«Atmosphères 2023», τιτλοφορείται το 7o Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ που πραγματοποιείται από 1 έως 9 Ιουλίου σε Χίο και Ψαρά.

Την έμπνευσή του αντλεί από το έργο του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Ο συνθέτης György Ligeti, υπήρξε κορυφαία προσωπικότητα της μουσικής του 20ού αιώνα.
“Αρνούμενος να ταυτιστεί με κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα της εποχής του, δεν έπαψε να ανιχνεύει πρωτοποριακές τεχνοτροπίες δημιουργώντας τον δικό του «ατμοσφαιρικό» χώρο και χρόνο“, σημειώνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Παράλληλα μας πληροφορεί ότι το εμβληματικό έργο του, «Ατμόσφαιρες» για μεγάλη ορχήστρα, έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την επική ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick.
Το Φεστιβάλ, που την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος, μουσικός και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής επιτροπής είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς, Ph.D. Harvard Univeristy, Συνθέτης, Καθηγητής στο Berklee College of Music της Βοστώνης, ξεκινά και τελειώνει το πρόγραμμά του με δράσεις αφιερωμένες στα παιδιά.
Σε συνεργασία με την ΠΕΚΕΒ συμμετέχει στο ΝΗ–SEA STREET ART FESTIVAL με τη «Γωνιά του Παραμυθιού» και τις «Μουσικές Στιγμές στο Μώλο» το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Ιουλίου. Ενώ ολοκληρώνεται, στις 9 Ιουλίου, με αντίστοιχες μουσικές εκδηλώσεις για τα παιδιά αλλά και παιχνίδια στην άμμο στα Ψαρά σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.
Εκπαιδευτικές συναντήσεις στο Μουσικό Σχολείο
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Διεθνές Forum Νέων Συνθετών θα λάβει χώρα στη Χίο, φιλοξενούμενο στις εγκαταστάσεις του Διονυσίειου Μουσικού Σχολείου Χίου.
Αυτό το καλοκαίρι επτά νέοι συνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα συνεργαστούν με τους μουσικούς του Φεστιβάλ για τη δημιουργία νέων έργων.
Το καθημερινό ημερήσιο πρόγραμμα του Forum περιλαμβάνει εκπαιδευτικές συναντήσεις, διαλέξεις, masterclasses και μουσικά εργαστήρια ανοικτά και για το κοινό.
Την επιμέλεια του φετινού προγράμματος έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος, συνθέτης, καθηγητής του Berklee College of Music.
Οι συναυλίες του Φεστιβάλ
Τρεις διαφορετικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Οι Atmosphères Ι, ΙΙ & ΙΙΙ θα μας ταξιδέψουν στις 4, 5 & 6 Ιουλίου αντίστοιχα στο θαυμαστό σύμπαν του Ligeti.
Συμμετέχουν η Ορχήστρα ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το Κουιντέτο πνευστών «Αίολος», μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο βραβευμένος σολίστ Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα για πιάνο του Ούγγρου συνθέτη σε νέους, για να τα παρουσιάσουν στη συναυλία της 5ης Ιουλίου μαζί με έργα των επίσης διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz Liszt και Béla Bartók. Τη συναυλία της 6ης Ιουλίου θα διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου της Φιλαρμονικής Αθηνών.
Την Πανσέληνο του “Κόκκινου Ελαφιού”
Μια ακόμα ατμοσφαιρική μουσική βραδιά θα ζήσουν όσοι επισκεφθούν τον Άγιο Γεώργιο Γλυφό στο χωριό Λαγκάδα στις 3 Ιουλίου, υπό το φως της Πανσελήνου του Κόκκινου Ελαφιού.
Δίπλα στο κύμα με φόντο την ανατολή του φεγγαριού το μουσικό συγκρότημα Φaretra Crystalina θα μας ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου και στο διάβα των εποχών, με τραγούδια ελληνικά και ξένα.

Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς
Μια πολύ σημαντική συνεργασία του Φεστιβάλ είναι η συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος». Το τριήμερο 7,8 και 9 Ιουλίου το μαστιχοχώρι της Καλλιμασιάς μετατρέπεται σε Καλλιτεχνικό Πάρκο. Η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, θα γεμίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου.
Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου γραμμένο στην τοπική ντοπιολαλιά.
Στο μοναστήρι της Ι. Μ. Παναγιάς Πλακιδιώτισσας, που μετρά τέσσερις αιώνες λειτουργίας, θα παρουσιαστεί συναυλία χορού ψαλτών με έργα από χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια.
(Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βυζαντινής Μουσικής του Φεστιβάλ και κατόπιν σχετικής έρευνας του κ. Μ. Στρουμπάκη, Αναπλ. Καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης).
Εικαστικές εκθέσεις
Το Φεστιβάλ ταυτόχρονα φιλοξενεί τις εικαστικές εκθέσεις «BLUE – BLACK» της Δήμητρας Λαμπρέτσα στο Ομήρειο και την ομαδική έκθεση «Καλλιμασιά και η Φύση της» στο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς.
Η εθελοντική ομάδα για την 3η ηλικία ΘΑΛίΑ, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Τηλέμαχου Κρεβάικα, θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Μηνύματα σε μπουκάλι» με θέμα την ανθρώπινη επικοινωνία βασισμένο σε κείμενα που έγραψαν μέλη της ΘΑΛίΑΣ και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χίου και του Γυμνασίου Καλλιμασιάς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στη διεύθυνση: musahellenicafestival.gr. Προπώληση εισιτηρίων για όσες εκδηλώσεις είναι με εισιτήριο: ticketservices.gr