμμά της προβλέπει:

  • Μείωση των δαπανών για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε πραγματικούς όρους, σε βάθος τετραετίας, 700 εκατομμύρια ευρώ. Άρα όχι μόνο αυξήσεις στο Δημόσιο δεν θα δούμε σε πραγματικούς όρους, θα δούμε μειώσεις.
  • Προβλέπει μείωση των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου. Δηλαδή των δαπανών για σχολεία, νοσοκομεία, αναλώσιμα στα νοσοκομεία 1,1 δισ., σε βάθος τετραετίας. Άρα πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης; Περισσότερα ασθενοφόρα, δυνατότητα να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι ψεύτικες απατηλές υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα, συρρίκνωση δαπανών θα έχουμε.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της ΝΔ την τελευταία τετραετία υπενθύμισε πως με φόντο και την επέλεση της πανδημίας «συνειδητοποιήσαμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί. Δεν είναι έτσι; Αυτά τα δυο χρόνια αποτέλεσαν, εάν θέλετε, και την αιτία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν εφήρμοσε το πρόγραμμά του. Όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην Οικονομία. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το πρόγραμμα Πισσαρίδη. Ήταν η έκθεση εκείνη η οποία έλεγε ότι πρέπει να συρρικνωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βρέθηκε με τη δυνατότητα να δίνει επιστρεπτέες προκαταβολές. Δεν ήταν στο πρόγραμμά του. Το έκανε όμως. Το ίδιο και στην υγεία. Το πρόγραμμά του ήταν το πρόγραμμα Πνευματικού. Οι δηλώσεις Πνευματικού δεν ήταν τυχαίες δηλώσεις.

Και υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν λέει και τα οποία ετοιμάζεται να κάνει. Διότι θα σας θυμίσω ότι στον προϋπολογισμό του 2020, λίγο πριν έρθει η πανδημία, μας είχε πει στη Βουλή προετοιμάζοντας τη συγχώνευση, τη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα σε τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Μας είχε πει, “θα ανατριχιάσετε με αυτά που θα κάνω στην Υγεία”. Δεν τα έκανε, διότι μεσολάβησε η πανδημία. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα δημόσια νοσοκομεία και αν χρειαστεί και διαλογή ασθενών, όπως το είπε ο κ. Πνευματικός.

Διότι όταν δεν θα έχεις δαπάνες ως δημόσιο νοσοκομείο και θα σου έρχεται ένας ασθενής ο οποίος είναι 55 χρονών και έχει προσδόκιμο ζωής και ένας ο οποίος είναι 75 και δεν έχει, θα αναγκαστείς να διαλέξεις, να δώσεις την ακριβή θεραπεία σε έναν από τους δύο» είπε.

Η Ροδόπη

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στοχοποίησης των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σ’ ένα ευαίσθητο θέμα εθνικό. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά. Λέει ψέματα. Και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές, να είναι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα και να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα, τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θα τα βρει μπροστά του, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα θα τα βρει μπροστά του, είτε είμαι εγώ είτε είναι αυτός.».

«Θέλω να θυμίσω ότι η κ. Μπακογιάννη, η αδερφή του κ. Μητσοτάκη, που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μειονότητα τη μουσουλμανική λέγοντας ότι ”αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια”. Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που ενδεχομένως να έχει άλλη άποψη την άλλη μέρα από την άποψη του καθεστώτος. Γιατί καθεστώς θέλουν να επιβάλλουν, κομματικό και οικογενειακό. Η κ. Μπακογιάννη το 2012 κατέβηκε στις εθνικές εκλογές, το θυμάστε; Πόσο πήρε πανελλαδικά, 2%;» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ενημέρωσή του επί του θέματος.

«Τρεις μέρες, την Τρίτη μετά τις εκλογές, μου στέλνει έναν φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στο οποίο γίνεται αναφορά εκτενής για όλους τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν θέλω να επεκταθώ και να δώσω περισσότερες πληροφορίες, γιατί θα ανοίξουν κι άλλα θέματα. Και μου το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, μέσω του κ. Γεραπετρίτη, στον διευθυντή του Γραφείου μου. Χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο. Μου το στέλνει αυτό χωρίς να ζητήσει, όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό. Μου στέλνει ένα χαρτί άκρως απόρρητο. Και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικές πληροφορίες απ’ αυτό το χαρτί που μου έστειλε, δημοσιεύονται, αποσπασματικές, όπως βολεύει το αφήγημα, σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατέληξε σημειώνοντας πως «μπαίνουμε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Σ’ αυτή τη νέα φάση η χώρα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική διπλωματία πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά. Διότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: τώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της ακόμα περισσότερο στην περιοχή, η θετική ευρωτουρκική ατζέντα να προχωρήσει και η θετική ατζέντα του διεθνούς παράγοντα με την Τουρκία να προχωρήσει, χωρίς η Ελλάδα να μπορέσει να βάλει τους δικούς της όρους σ’ αυτή την ατζέντα. Άρα, είμαστε υπέρ του διαλόγου, είμαστε υπέρ της θετικής ατζέντας και των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, είμαστε υπέρ της προοπτικής της επίλυσης της διαφοράς μας της σημαντικής για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο στο Δικαστήριο της Χάγης, όμως πρέπει να βάλουμε κάποιες κόκκινες γραμμές. Κι αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν κυρίως με δύο θέματα:

Με την ακεραιότητα την εδαφική της πατρίδας μας. Είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορούμε να συζητάμε για γκρίζες ζώνες. Και με το δικαίωμα της χώρας και την υποχρέωσή της να προστατεύει αυτή την εδαφική ακεραιότητα, δηλαδή να προστατεύει τα νησιά της. Αυτά τα δύο απαράβατα στοιχεία πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε μια προσπάθεια να κινηθούμε στο πλαίσιο της διπλωματίας στην κατεύθυνση εκείνη για την καλύτερη δυνατή προοπτική επίλυσης των διαφορών μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

News247

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.